Examenul de final de gimnaziu ar putea fi diferit din 2026. Ministrul Educației propune un model mai echilibrat, care să valorifice și alte tipuri de inteligență.
După cinci luni de analiză a sistemului educațional, ministrul Educației, Daniel David, a venit cu o propunere care a surprins mulți părinți, profesori și, mai ales, elevi: Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a ar putea să nu se mai bazeze exclusiv pe limba română și matematică.
Mai exact, pe lângă cele două materii de bază, elevii ar putea primi și subiecte grilă cu dificultate redusă din alte discipline, precum biologie, istorie sau geografie. Acestea ar avea o pondere mai mică în nota finală, dar ar putea face diferența pentru copiii care strălucesc în alte domenii decât cele tradiționale.
Ministrul spune că intenția este de a oferi șanse egale tuturor elevilor, nu doar celor buni la română și matematică:
„Sunt de acord şi vreau să păstrez ideea bună din lege ca măcar până la 50% din locurile pe care le avem la licee să poată să fie ocupate printr-un examen organizat de licee.
Sigur, aici va trebui să fim atenţi la ce metodologie facem, ca să avem nişte standarde prin care să nu devină un business foarte personal al unor unităţi şcolare. Cred că este un lucru important.
În acelaşi timp, cred că trebuie să vină după examenul naţional. Poate cineva în ziua respectivă chiar a avut o zi proastă când dă examenul naţional. Poate e foarte bun la Biologie şi Chimie şi pur şi simplu la Matematică şi Limba şi literatura română, ca urmare a unei zile proaste, ne-am trezit că are o notă foarte mică. I-ai omorât orice şansă de a merge la un liceu bun, într-o zonă de Ştiinţe.
El poate fi foarte, foarte bine pregătit pe acele componente.
Deci, aş lăsa-o, dar după o metodologie în care să controlăm, ca să spun aşa, arbitrariul şi lucrurile incorecte care pot să apară”, a explicat ministrul Educaţiei.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
În rândul elevilor, reacțiile sunt împărțite. Unii consideră ideea ca fiind o povară în plus:
„E prea mult stres! Noi copiii trebuie ne relaxăm mai mult și mai puțină învățătură”, spune un elev de la o școală din București, conform Știrile PRO TV.
Alții sunt de-a dreptul revoltați:
„Pe noi nu ne-a întrebat nimeni ce vrem. Să adauge materii noi nu e corect”, susține o altă elevă pe rețelele sociale.
Pe de altă parte, sunt și voci pe rețelele sociale care privesc cu speranță aceste posibile schimbări. Unii elevi se simt, în sfârșit, văzuți:
„Eu nu sunt grozav la matematică, dar la geografie iau mereu 10. Dacă măcar o parte din asta se ia în calcul la examen, poate am o șansă mai mare să intru unde vreau”, spune David.
Și Diana, pasionată de arte, crede că sistemul ar trebui să recunoască diversitatea copiilor:
„Fiecare copil e diferit. Unii sunt buni la poezie, alții la ecuații. E momentul ca examenul să reflecte asta.”
Daniel David nu s-a oprit aici. Printre ideile propuse se numără și reglementarea oficială a învățământului de tip home-schooling, evaluarea profesorilor titulari la fiecare 5 ani și comasarea școlilor foarte mici din mediul rural.
Scopul, spune el, este acela de a construi un sistem mai echitabil și mai eficient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.