Adolescenții, influencerii și relațiile parasociale: Când și cum ar trebui să interveniți

Data publicării:
Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels
Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels

Cine nu a „iubit” un personaj TV? Sentimentul de apropiere și de cunoaștere a anumitor personaje sau personalități este astăzi sporit de mass-media și rețelele de socializare. De aceea vorbim despre relațiile parasociale, care sunt foarte frecvente la adolescenți. Citiți mai departe pentru a afla mai multe.



Ce sunt relațiile parasociale la adolescenți?

În primul rând, putem face un scurt tur al conceptului de relații parasociale pentru a înțelege prezența acestora în adolescență. Termenul (în engleză PSR) apare din mâna lui Horton și Wohl în 1956, ca parte a unui studiu privind impactul mass-media asupra oamenilor.

Astfel, prin televiziune și radio, viața de zi cu zi a oamenilor este întreruptă sau însoțită de știri și programe de televiziune cu personaje și povești de viață.

În acest fel, publicul începe să creeze o legătură non-reciprocă, care este tocmai ceea ce numim relație parasocială. Persoana crede că cunoaște acea persoană publică, se identifică cu ea, înțelege cum se simte și o admiră.

Caracteristicile relațiilor parasociale la adolescenți

Unele dintre caracteristicile care definesc relațiile parasociale sunt următoarele:

- Relație unidirecțională: Este o relație în care nu există „față în față”, ci mai degrabă este dată de idol publicului său. Adică, dincolo de faptul că această figură se poate adresa audienței sale, asta nu înseamnă că îi cunoaște sau este cu adevărat interesat de ea. Aceasta este ceea ce se numește „iluzia co-prezenței”.

- Identificare: Aceste relații sunt așteptate în adolescență, deoarece este o fază în care tinerii își caută propria identitate.

- Omniprezența în rețelele sociale: în prezent, relațiile parasociale sunt îmbunătățite de rețelele sociale și de supraexpunerea pe care o fac multe personaje. De exemplu, prin viețile Instagram pe care celebritățile le fac pentru a-și arăta rutina de exerciții, ce mănâncă sau cum dorm. În plus, aceste personaje vorbesc adesea direct cu publicul sau comunitatea lor, ceea ce creează și mai mult acel sentiment de intimitate și încredere.

Ceea ce trebuie luat în considerare

A priori, o relație parasocială nu trebuie să reprezinte un pericol pentru adolescenți. La acea vârstă, toți devenim fani ai unui personaj și suntem interesați să cunoaștem detaliile vieții sale. Unele studii arată chiar că există comunități care au un efect pozitiv de sprijin și înțelegere.

2. Fotografie... (pexels-mahmoud-gamal-674685_75113800.jpg)

Foto: Mahmoud Gamal/ Pexels

Este adevărat că astăzi sunt mulți adolescenți care se simt izolați sau care nu pot avea un grup de prieteni. Chiar și în timpul pandemiei de coronavirus, acel sentiment de conexiune cu idolii lor a fost de mare ajutor. Într-adevăr, în multe cazuri, aceste personalități pot fi o sursă de inspirație.

Când să se intervină

Cu toate acestea, dacă aceste interese depășesc anumite limite, trebuie luate măsuri. Când poate fi alarmantă o situație? Să vedem câteva exemple:

- Când observi că copilul tău este supărat pentru că cineva face un comentariu negativ despre idolul său: nu tolerează o părere diferită de a lui și tinde să reacționeze cu mare emoție.

- Dacă nu poate distinge între deciziile corecte sau greșite ale personajului și justifică tot ceea ce face.

- Când, printr-un anumit anonimat pe care îl permit rețelele de socializare, scrie comentarii negative sau ostile față de alte persoane. Într-un anumit sens, o face pentru a se apăra sau pentru a se poziționa în favoarea idolului său.

- Dacă apar schimbări în relațiile sale personale din cauza interesului excesiv față de personajul tău preferat. De exemplu, dacă încetează săse întâlnească cu prietenii, există schimbări în performanța sa academică sau preferă să se izoleze.

Cum să se intervină

Urmărind tema abordată, ca adulți, merită oprirea și îndrumarea adolescenților. Așadar, este posibil ca pentru a vă conecta și a înțelege copilul, va fi necesar să cunoașteți și dvs. acel influencer care îi place atât de mult.

Acesta este un exercițiu interesant, deoarece în acest fel vei putea afla ce fel de conținut consumă tânărul, ce spune acea persoană publică și care este scopul său (fie că este un iubitor al animalelor, un activist pentru schimbările climatice sau un sportiv celebru, printre altele).

3. Fotografie... (pexels-ivan-samkov-7676491_11574400.jpg)

Foto: Ivan Samkov/ Pexels

Astăzi există multe persoane care folosesc rețelele sociale în scopuri pozitive, cum ar fi strângerea de fonduri de solidaritate, arătarea sprijinului sau conștientizarea unei probleme.

În plus, există figuri care încearcă să-și împărtășească viața reală, cu problemele și virtuțile ei și care sunt capabile să se refere la probleme complexe într-un mod respectuos și accesibil. Cu toate acestea, abundă și opiniile extreme sau criteriile nesănătoase.

Adevărul este că, cunoscând interesele copilului tău, îl vei putea ghida în privința acelor modele de urmat. Este vorba despre a-l ajuta să aibă spirit critic, să știe ce să ia de la acea persoană, ce ar trebui pus la îndoială și să nu justifice totul doar pentru că este cineva celebru. Într-un fel, vei face primii pași în lumea relațiilor parasociale!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel