„Am în minte o a treia probă!” Daniel David, despre schimbarea Evaluării Naționale din clasa a VIII-a: „Oricum te uiți, logic, acest sistem nu poate fi argumentat”

Data publicării:
„Am în minte o a treia probă!” Daniel David, despre schimbarea Evaluării Naționale din clasa a VIII-a: „Oricum te uiți, logic, acest sistem nu poate fi argumentat” / FOTO: captură video YouTube @Euronews Romania
„Am în minte o a treia probă!” Daniel David, despre schimbarea Evaluării Naționale din clasa a VIII-a: „Oricum te uiți, logic, acest sistem nu poate fi argumentat” / FOTO: captură video YouTube @Euronews Romania

Ministrul Educației Daniel David vrea o reformă a testării elevilor la finalul clasei a VIII-a: evaluări mai cuprinzătoare, criterii mai flexibile și un portofoliu educațional care să conteze la admiterea la liceu.



Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit la Euronews România despre nevoia urgentă de reformare a sistemului de învățământ preuniversitar.

Una dintre principalele probleme identificate: rata uriașă a analfabetismului funcțional, estimată la 46%.

„În momentul de față, nu evaluăm toate competențele pe care le-am țintit prin gimnaziu. Asta înseamnă că nici nu știm dacă gimnaziul și-a atins scopul sau nu”, a explicat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai și actual ministru al Educației.

CITEȘTE ȘI „INCORECT!” Ministrul David contestă logica examenului de a VIII-a: „Nenatural într-un sistem obligatoriu! Nu decizi traiectoria unui copil după un examen pe două materii”

O evaluare mai completă, inspirată din modelele internaționale

SURSA FOTO: freepik.com @rawpixel.com

Ministrul propune un sistem de Evaluare Națională cu trei probe, în care, pe lângă limba română și matematică, să existe și o probă care să verifice cunoștințele din zona științelor, cum ar fi biologia și chimia, dar și din domeniul socio-uman: istorie, geografie.

„Am în minte o probă, a treia probă, cu subteste, unele cu câțiva itemi de știință, altele cu câțiva itemi legați de disciplinele socio-umane. Atunci ai avea practic note la matematică, la română și la subtestele respective”, a detaliat el.

VEZI ȘI Schimbări la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a. Ministrul Daniel David vine cu noi precizări: „Nu înseamnă că vei avea testul și disciplina!”

Ce e greșit în actualul sistem de evaluare?

Daniel David atrage atenția asupra mai multor puncte slabe ale formei actuale a Evaluării Naționale:

„Prima problemă este că evaluarea este restrictivă, se bazează pe doar două materii.

A doua problemă este că e punctuală, ai o singură evaluare.

Iar a treia: o folosim cu o forță foarte mare pentru admiterea la liceu. Altfel spus, ceva restrictiv și punctual grevează traiectoria de viață a unui copil.”

Ministrul subliniază și riscul unei zile „neinspirate” din partea elevului: „Poate în ziua aia ai avut o zi proastă și pentru că ai avut o zi proastă, te trezești că nu reușești să intri acolo unde ai fi vrut.”

CITEȘTE ȘI Posibilele schimbări la examenul de a VIII-a stârnesc reacții diverse în rândul elevilor: „În sfârșit se gândește cineva și la noi!” / „E prea mult! Noi copiii trebuie ne relaxăm mai mult”

O logică lipsită de sens în ochii celor care vor să urmeze științele

Actuala structură a Evaluării Naționale îi dezavantajează pe copiii care ar avea rezultate bune la științe, dar sunt evaluați doar la română și matematică.

„Poate era cineva foarte bun la biologie și chimie și ar fi țintit zona de științe. Dar noi îl testăm la română și matematică pentru zona de științe, zona în care el ar fi bun. Oricum te uiți, logic, acest sistem nu poate fi argumentat. M-am uitat la bunele practici internaționale. Nu l-am găsit niciunde.”

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Evaluarea, flexibilizată în funcție de profilul liceului

Daniel David mai propune ca liceele să aibă libertatea de a decide ce pondere are fiecare probă, în funcție de specializarea lor:

„Mă aștept ca cei de științe să valorizeze rezultatele la biologie și la chimie mai mult decât altele. Cei din zona socio-umană să valorizeze geografia și istoria. Toate sunt luate în calcul, dar cu ponderi diferite.”

Mai mult decât atât, ministrul propune ca liceele să aibă câteva locuri la dispoziție pentru cazuri speciale: „Poate cineva bun la biologie și la chimie, e olimpic, a avut o zi proastă. Nu merită o a doua șansă?”

Portofoliul educațional, o soluție pentru viitor

Daniel David vrea ca în viitor evaluarea elevilor să nu se bazeze exclusiv pe o zi de examen. Ideea este ca întreaga activitate din gimnaziu, inclusiv activitățile extracurriculare, să conteze:

„Să fie o evaluare de portofoliu: ce ai făcut în toată perioada gimnaziului. Acum nu putem face lucrul ăsta din două motive. Există o inegalitate foarte mare între școli. Al doilea motiv: profesorii nu folosesc aceleași unități de măsură când dau note.”

Concluzia ministrului: „Ceva trebuie schimbat!”

În fața rezultatelor slabe la testările internaționale, Daniel David consideră că modificarea structurii Evaluării Naționale este inevitabilă:

„Orice om de bun simț, nici măcar nu trebuie să fii specialist, îți spune: asta nu funcționează și trebuie schimbat.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel