„Butonul roșu” în școli: Ministrul Educaţiei a semnat ordinul. Ce presupune noul mecanism

Data publicării:
„Butonul roșu” în școli: Ministrul Educaţiei a semnat ordinul. Ce presupune noul mecanism / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @EyeEm
„Butonul roșu” în școli: Ministrul Educaţiei a semnat ordinul. Ce presupune noul mecanism / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @EyeEm

Joi, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat semnarea unui ordin ministerial care marchează un moment important în eforturile de a face școlile din România mai sigure și mai bine protejate împotriva comportamentelor abuzive. 



Este vorba despre introducerea oficială a așa-numitului „buton roșu”, o inițiativă care promite să ofere o voce anonimă tuturor celor care se confruntă cu probleme grave în mediul școlar, fie că este vorba despre elevi, profesori sau personal administrativ.

CITEȘTE ȘI „De ce îi dopăm pe elevi cu meditații pentru două materii?” Ministrul Educației, semnal de alarmă: „Învățământul preuniversitar, dacă nu îl regândim, devine o problemă de securitate națională!”

Ce este, de fapt, „butonul roșu”?

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Deși denumirea poate duce cu gândul la un obiect fizic, ministrul a ținut să clarifice că nu este vorba despre un buton propriu-zis, ci despre un mecanism de raportare anonimă.

Acesta va permite semnalarea situațiilor critice din școli, de la acte de violență fizică sau verbală, bullying, până la consumul de droguri sau alte comportamente care contravin regulamentelor interne ale unităților de învățământ.

„Astăzi am însemnat şi va apărea în Monitorul Oficial în următoarele zile ordinul legat de aşa-numitul «buton roşu», nu este practic un buton, dar este mecanismul în care putem semnaliza într-o manieră anonimă aspectele problematice din mediul şcolar, de la agresivitate, bullying până la consumul de droguri.

Dar, am pus acolo orice alte comportamente care violează regulamentele care există la nivelul unităţii şcolare”, a explicat ministrul Daniel David, într-o intervenție publică transmisă pe Facebook.

Un instrument de protecție pentru toată comunitatea școlară

Scopul acestui demers este clar: crearea unui cadru sigur și funcțional în care problemele reale din școli să poată fi semnalate fără frică și fără expunere.

Ordinul vizează protejarea tuturor actorilor din sistemul educațional, nu doar elevii, ci și profesorii și angajații administrativi, care de multe ori sunt martori sau chiar victime ale unor abateri grave ce rămân neraportate.

„Este un mecanism de protecție atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice şi chiar pentru personalul administrativ din unităţile de învăţământ”, a subliniat ministrul.

SURSA FOTO: freepik.com @yakobchuk

Ce urmează după semnarea ordinului

După semnarea oficială, ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial, urmând să fie implementat în școli printr-un protocol clar de utilizare a acestui sistem.

Deși nu s-au oferit detalii tehnice suplimentare în acest moment, inițiativa este parte dintr-un plan mai amplu de combatere a violenței și comportamentelor periculoase din unitățile de învățământ, un fenomen care, în ultimii ani, a devenit tot mai vizibil și îngrijorător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel