Vinerea Mare: Cum să le explicăm copiilor ce este

Data publicării:
Fotografie de la JMIP/ Pexels
Fotografie de la JMIP/ Pexels

Paștele este o mare sărbătoare pentru cei mici, care abia așteaptă să se savureze cu ouă de ciocolată și să descopere ce surpriză ascund. De asemenea, Paștele este o oportunitate de a reuni întreaga familie și de a lua prânzuri, grătare sau picnicuri în aer liber alături de bunici, unchi și veri. Pentru credincioși, însă, Săptămâna Mare are și o semnificație profundă, legată de Patima, moartea și învierea lui Isus, Vinerea Mare este una dintre cele mai importante zile ale acestei perioade. Dar cum să le explicăm copiilor?

Vinerea Mare

Vinerea Mare este ziua în care se amintește de răstignirea și moartea lui Isus. În această zi se ține post negru. Conform credinței creștine, în Vinerea Mare a avut loc răstignirea lui Iisus pe cruce și moartea lui pentru salvarea oamenilor de păcate.

În această se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare. 
Micuților nu li se cere să respecte postul, dar li se poate explica sensul lipsei și generozitatea practicării carității.

Vinerea Mare: Copiii şi tinerii trec pe sub masă

În Vinerea Mare se scoate Sfântul Epitaf din Altar (care simbolizează mormântul Mântuitorului) şi se aşază pe o masă în mijlocul bisericii, lângă crucea care se scoate cu o seară înainte. Încă de dimineaţă, credincioşii vin la biserică cu flori pentru Iisus şi pentru a trece de trei ori pe sub masa cu Sfântul Epitaf, gest ce semnifică patimile Mântuitorului atunci când şi-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire.

Sâmbăta Mare

Ultima zi din Săptămâna Patimilor, marchează momentul în care trupul Mântuitorului este îngropat. Este pasul pe care Iisus îl face în Iad și le oferă tuturor morților posibilitatea de a învia în Viața de Apoi. Sunt ultimele momente dinainte de Înviere, sărbătorită de creștini la miezul nopții.

 

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

Dis-de-dimineață se afumă casa cu tămâie, iar oamenii o înconjoară de trei ori. 

Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și roditor, iar dacă nu plouă, va fi unul secetos.

Oamenii obișnuiau să se scufunde în această zi în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul.

Oamenii din Moldova cred că mersul la frizer în Vinerea Mare îi vor feri de boli și afecțiuni.

În trecut, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum de la biserică.

Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare oamenii nu se spală.

În unele zone se afumă cu tămâie pomii pentru a fi feriți de animale sălbatice, boli sau dăunători.

Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare se spune că postul negru este un bun pentru vindecarea bolilor de piele și cel care ține post va fi sănătos tot anul.

În unele părți ale țării, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculți prin rouă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment

DC Media Group Audience
pixel