Țările din Europa în care profesorii sunt plătiți cel mai bine

Data publicării:
Țările din Europa în care profesorii sunt plătiți cel mai bine / FOTO: freepik.com @stockking
Țările din Europa în care profesorii sunt plătiți cel mai bine / FOTO: freepik.com @stockking

România se află printre țările care se confruntă cu un număr insuficient de profesori calificați în diverse discipline, de la matematică la arte. Lipsa atractivității pentru această profesie se datorează poate și salariului, care este mult mai mic în România decât în ​​alte țări europene.



Conform celui mai recent raport anual „Education at a Glance”, publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), România se numără printre cele 18 din cele 21 de țări analizate care au semnalat un deficit de profesori calificați în învățământul secundar la începutul anului școlar 2022-2023.

Deficitul se observă în următoarele domenii:matematică, științe naturale, educație fizică, arte, alte discipline.

Citește și Măsura pe care o ia Italia pentru a „readuce respectul” în școli. Ministrul Educației: „Această reformă redă autoritatea profesorilor”

România a investit doar 2,5% din PIB în Educație

În 2023, salariile medii brute anuale ale profesorilor de gimnaziu din România au fost, în medie, de 45.602 dolari, în comparație cu media de 56.462 dolari înregistrată în țările membre ale OCDE, conform raportului. De asemenea, profesorii de gimnaziu din România trebuie să predea 513 ore pe an, în timp ce media în țările OCDE este de 706 ore pe an.

Când vine vorba de numărul de elevi per profesor, raportul OCDE arată că în România există 18 elevi per profesor în învățământul primar, 11 elevi per profesor la gimnaziu și 13 elevi per profesor la liceu. În contrast, în țările OCDE, media este de 14 elevi per profesor în învățământul primar, 13 în gimnaziu și 13 la nivel liceal.

În timp ce, în țările OCDE, statele alocă în medie 4,9% din PIB pentru educație, România a investit doar 2,5% din Produsul Intern Brut. Cheltuiala medie anuală per elev, de la nivelul primar până la cel universitar, în România este de 6.279 de dolari pe an, comparativ cu media de 14.209 dolari înregistrată în țările OCDE. În majoritatea statelor, cheltuielile cresc odată cu avansarea în nivelul de educație.

În România, costurile per elev sunt de 3.346 dolari în învățământul primar, 6.885 dolari la gimnaziu și 10.137 dolari la liceu.

Vezi și Valorile pe care copiii ar trebui să le învețe acasă, NU la școală! Expert: „Poate că nu ne e foarte clar ce predau profesorii și ce predau părinții!”

Cât câștigă profesorii în Europa?

În Europa, profesorii sunt plătiți foarte diferit, în funcție de țara în care lucrează. Țara care își remunerează cel mai bine cadrele didactice este Luxemburg, unde un profesor câștigă în medie aproximativ 104.000 de euro brut pe an. Pe locul următor se află Germania, cu un salariu anual de 90.000 de euro, ceea ce face ca aceste două state să fie în topul clasamentului european în privința salarizării profesorilor.

În schimb, există o diferență semnificativă față de următoarele țări din clasament. De exemplu, în Spania, salariul mediu anual al unui profesor este de aproximativ 53.000 de euro, o valoare considerabil mai mică în comparație cu Luxemburg și Germania. În Italia și Franța, cadrele didactice sunt plătite în medie cu 40.000 de euro pe an, ceea ce le plasează la un nivel similar.

Pe de altă parte, unele țări europene se confruntă cu salarii mult mai mici pentru profesori. Printre acestea se numără Croația, unde profesorii câștigă în jur de 29.000 de euro pe an, Grecia, cu 25.000 de euro pe an, și Slovacia, unde salariul mediu anual este de doar 17.000 de euro.

La nivel global, în țările membre ale OCDE, salariul mediu al profesorilor este de 49.000 de euro pe an. Totuși, media în Uniunea Europeană este ceva mai scăzută, ajungând la 46.000 de euro pe an. Aceste date evidențiază discrepanțele salariale semnificative din sistemele educaționale europene, care reflectă atât nivelul de dezvoltare economică, cât și prioritățile investițiilor în educație ale fiecărei țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social





pixel