Când se fac înscrierile la liceu

Data publicării:
Când se fac înscrierile la liceu / FOTO: freepik.com@bangkokclickstudio
Când se fac înscrierile la liceu / FOTO: freepik.com@bangkokclickstudio

Ministerul Educației a trimis către inspectoratele școlare procedura pentru completarea fișei de înscriere la liceu, dar și calendarul înscrierii și repartizării elevilor.Ministerul Educației a trimis către inspectoratele școlare procedura pentru completarea fișei de înscriere la liceu, dar și calendarul înscrierii și repartizării elevilor.

Astfel, elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la liceu, în prezența părintelui și a dirigintelui, în perioadele 11 – 12, 15 – 22 iulie 2024, conform calendarului oficial. Fișa de înscriere poate fi transmisă și electronic, după cum prevede procedura Ministerului Educației.

Procedura se adresează candidaților din seria curentă, precum și celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025, care participă la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru anul școlar 2024-2025.

Fișele de înscriere ale candidaților care au susținut sau cărora li s-au echivalat probele de verificare a cunoștințelor de limba modernă sau maternă se completează și cu rezultatele acestor probe. Fișele se semnează de către directorul unităţii de învățământ și se aplică ștampila acesteia, se arată în procedură.

În acest context, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora sau reprezentanții legali se poate realiza la sediul unităţii de învățământ pe care a absolvit-o candidatul sau prin formularul – Fișa de înscriere transmis electronic.

Completarea fișei la școală

Completarea opțiunilor la școală se face pe baza unei programări realizate telefonic sau prin e-mail, după cum apare în document. Programarea se realizează la numărul de telefon, pe adresa de e-mail comunicate de unitatea de învățământ.

Completarea opțiunilor se face de către candidat în prezenta părintelui/reprezentantului legal al acestuia și a dirigintelui clasei. Aceștia, împreună cu candidatul, vor semna Fișa de înscriere, potrivit procedurii.

Completarea fișei online

Dacă părintele solicită, școala poate transmite electronic fișa de înscriere. În acest caz, elevul va completa fișa în prezența părintelui. În situația transmiterii prin mijloace electronice a Fișei de înscriere, candidatul și părintele sau reprezentantul legal al acestuia vor transmite unității de învăţământ și o declarație-tip pe proprie răspundere, prevăzută în Anexa la prezenta procedură, cu privire la veridicitatea informațiilor introduse în Fișa de înscriere.

Calendar admitere la liceu 202411 – 12, 15 – 22 iulie 2024: completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a;

Ministerul Educației atrage atenția că orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului. Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

11 – 12, 15 – 19 iulie 2024: introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere;11 – 12, 15 – 19 iulie 2024: verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată;22 iulie 2024: termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în  aplicația informatică centralizată;

Predarea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean.

22 iulie 2024: transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată;23 iulie 2024: verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională;23 iulie 2024: corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată;24 iulie 2024: repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025;24 iulie 2024: comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal;

Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ.

25 – 30 iulie 2024: depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;30 iulie 2024: transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;31 iulie – 2 august 2024: rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri

DC Media Group Audience
pixel