Cauzele urticariei la copii și când ar trebui să consultați un medic

Data publicării:
Fotografie de la Ksenia Chernaya: Pexels
Fotografie de la Ksenia Chernaya: Pexels

Urticaria la copii este adesea o sursă de îngrijorare pentru părinți și disconfort pentru copii. Iată care sunt cele mai frecvente cauze și când să vă adresați medicului dumneavoastră.



Este esențial să înțelegem cauzele urticariei la copii, deoarece această afecțiune poate apărea atât la copii, cât și la persoane de toate vârstele. Deși este firesc ca părinții să fie îngrijorați, este important să rețineți că, în majoritatea cazurilor, urticaria este inofensivă și tinde să dispară singură în scurt timp.

Ești interesat să afli mai multe despre cauzele urticariei la copii și despre cum să identifici când trebuie să mergi la medic? Citiți mai departe pentru informații detaliate și utile.

De ce apare urticaria la copii?

La copii, urticaria poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv alergii alimentare, infecții virale sau reacții la medicamente. La fel, aceste leziuni inflamate și eritematoase dispar de obicei în ore, zile sau chiar săptămâni. În plus, este foarte pruriginoasă, adică cauzează mâncărime și acest lucru provoacă disconfort copilului.

Mâncărimea apare ca o reacție atunci când se declanșează eliberarea de histamină, o substanță chimică produsă de sistemul imunitar și eliberată ca răspuns la o reacție alergică sau inflamatorie. Cu toate acestea, în aproximativ o treime din cazuri, nu este posibilă detectarea cauzei care o declanșează. Acest lucru este detaliat de Academia Americană de Pediatrie.

Reacții alergice

Urticaria la copii poate fi cauzată de o reacție alergică la diferite alimente, medicamente sau produse de îngrijire a pielii. De fapt, bebelușii care sunt alergici la laptele matern sau la formule sunt susceptibili de a dezvolta urticarie după alăptare.

La rândul lor, există multe alimente iritante care contribuie la declanșarea unei afecțiuni alergice. Arahide, nuci, ouă și susan sunt câteva dintre ele. Dacă copilul dumneavoastră a început să ia un nou medicament și a dezvoltat urticarie, este important să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.

Cauze infecțioase

Unele infecții virale sau bacteriene declanșează urticarie la copii. De exemplu, ar putea fi un simptom al unei răceli obișnuite, al rujeolei sau al varicelei. De asemenea, un efect secundar al unor infecții bacteriene, cum ar fi streptococ.

Mediul și temperatura

Una dintre cauzele urticariei la copii poate fi o modificare a umidității sau a temperaturii mediului. Acestea includ apă caldă și rece, expunerea la soare sau transpirația excesivă.

De asemenea, este important să țineți cont de faptul că unele afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică, predispun copiii la urticarie. Boala atopică este o afecțiune cronică care provoacă pielea uscată, mâncărime, ducând la erupții cutanate dacă te scărpinați prea mult.

Este urticaria periculoasă la copii?

Deși de obicei se rezolvă spontan la copiii mai mari de doi ani, medicamentele antihistaminice pot fi de mare ajutor. În schimb, urticaria la sugari este mai dificil de tratat, deoarece majoritatea antihistaminicelor nu sunt recomandate copiilor sub 2 ani.

Ar trebui să merg imediat la medic?

Dacă copilul dumneavoastră are urticarie, este important să consultați un medic pentru a determina cauza de bază și pentru a primi tratamentul corect. În unele ocazii, urticaria se poate complica, afectând mult mai mult decât pielea copiilor.

Unele dintre cele mai notabile simptome includ următoarele: durere abdominală, vărsături și greaţă.

De asemenea, este esențial să rețineți că urticaria este unul dintre semnele unei afecțiuni foarte grave numite anafilaxie. Deși șocul anafilactic este rar la copii, este o reacție gravă care provoacă dificultăți de respirație, umflarea gâtului și pierderea conștienței, printre alte simptome.

Ce altceva ar trebui făcut?

Tratamentul urticariei la nou-născuți va depinde de cauza de bază. Adică, dacă cauza este o alergie alimentară, modificările dietetice sau medicamentele pot reduce reacția alergică. 

Potrivit unei publicații din jurnalul Pediatric Annals, dacă cauza urticariei la copii nu este evidentă, sunt comandate teste suplimentare, precum analize de sânge sau teste de alergie.

Urticaria la copii poate fi confundată cu altceva?

Există și alte reacții ale pielii care se manifestă similar cu urticaria. Din acest motiv, dacă copilul dumneavoastră are o reacție cu mâncărime cutanată și pare supărat, nu ezitați să consultați medicul pentru un diagnostic, mai ales înainte de a primi orice medicament.

Leziunile de urticarie arată adesea ca mușcăturile de insecte. Spre deosebire de acesta din urmă însă, roata caracteristică a urticariei are un centru palid și tinde să formeze ciorchini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel