Un profesor a devenit viral cu peste 10 milioane de vizualizări: Secretele lecțiilor de pe TikTok și Instagram

Data publicării:
Fotografie de la Fauxels/ Pexels
Fotografie de la Fauxels/ Pexels

Sandro Marenco, profesor cu 10 milioane de vizualizări, ne explică de ce rețelele de socializare pot fi instrumente excelente de predare.



Rețelele sociale sunt o resursă excelentă pentru școală. Sandro Marenco, un profesor italian care predă engleza este convins de acest lucru, iar cu mini-videoclipurile sale de șaizeci de secunde a ajuns la 10 milioane de vizualizări pe TikTok și Instagram.

Cum a apărut ideea de a preda prin intermediul rețelelor de socializare?

”Am ales să folosesc rețelele sociale pur și simplu pentru că acolo sunt tinerii și limba engleză trebuie adusă în viața de zi cu zi, atâta timp cât o menținem legată în cărți, nu are sens. Al meu nu este doar un canal cu o singură temă, dar vorbesc și despre mine și s-a format o adevărată comunitate cu copiii și părinții. Îmi încarc pe rețea lecțiile de engleză care sunt foarte scurte și deseori pornesc de la videoclipuri muzicale, o modalitate de a face limbajul să se simtă aproape de realitatea copiilor”, explică profesorul care a devenit viral.

Folosești și rețelele sociale cu clasa ta?


Da, să zicem că urmez puțin metoda clasă inversată. Adică copiii urmăresc videoclipurile acasă (eu le pun și pe YouTube), ca să le poată opri, să le pornească din nou, să le asculte din nou, să lase un comentariu. Și dacă ceva nu este clar, explic din nou în clasă sau mai fac un videoclip.

@sandromarenco #ripassiamoinsieme #imparacontiktok #sandromarenco #prof ♬ suono originale - Sandro Marenco

”Procesul este similar cu cel al videoclipurilor. Pentru a explica gramatica arăt mai întâi o scenă dintr-un film sau serial, ceva actual pe care copiii îl cunosc și apoi împreună deducem regula”, spune profesorul.

Îți sfătuiești studenții să urmărească seriale și filme în limba originală?

Deoarece copiii de astăzi sunt obișnuiți cu videoclipurile rapide de pe YouTube și TikTok, recomand să vizioneze mai degrabă emisiuni cu dialoguri scurte, cum ar fi Britain's Got Talent sau X Factor UK. Așa că pot asculta frumoasa engleză vorbită de arbitri, dar presărată cu momente de muzică și distracție, așa că este mai ușor de urmărit. Dacă arăți un film în clasă, riști să auzi plânsete de genul: „Nuuuu, dle profesor, m-am plictisit, nu înțeleg”. Videoclipurile scurte, pe de altă parte, sunt exact modul în care adolescenții consumă informații.

Nu este ușor să ții pasul cu noile generații...

”Dificultatea pentru profesor constă în schimbarea completă a modului de predare. Suntem obișnuiți să vorbim mult. Ca profesori, dar și ca generație. Cu copiii din ziua de azi, însă, trebuie să comunicăm folosind imagini, sunete și tot ce le poate atrage atenția pentru că în această eră digitală au mai multe șanse să se distragă.

@sandromarenco Rispondi a @giadavassallo7 #ripassiamoinsieme #prof #sandromarenco #alunni ♬ suono originale - Sandro Marenco

Chiar și în clasă trebuie să fii scurt. Împărțim întotdeauna ora în secțiuni mici: 20 de minute de explicație, 10 minute de exerciții mai active și așa mai departe. Mai mult, nu stau niciodată în spatele biroului, încerc mereu să-i implic unul câte unul, să-i fac să interacționeze, pentru că ei trebuie să conducă singuri lecția: dacă vor construi singuri lecția, vor ține minte, dar dacă vine de mai sus va fi mai greu de interiorizat. Nu trebuie să fie pasivi. Mai ales în studiul lingvistic, este de neconceput”, sfătuiește profesorul Marenco.

Ce părere aveți despre profesorii care consideră rețelele sociale ca fiind needucative?


”Trebuie să le cunoști pentru a le înțelege atât potențialul, cât și pericolele. A fi pe social media înseamnă a avea o mare responsabilitate, a-ți pune fața pe ea. Nu ne permitem superficialitate sau erori. Trebuie să avem mereu în vedere că suntem un punct de referință pentru tineri. Așa că trebuie să fii mereu atent la ceea ce scrii, dar datorită rețelelor de socializare poți ajunge la mulți copii și nu doar să predai, ci și să abordezi probleme importante precum: rasismul, bullying-ul, homosexualitatea, problemele care îi privesc”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Homepage





pixel