Anul 2025, Anul Național al Copilului: Iată ce prevede un proiect de lege dedicat copiilor români

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/Pexels

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a depus la Parlament două proiecte de lege prin care propune ca anul 2025 să fie declarat Anul Naţional al Copilului şi reglementarea participării copiilor în procesele decizionale din administraţia publică centrală şi administraţia publică locală.



"România ar putea deveni prima ţară cu o lege pentru participarea copiilor în procesul decizional. Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, în calitatea sa de deputat, a depus două proiecte de lege, unul prin care se propune ca anul 2025 să fie declarat Anul Naţional al Copilului, iar al doilea proiect de lege reglementează participarea copiilor în procesele decizionale din administraţia publică centrală şi administraţia publică locală", informează Ministerul Familiei, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Natalia Intotero arată că "România este acasă pentru aproape 4 milioane de copii, iar unul din 5 cetăţeni români este copil". "Copiii reprezintă viitorul societăţii noastre şi este impetuos necesar să le asigurăm un mediu favorabil pentru dezvoltare şi afirmare. Într-o lume în continuă schimbare, este esenţial să le acordăm copiilor nu doar protecţie şi îngrijire, ci şi posibilitatea de a-şi exprima opinia şi de a fi implicaţi în procesele decizionale care îi afectează direct", a spus ministrul Familiei, citat în comunicat.

Manifestări dedicate copiilor



Prin instituirea anului 2025 ca "An Naţional al Copilului" sunt prevăzute o serie de direcţii de acţiune, printre care organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaţionale, culturale şi civice ale copiilor, alocarea de fonduri specifice pentru susţinerea acestor iniţiative şi prioritizarea investiţiilor în infrastructura destinată copiilor.

"În contextul 'Anului Naţional al Copilului' toate concursurile de proiecte destinate activităţilor non-profit, finanţate de autorităţile locale în baza Legii nr. 350/2005, vor include obligatoriu o componentă dedicată copiilor. Această componentă va avea ca obiectiv promovarea dezvoltării lor armonioase, a accesului la educaţie, la activităţi culturale, sportive şi de timp liber, precum şi protecţia drepturilor copilului", se arată în comunicat.

2. Fotografie... (pexels-kampus-8813561_25805400.jpg)

Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Copiii consultați în procesul decizional



Potrivit sursei citate, administraţia publică centrală şi locală vor fi obligate să îi consulte pe copii în procesul decizional, dacă Parlamentul va aproba cele două proiecte de lege.

"Cel de-al doilea proiect de lege reglementează participarea copiilor în procesele decizionale din administraţia publică centrală şi administraţia publică locală. Proiectul prevede că, până la finalul anului 2025, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, Consiliile Judeţene şi municipiile reşedinţă de judeţ vor publica, pe paginile de internet ale acestora, prezentarea generală a instituţiei, respectiv obiectivele pentru anul în curs şi oportunităţile de implicare, într-un limbaj prietenos pentru copii, ce va fi elaborat în consultare cu copii. De asemenea, pentru a asigura pregătirea, reprezentativitatea şi diversitatea opiniilor copiilor în consultările organizate, autorităţile vor desemna un responsabil pentru participarea copiilor care va colabora cu şcolile, organizaţiile societăţii civile, inclusiv cele de tineret, organizaţii internaţionale şi alte entităţi relevante pentru a identifica şi încuraja participarea unui spectru larg de copii, inclusiv a celor din medii defavorizate sau grupuri minoritare", menţionează comunicatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Social





DC Media Group Audience
pixel