”Sunt mamă, nu sunt slugă”: Învață-i pe copiii tăi că nu au servitoare personală

Data publicării:
Fotografie de la Ksenia Chernay/ Pexels
Fotografie de la Ksenia Chernay/ Pexels

„Sunt mamă”. Care este primul lucru care îți vine în minte când auzi această frază? Bucurie, satisfacție, fericire sau mai degrabă sacrificiu, disperare, sclavie?



Chiar dacă sosirea unui copil este probabil cel mai important moment din viața noastră, precum și sentimentul cel mai des exprimat prin cuvinte de fericire, este bine cunoscut faptul că implică o problemă care apare acasă cu marea întrebare: sunt o mamă, sau sunt o slugă?

Cine ar trebui să-și asume povara treburilor casnice? Mama trebuie să fie servitoare? Este în regulă și este corect să „exceptăm” copiii de toată munca și de a ajuta în casă pentru că sunt prea obosiți pentru a-și face partea? Și apoi există întrebarea mai mare: cum va afecta această viziune viața copilului meu, ca adult?

”A fi o mamă bună, o soție sau o persoană bună nu înseamnă să-ți petreci viața făcând curat în casă. Dacă încetezi să mai petreci timp cu familia și prietenii, ei vor începe să-și facă o viață fără tine”, spunea Constance Hall.

Sunt mamă, nu sunt slugă

În majoritatea caselor, în special în țările occidentale, există un obicei prost de a obișnui copiii să primească fără să dea nimic în schimb, contribuind la crearea unei probleme enorme în viața lor adultă și făcându-i să creadă, în mod eronat, că mama lor este servitoarea lor personală.

2. Fotografie... (pexels-august-de-richelieu-4259707_11970900.jpg)

Fotografie de la August de Richelieu/ Pexels

Am putea crede că este doar o problemă de educație , minimizând așadar problema, gândind naiv că se va rezolva ca adulți, fără obstacole. Cert este că prima persoană care trebuie să aibă o înțelegere clară a conceptului de a fi mamă și nu este nevoie trebuie să fie mama însăși. Dar trebuie să fie clar și pentru copilul tău: eu sunt mama ta, nu servitorul tău.

Sunt mamă, nu slugă: ce să faci când apare problema?

Lucrul ideal de făcut după identificarea problemei – și chiar înainte de a apărea – este să acționezi fără ezitare. Pentru ca scopul nostru să fie realizat și pentru ca copilul nostru să nu crească în credința greșită că suntem slujitorii casei.

Începeți prin a-i oferi copilului dvs. sarcini de la o vârstă fragedă

Experții recomandă să începeți de la vârsta de doi ani sau chiar mai devreme. De exemplu, copiii își pot ridica jucăriile, pot ridica lucrurile pe care le-au aruncat pe jos sau își pot aranja hainele în dormitor.  Încercați întotdeauna să rezistați nevoii de a le face în locul lor pentru că se simt obosiți sau pentru că nu fac lucrurile așa cum ne-am dori noi.

Obiectivul de atins nu este acela de a se asigura că copilul își îndeplinește sarcinile ca un adult, ci mai degrabă de a-l ajuta să-și schimbe în gând ideea de mamă-slugă care se ocupă de totul acasă. Ei trebuie să înțeleagă încă de mici efortul din spatele sarcinilor de îndeplinit și să le aprecieze. Procedând astfel, vor deveni adulți responsabili.

3. Fotografie... (pexels-august-de-richelieu-4259204_99204600.jpg)

Fotografie de la August de Richelieu/ Pexels

Fă-ți copilul să înțeleagă importanța de a-i ajuta pe ceilalția observat că atunci când copiilor li se atribuie treburi casnice, aceștia se obișnuiesc să pună nevoile celorlalți înaintea nevoilor lor, ceea ce va contribui la ca ei să fie mai firesc să-i ajute pe ceilalți, transformându-i astfel în adulți altruiști și responsabili.

În acest fel vom putea atinge obiectivul dorit: să ne asigurăm că au o viziune mai reală asupra vieții ca adulți și să îi împiedicăm să creadă că toți sunt la slujba și la dispoziție, inclusiv mama lor.

De aceea, dacă vrem să fim mame fericite și să creștem copii maturi și responsabili, trebuie să ne învățăm copiii, de mici, să vadă că nu doar mama lor, ci și ei au propriile responsabilități acasă. În felul acesta nu te vei trezi să spui: eu sunt mama ta, nu servitorul tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





DC Media Group Audience
pixel