Absolvenții de liceu care au promovat bacul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe

Data publicării:
Absolvenții de liceu care au promovat bacul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe / FOTO: freepik.com@scphotograph
Absolvenții de liceu care au promovat bacul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe / FOTO: freepik.com@scphotograph

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe.Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către USR. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară, prevede proiectul. Propunerea legislativă urmărește să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Concret, la articolul 103 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 se introduc următoarele trei alineate:

„(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.

(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.

(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.

Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi publicat în Monitorul Oficial.

În expunerea de motive apare că „bacalaureatul poate fi susținut o singură dată de absolvenții studiilor liceale, odată ce aceştia l-au promovat. Astfel, parcursul lor profesional este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior”, potrivit Edupedu.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri

DC Media Group Audience
pixel