8 lucruri pe care să NU le faceți dacă doriți să vă creșteți bine copiii, potrivit psihologului

Data publicării:
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels

Copiii sunt lumina ochiului oricărei mame, rațiunea ei de a fi; iar părinții lor speră doar la o viață fericită, plină de succese. Dar, de multe ori, aceste vise nu se manifestă: nu pentru că nu este posibil, ci probabil din cauza greșelilor făcute de părinți în creșterea copiilor.



Astfel, psihologul Sherrie Campbell a întocmit, pentru un articol publicat de revista Huffington Post, o listă cu 8 lucruri pe care să NU le faceți dacă doriți să vă creșteți bine copiii.

Iată deci, între reguli de bun simț și indicații psihologice, ce nu trebuie făcut absolut pentru a garanta o viață liniștită copilului tău.

Ignorarea sentimentelor copilului

Dacă copilul este trist, supărat, speriat și îl certați, îl umiliți sau îl ignorați, susține psihologul, îi minimizați sentimentele.

„În esență – explică el – în acest fel îi spui că ceea ce simte este greșit. Și în același timp pierzi ocazia de a avea o relație deschisă cu el, care să-l învețe pe copil importanța legăturilor emoționale și să-i spună că este iubit necondiționat”.

Nu îi dai reguli de respectat

Dacă nu îi vei explica copilului care sunt așteptările tale de la el, copilul nu va ști niciodată cum să se comporte. Regulile, totuși, le oferă copiilor limite care îi ajută să distingă ce este bine și ce este greșit.

„Dacă, în schimb, copilul trebuie să ghicească – subliniază Campbell – el va încerca să descopere singur limitele. Și acest lucru provoacă o stimă de sine scăzută și comportamente problematice”/

Nu fi prietenul copilului tău

Nu ar trebui să împărtășești niciodată temerile, grijile și problemele de relație cu copilul, cu atât mai puțin să-i ceri sfatul în acest sens. „Dacă în ochii copilului tău pari neputincios și învins, dacă îl folosești ca psihoterapeut – susține specialistul – nu vei câștiga niciodată respectul lui.

Și, într-adevăr, copilul te va trata ca pe egalii lui, dacă nu chiar ca pe subordonați.”

În schimb, copiii trebuie învățați să facă față problemelor și provocărilor. Arătați-vă emoțiile, desigur, dar fără a le lăsa să le cântărească copiii.

2. -imagine fara descriere- (pexels-vidal-balielo-jr-1682497_70922100.jpg)

Foto: Pexels/Vidal Balileo

Nu denigra pe celălalt părinte

Dacă nu arăți niciodată dragoste și afecțiune față de partenerul tău în fața copilului, micuțul nu va putea înțelege ce este cu adevărat dragoste și ceea ce pare a fi doar iubire.

Dacă, în cazul problemelor de relație, partenerul este denigrat în fața copilului, se creează în el o stare cronică de anxietate.

Iar dacă ești deja despărțit și continui să ai o atitudine rece, distantă, furioasă și denigratoare față de fostul tău, „mesajul pe care îl transmiți copilului tău este că cauza divorțului este celălalt părinte și că vrei să te simți ca părinte preferat”, subliniază psihologul.

Nu pedepsi independența

Când pedepsești un copil pentru că pur și simplu crește, îl faci să se simtă vinovat pentru că și-a dezvoltat nevoi și dorințe care sunt complet normale.

„Acest lucru – explică Sherrie Campbell – provoacă adesea nesiguranță profundă, rebeliune și alte comportamente care indică lipsa capacității de a fi singur și de a deveni oameni independenți”.

3. Fotografie... (copil-pedeapsa_24784000.jpg)

Foto: Monstera Production/ Pexels

Îți tratezi copilul ca pe o extensie a ta

Dacă legați ideea succesului tău ca părinte de aspectul și abilitățile copilului tău, de comportamentul și succesul academic, poate chiar de câți prieteni are, „îi spui că îl iubești nu pentru cine este, ci pentru ceea ce e capabil să facă – avertizează psihologul -. Iar acest comportament transformă copiii în oameni cărora le va fi întotdeauna frică să nu fie suficient de buni”.

Te bagi prea mult în relațiile copilului tău

Dirijarea fiecărei acțiuni pe care copilul o întreprinde în relație cu ceilalți, fie ei prieteni sau profesori, rude sau cunoștințe, îi inhibă maturitatea.

„Dacă, de exemplu, copilul tău are probleme la școală și te grăbești să vorbești cu profesorul pentru a rezolva problema – explică expertul – copilul nu va învăța niciodată să rezolve singur dificultățile pe care fiecare relație interpersonală le aduce cu el. "

4. -imagine fara descriere- (pexels-kat-wilcox-923657-2_04469100.jpg)

Foto: Kat Wilkox/Pexels

Ești supra-protector

Când protejăm copilul de orice problemă și emoție, „în el – subliniază Campbell – se creează un sentiment de drept la protecție, de stima de sine hipertrofiată care depășește adesea granița narcisismului”.

Astfel, copilul se așteaptă ca viața să fie mai ușoară decât este de fapt; el crede că are dreptul să obțină orice, indiferent de modul în care se comportă.

Și când nu obține ceea ce crede că are dreptul, devine confuz și deprimat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





DC Media Group Audience
pixel