Câteva greșeli comune pe care chiar și cei mai buni părinți le fac

Data publicării:
Fotografie de la Liza Summer/ Pexels
Fotografie de la Liza Summer/ Pexels

Toți părinții pot greși și pot cădea adesea în capcane fără să-și dea seama. Nu există părinte perfect, dar cu puțină atenție, atunci când un părinte face o greșeală, poate conștientiza astfel încât pe viitor să nu mai repete greșeala.



Creșterea copiilor și educarea lor nu este deloc un lucru ușor. Chiar dacă vorbim despre unul sau mai mulți copiii, nu există un tipar sau un model anume de comportament, deoarece fiecare copil este unic și are propriul caracater.

În schimb, putem spune, că există o serie de comportamente universal aplicabile pe care le putem evita atunci când vorbim despre educarea copiilor noștri. Să vedem câteva dintre ele:

Nu vorbi prea mult

Când copilul nostru mic are o criză de plâns, uneori avem tendința de a vorbi prea mult, ceea ce poate fi contraproductiv; ar trebui cel puțin să evaluăm și o altă formă de confort, confortul non-verbal. Să încercăm să-l liniștim doar cu o îmbrățișare sau un zâmbet: uneori este cea mai bună soluție.

Conceptul de disciplină

Ce înseamnă pentru noi să „educam” un copil? Să ne gândim bine la ce ar trebui folosită disciplina. Poate că nu este atât de important ca fiecare greșeală comisă de copil să aibă întotdeauna o consecință, dar obiectivul real este pur și simplu să-l învețe pe copil să trăiască bine în lume. Odată ce știm care este scopul nostru, găsim o modalitate creativă de a-l învăța.


Pedepsele


Dacă pedeapsa este prea dură, sau reacționăm exagerat la o greșeală făcută de copil, uneori acesta din urmă tinde să se concentreze doar pe consecință și nu pe ceea ce a făcut și pe cum ar trebui să facă pe viitor.  Uneori este mai bine să prevenim decât să tratăm: haideți să oprim comportamentul rău în fața lui.
Foarte important este să nu pierdem niciodată credibilitatea: aplicăm doar pedepse pe care cu siguranță le vom putea menține, și nu lucruri de genul „nu veți mai părăsi niciodată din casă o lună”.


Fii scurt și la obiect

Mai ales dacă este un copil mic, este inutil să dai prelegeri despre motivul pentru care nu poate face sau atinge un anumit lucru. Suntem cât se poate de succinti și clari, folosind concepte pe care el, având în vedere vârsta lui, este capabil să le înțeleagă.


Ignorarea „audienței”

Când suntem în preajma altora (în special a altor mame) de multe ori avem tendința de a „acționa”, de exemplu fiind mai severi cu copilul, mai reactivi și inflexibili în comportamentul lui. Să înlăturăm această tentație: dacă ceva nu este într-adevăr în neregulă, este mai bine să luați copilul deoparte și să vorbiți singur cu el. În acest fel nu vom fi victimele „anxietății de performanță” iar copilul se va adapta mai bine la problema dintre noi doi, departe de interferențele externe.

Să nu-i facem de rușine

Pe tema oricărei mustrări sau pedepse în public, să ținem cont că și un copil mic percepe umilința de a fi certat în prezența unor persoane externe. Să luăm în considerare sentimentele lui: iată un alt motiv să te retragi și să vorbești singur cu el.

Să-i oferim posibilitatea de a se apăra

Chiar dacă responsabilitatea pentru mizerie pare evidentă, nu condamnăm copilul fără un proces echitabil. Întotdeauna auzim dacă are ceva de spus în apărarea sa sau, în orice caz, ascultăm versiunea lui despre evenimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel