Ce îi încurajează pe copii să fie altruiști? Cel mai recent studiu a identificat un sentiment care îi poate determina să se concentreze mai mult asupra celorlalți

Data publicării:
Ce îi încurajează pe copii să fie altruiști? Cel mai recent studiu a identificat un sentiment care îi poate determina să se concentreze mai mult asupra celorlalți / FOTO: freepik.com @freepik
Ce îi încurajează pe copii să fie altruiști? Cel mai recent studiu a identificat un sentiment care îi poate determina să se concentreze mai mult asupra celorlalți / FOTO: freepik.com @freepik

Ce îi motivează cu adevărat pe copii să acționeze în beneficiul celorlalți? 



Potrivit unui studiu recent, există un sentiment specific care ajută la dezvoltarea altruismului încă de la o vârstă foarte fragedă.

Altruismul, definit de Larousse ca „dispoziția de caracter care împinge pe cineva să fie interesat de ceilalți, să fie altruist”, este un concept pe care cercetătorii îl studiază de ani de zile pentru a înțelege cum poate fi transmis copiilor.

Un studiu realizat de Universitatea din Geneva în 2022 a arătat că nivelul de altruism crește în rândul copiilor care se întorc din taberele de vară.

Într-un alt sondaj, din 2015, efectuat de Universitatea din Chicago, s-a constatat că copiii nereligioși tind să fie mai altruiști decât cei crescuți într-o familie de credincioși.

Cel mai recent studiu, publicat în februarie 2023 în revista Psychological Science, a identificat un sentiment care îi poate determina pe copii să se concentreze mai mult asupra celorlalți: mirarea.

„Mirarea este o emoție care îi face pe indivizi să fie mai atenți la lumea socială”

Un sentiment care poate fi declanșat de experiențe precum expunerea la diverse forme de artă (muzică, teatru, cinema, lectură), peisaje naturale uluitoare sau chiar experiențe spirituale sau religioase.

„Mirarea este o emoție care îi face pe indivizi să fie mai atenți la lumea socială decât la ei înșiși și a fost puțin studiată la copii, în ciuda importanței sale în cultura acestora”, notează autorii studiului, potrivit parents.fr.

Cu alte cuvinte, mirarea îi determină pe copii să dea dovadă de umilință și să-și reconsidere perspectivele asupra lumii în care trăiesc.

SURSA FOTO: freepik.com @pixelstudio

Sentimentul de a fi parte dintr-un „întreg”

Cercetătorii au cerut unui grup de 500 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani, să urmărească 15 filme de animație și să își exprime sentimentele folosind o paletă emoțională reprezentată prin emoji-uri.

După această activitate, copiii au fost implicați într-o sarcină practică: inventarierea alimentelor pentru copiii refugiați.

Rezultatele au fost clare: dintre toate emoțiile evocate de filme, numai mirarea a dus la o dorință crescută a copiilor de a dedica timp acestei activități dificile, dar generoase.

Mai mult, când li s-a oferit un baton de ciocolată drept recompensă, copiii au fost mai predispuși să o adauge în cutiile destinate refugiaților.

Astfel, cercetătorii au concluzionat că starea de mirare promovează uitarea de sine și creează un sentiment de conexiune cu „ceva mai mare”.

Această impresie de a face parte dintr-un „întreg” îi ajută pe copii să lase egoul deoparte și să se preocupe mai mult de ceilalți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel