Valorile după care se făcea educația copiilor înainte de '90. Lavinia Betea: „Au fost niște idei atât de absolutiste și șocante pentru zilele noastre”

Data actualizării: | Data publicării:
Valorile după care se făcea educația copiilor înainte de '90. Lavinia Betea: „Au fost niște idei atât de absolutiste și șocante pentru zilele noastre” / FOTO: freepik.com @williamedge92
EXCLUSIV
Valorile după care se făcea educația copiilor înainte de '90. Lavinia Betea: „Au fost niște idei atât de absolutiste și șocante pentru zilele noastre” / FOTO: freepik.com @williamedge92

La interviurile DC News, istoricul Lavinia Betea a discutat despre modul în care erau cultivate valorile în educația copiilor înainte de anii '90, cu accent pe experiența din țările sovietice și ex-sovietice.



În plus, Lavinia Betea a exprimat unele rezerve în legătură cu standardele contemporane ale parentingului.

„Copiii de astăzi, în special fetițele, se văd prințese și poate că începutul care face posibilă această dezirabilitate e în păpușa Barbie. Însă în anii regimului comunist n-ai fi putut să spui despre fiica unui lider comunist, în cadrul unui discurs public, că este ca o prințesă. Și despre Lica Gheorghiu se spunea, despe fiica lui Molotov, de asemenea, că merge foarte elegantă la cursuri și că-și schimbă coafurile și ținutele întocmai ca o prințesă. 

Totul pleacă de la ideea care acum este foarte la modă de a da credibilitate parentingului. Este o nouă religie. Eram ieri ușor amuzată auzind o tânără domnișoară, specialistă în relații publice, cât era de fascinată de un practician care a adus ideea de parenting în România. Și ideea aceasta de parenting merge mult pe ideea de determinism, determinismul comunist - ideea că prin educație poți să faci din copil orice.

Au fost niște idei atât de absolutiste și șocante pentru zilele noastre, mai ales că în anii 70-80, chiar în Uniunea Sovietică, după instaurarea deplină a noii puteri, nu s-a vorbit despre diversele excentrice exemple. De pildă psihanaliza, când a apărut, avea un teren destul de fertil în Rusia proletară. Este cazul băiatului cel mai mic al lui Stalin care a frecventat o grădiniță condusă de o emigrantă. Această emigrantă făcuse niște cursuri de psihanaliză și inistituise un nou sistem de relații pentru dezihibarea copiilor... se dezbrăcau și așa mai departe”, a spus Lavinia Betea, la interviurile DCNews.

Citește continuarea pe DCNews.ro...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel