Ameliorarea durerii vaccinurilor la copii: Sfaturi practice

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la CDC/ Pexels
Fotografie de la CDC/ Pexels

Pentru a atenua durerea vaccinărilor la copii există mai multe tehnici simple, utile și eficiente. Descoperă-le în acest articol.



Ameliorarea durerii la copii este una dintre prioritățile multor părinți atunci când le administrează vaccinuri. Ei bine, este normal ca copiii să fie iritabili, dureri și neliniştiți după aplicarea lui, datorită răspunsului organismului la vaccin.

Există câteva modalități de a ușura disconfortul și mai jos vă vom împărtăși câteva strategii utile pentru a realiza acest lucru. 

Durerea și vaccinarea la copii

Vaccinurile sunt medicamente create din anumite microorganisme dezactivate (sau părți ale acestora), cu scopul de a genera un răspuns imun specific în corpul uman. Prin urmare, chiar dacă ați suferit de boala în cauză, este posibil să dezvoltați anticorpi de protecție împotriva acesteia.

În funcție de vaccin, aplicarea acestuia poate fi efectuată pe diferite căi, cum ar fi orală, subcutanată și intramusculară. Acestea din urmă necesită o injecție și diferă prin adâncimea atinsă de ac.

De exemplu, în cazul injecțiilor intramusculare, medicamentul este administrat în mușchi și de obicei provoacă durere ușoară până la moderată, care durează câteva zile.

Pe lângă durere, unele vaccinuri pot provoca alte simptome neplăcute, cum ar fi o erupție cutanată sau febră. Dar toate acestea sunt legate de răspunsul așteptat și necesar al sistemului de apărare. Și spre deosebire de o infecție naturală, disconfortul cauzat de vaccinări este mai blând și mai puțin de lungă durată.

2. Fotografie... (pexels-rfstudio-3825529_82509600.jpg)

Foto: RF Studio/ Pexels

Strategii pentru ameliorarea durerii și disconfortului copiilor de la vaccinări

După cum am explicat, durerea și alte disconforturi sunt inevitabile în timpul vaccinării. Dar, din fericire, există strategii pentru a reduce disconfortul copilului în timpul și după vaccinare. Afla care dintre ele!

1. Ghidează copilul

Ca copilul să se simtă însoțit și într-o atmosferă calmă este esențial pentru ca durerea să fie mai suportabilă. Mângâierile, îmbrățișările și contactul piele pe piele sunt strategii bune pentru a reduce stresul în timpul și după vaccinare.

Această promovare a contactului strâns cu mama este legată de metoda cangurului, o tehnică utilizată pe scară largă în lume și cu eficacitate dovedită de știință. Cochrane Collaboration a revizuit mai multe studii pe acest subiect și a concluzionat următoarele:

”Îngrijirea mamei cangur pare să reducă răspunsul la durere și să îmbunătățească recuperarea după aceste proceduri comune, deși puține studii ar putea fi combinate pentru a oferi dovezi puternice. În măsura raportată, îngrijirea mamei cangur este sigură. Contactul piele la piele este eficient, dimensiunea beneficiului nu este încă clară.”

Mai presus de toate, este o alternativă ușoară, practică și accesibilă pentru a îmbunătăți gestionarea durerii în timpul vaccinării. Și, cu excepția cazurilor specifice, niciun profesionist din domeniul sănătății nu vă va spune că nu o puteți implementa.

2. Tetanalgezia, tehnica alăptării în timpul vaccinării

Alăptarea înainte, în timpul și după o procedură dureroasă, cum ar fi vaccinarea, este o tehnică eficientă pentru a reduce stresul și disconfortul copilului dumneavoastră.

Unele cercetări sugerează că alăptarea oferă substanțe naturale pentru a reduce stresul, durerea, plânsul și suferința bebelușului. Mai ales atunci când se efectuează proceduri invazive.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă aplicarea tetanalgeziei deoarece este naturală, confortabilă, sigură și fără a fi necesară administrarea altor analgezice copilului.

3. Fotografie... (pexels-cdc-3993239_07996700.jpg)

Foto: CDC/ Pexels

3. Medicamente pentru reducerea durerii

Utilizarea cremelor și spray-urilor anestezice în timpul vaccinării nu este o practică obișnuită, totuși acestea pot calma disconfortul în momentul vaccinării. Cea mai des folosită substanță este lidocaina lipozomală, care se aplică pe zona afectată cu o oră înainte de injectare. Trebuie menționat că efectul său este de moment și că durerea poate apărea după vaccinare din cauza inflamației.

În ceea ce privește medicamentele analgezice, trebuie oferite numai cele recomandate de medic pediatru și după vaccinare. Aceste medicamente ajută la reducerea durerii, disconfortului și febrei cauzate de vaccin.

4. Strategii de distragere a atenției

Distragerea atenției copilului este o altă metodă eficientă de a ameliora durerea și pentru aceasta poți folosi jucării, animalul lui de pluș preferat, diagrame de culori, muzică și videoclipuri. Ideea este să vă mențineți atenția concentrată asupra obiectului în momentul în care acesta trebuie să fie înțepat. Această tehnică reduce angoasa și, prin urmare, senzația dureroasă care este produsă de procedură.

4. -imagine fara descriere- (pexels-pixabay-47090-2_50884300.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

6. Apa cu zahăr pentru ameliorarea durerii

Da, zahărul poate fi folosit la copii ca analgezic pentru procedurile dureroase. Efectul său analgezic nu este de lungă durată, dar poate fi de mare ajutor la aplicarea vaccinurilor.

Această tehnică este utilă în special pentru bebelușii care nu alăptează sau când alți îngrijitori îi iau pentru vaccinare. Deoarece efectul său durează doar aproximativ 10 minute, se recomandă să-i oferi copilului dumneavoastră 2 ml de apă cu zahăr cu aproximativ 2 minute înainte de injectare.

7. Vibrația: o modalitate de a ameliora durerea de la vaccin

O nouă tehnică care se aplică în prezent pentru a calma durerea de la vaccinări este vibrația. În ea sunt stimulați receptorii tactili, ceea ce scade percepția stimulilor dureroși la nivelul măduvei spinării. Prin vibrarea pielii, pragul durerii crește.

Acum că știi câteva trucuri pentru ca copilul tău să nu simtă atât de multă durere, poți merge mai calm și mai încrezător la programarea de vaccinare. Trebuie să rețineți că există vaccinuri care sunt mai dureroase decât altele, deoarece diferă prin compoziția lor.

Nu uitați să vă consultați medicul pediatru sau asistenta despre aceste subiecte, precum și despre îngrijirea de care trebuie să aveți în vedere după vaccinare. Și amintiți-vă că disconfortul injecției durează câteva zile, dar beneficiul vaccinului este pe viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel