”Casa asta nu e hotel, locuiești aici și faci cum spun eu...”: Expresii pe care să nu le spui unui adolescent

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels

În perioada adolescenței, relația părinte-copil este adesea complicată și se caracterizează printr-o lipsă marcată de comunicare sau o comunicare ineficientă, ceea ce duce la tensiuni familiale semnificative care conduc adesea la certuri. 



Nu există manual pentru părinți pentru că fiecare situație este diferită, dar există câteva sfaturi generale care funcționează întotdeauna pentru a menține un echilibru de bază.

Iată câteva fraze pe care să nu le spui celor care se află în mijlocul unei crize de adolescenți:

”Ești grozav doar când ai chef”

Adolescenții se află într-un stadiu de dezvoltare care este chiar la mijloc: nu sunt nici adulți, nici copii și acest lucru poate fi confuz. Sunt însetați de curiozitate și experiențe, dar în același timp se deplasează cu frică în lume, descoperind ce este mai bine pentru ei.

Este cu siguranță pozitiv să-i împingem să fie autonomi și independenți, dar fără a exclude ipoteza că în timpul acestui experiment s-ar putea afla în haos și uneori vor să revină la copii, arătându-și nesiguranța cu un comportament mai copilăresc care reprezintă un refugiu pentru lor.

2. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-6957234_55738100.jpg)

Foto: Karolina Grabowska/ Pexels

Acestea nu sunt problemele vieții. Atenţie! Fiecare vârstă are problemele ei! Adolescenții experimentează în mod constant și se pot trezi adesea confruntați cu obstacole cu care nu s-au confruntat niciodată și, prin urmare, chiar și cea mai mică dificultate le poate părea enormă și de netrecut.

Este important să-l ajuți să se exprime fără nicio judecată, să-l direcționezi să înțeleagă de ce se simte în dificultate și mai ales să-l ajuți să identifice cea mai bună soluție pentru el.

”Eu la vârsta ta....”

Părinții se trezesc adesea să compare generațiile actuale cu ceea ce s-a întâmplat la vremea lor, uitând că totul s-a schimbat complet între timp. Metodele de comunicare sunt total diferite, tehnologia a făcut imposibilă orice comparație și, în consecință, ne-a schimbat cultura, răsturnând și valori despre care se credea a fi de neatins.

3. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-6957111_76058400.jpg)

Foto: Karolina Grrabowska/ Pexels

Este important să încercăm să creăm o punte între aceste două lumi foarte diferite, iar sarcina revine părintelui, deoarece el este cel care educă. A fi nostalgic și excesiv de îngrijorat pentru copilul tău l-ar putea face pe adolescent să simtă un sentiment de inferioritate și, mai presus de toate, îl poate face întotdeauna să se simtă „greșit sau deplasat”.

În schimb, este important să-ți folosești experiența pentru a-i transmite copilului acele valori care astăzi par să fi fost ascunse în profunzimea tehnologiei. 

”E casă, nu hotel. Atâta timp cât ești sub acest acoperiș, faci cum spun eu”

Este o declarație cunoscută de toate generațiile și spus în general atunci când nu ajuți acasă (de exemplu, așezați masa sau curățați masa), ieși des, lași totul în dezordine, în special dormitorul tău .

O declarație care subliniază că părintele ar dori ca copilul să petreacă mai mult timp acasă și cu siguranță într-un mod mai util.

Adolescentul în această fază își mută toată atenția către lumea exterioară, lumea prietenilor este idealizată și unică, iar părintele nu mai este în centrul atenției așa cum era când era mic. 

În loc să subliniezi ceea ce nu face, îți poți direcționa energiile încercând să înveți conceptul de colaborare, pentru că casa în care locuiești aparține tuturor și este important să ai grijă de lucrurile tale. 

4. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-6957237_17926600.jpg)

Foto: Karolina Grrabowska/ Pexels

Adolescența poate fi absolut o fază a vieții care trebuie construită împreună, zi după zi și, în loc să vă confruntați cu mici străini concentrați pe smartphone-urile și lumea lor, puteți încerca să găsiți instrumentele potrivite pentru a crește împreună.

Pentru a crește este necesar să se pună în discuție, să se pună o pereche nouă de ochelari, prin adoptarea de noi strategii de comunicare și comportament se pot obține multe rezultate și mai presus de toate părintele nu trebuie să uite niciodată că rolul său educațional este crucial pentru dezvoltarea psiho-emoțională a copilul... chiar și atunci când nu știe asta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti





DC Media Group Audience
pixel