Afirmația bunicilor dăunătoare pentru nepoți. Psiholog: „Nu este corect să dăm vina pe micuți!”

Data publicării:
Afirmația bunicilor dăunătoare pentru nepoți. Psiholog: „Nu este corect să dăm vina pe micuți!” / FOTO: freepik.com @Wavebreak Media
Afirmația bunicilor dăunătoare pentru nepoți. Psiholog: „Nu este corect să dăm vina pe micuți!” / FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Mulți bunici se bucură să petreacă timp cu nepoții lor și să fie implicați în viețile acestora. Cu toate acestea, uneori, chiar și din cele mai bune intenții, pot spune lucruri care pot avea consecințe neplăcute pentru copii.



Afirmațiile aparent inofensive spuse de bunici pot avea un impact semnificativ.

Uneori, chiar și cele mai bine intenționate pot contribui la crearea unui mediu în care nepoții se simt incomozi sau nesiguri, conform observațiilor lui Ann-Louise Lockhart, un psiholog pediatru citat în HuffPost.

Este esențial să fii atent să nu rănești sau să jignești copilul, atât prin ceea ce spui, cât și prin modul în care o faci. Chiar dacă poate fi dificil să-ți schimbi modul de exprimare, este important să fii conștient de impactul pe care cuvintele tale îl pot avea asupra felului în care nepoții tăi percep și construiesc relația cu tine, conform expertului.

Mai exact, există o afirmație care poate avea un impact negativ asupra copilului: „ești un răsfățat”.

Citește și 3 afirmații pe care bunicii NU ar trebui să le spună nepoților niciodată. Specialiști: „Acestea ar trebui interzise!”

Inițiați o discuție cu părinții despre comportamentul observat

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Unele reacții pot părea asemănătoare cu capriciile unui copil „răsfățat”, mai ales în timpul sărbătorilor, când se confruntă cu o mulțime de cadouri.

În astfel de situații, responsabilitatea nu poate fi atribuită exclusiv copilului, ci și părinților, așa cum remarcă Ryan Howes, un psiholog clinician: „Dacă copiii se comportă nerecunoscător, acesta poate fi un comportament învățat sau modelat după exemple din jurul lor, poate chiar ceva ce a fost întărit de către părinții lor, așa că nu este corect să dăm vina pe micuți”.

Expertul subliniază că crizele de furie ale copiilor în timpul sărbătorilor sau în momente de schimbare sunt normale și reflectă mai mult modul în care au fost educați decât caracterul lor propriu.

În loc să reacționați cu frustrare și să catalogați copilul drept „răsfățat”, terapeutul sugerează deschiderea unei discuții cu părinții într-un mod lipsit de judecăți și acuzații: „Păstrați-vă observațiile și îngrijorările și lăsați loc pentru o conversație deschisă și constructivă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel