Bunicii care au cea mai mare influență asupra copilului, conform unui studiu: „S-a demonstrat că implicarea LOR pare să îi protejeze pe nepoți!”

Data publicării:
Bunicii care au cea mai mare influență asupra copilului, conform unui studiu: „S-a demonstrat că implicarea LOR pare să îi protejeze pe nepoți!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Bunicii care au cea mai mare influență asupra copilului, conform unui studiu: „S-a demonstrat că implicarea LOR pare să îi protejeze pe nepoți!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un studiu realizat în Finlanda evidențiază impactul benefic al bunicilor asupra nepoților. 



Bunicile joacă un rol foarte important în viața acestora, potrivit unei analize recente care a investigat modul în care influențează viața cotidiană a nepoților.

Studiul, citat de Huffpost, concluzionează că bunicii ajută nepoții să navigheze prin dificultățile vieții.

Cercetarea, efectuată de Universitatea din Turku, Finlanda, se bazează pe un studiu inițial din 2007 care a implicat 1.566 de tineri din Anglia și Țara Galilor, cu vârste între 11 și 16 ani. Acest sondaj a evaluat starea lor emoțională și comportamentală printr-un chestionar.

„Rezultatul principal al cercetării a fost că implicarea bunicilor materni pare să îi protejeze pe nepoți de efectele negative ale multiplelor experiențe adverse din timpul copilăriei timpurii”, a explicat Samuli Helle, cercetătorul principal al studiului.

Citește și Afirmația bunicilor dăunătoare pentru nepoți. Psiholog: „Nu este corect să dăm vina pe micuți!”

Bunicile materne ameliorează rănile copilăriei

Când specialiștii se referă la experiențe negative, aceștia identifică în special „abuzul, neglijarea, situația de a avea un părinte închis sau de a fi martor la acte de violență”. Aceste experiențe influențează „dezvoltarea cerebrală și modul în care corpul răspunde la stres” și, în general, „afectează negativ capacitatea de a forma relații sănătoase, de a fi atent, de a învăța și de a lua decizii”.

Aceste condiții contribuie la deteriorarea sănătății mentale. Se observă că bunicile materne au capacitatea de a preveni și diminua impactul acestor experiențe negative.

Creșterea în prezența unei bunici materne oferă un sprijin suplimentar în familia extinsă.

Totuși, cercetătorii au remarcat că, chiar dacă această implicare este semnificativă, în unele cazuri, „chiar și cu un grad înalt de implicare”, bunicile materne nu pot „proteja complet nepoții de consecințele unor evenimente negative”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel