La plajă, este frecvent ca bebelușii să ducă nisipul la gură, mai ales până la aproximativ doi ani, acesta este un comportament tipic de explorare denumit „stadiul oral”.
Pericolele ingerării de nisip
CITEȘTE ȘI Vacanțele copiilor după separarea părinților: ce trebuie să știi
Înecare sau blocaje cu particule mici precum pietricele, cochilii sau resturi de la cremă de plajă
Infecții bacteriene cauzate de microorganisme precum Escherichia coli, care pot provoca diaree, vărsături, dureri abdominale și iritații cutanate sau bucale.
În cazuri rare, prezența stafilococului auriu care poate penetra o rană deschisă și provoca infecții digestive sau cutanate.
Dacă apar simptome precum scaun diareic, vomă, stare de disconfort sau inflamații în zona gurii, este recomandată consultarea imediată a unui medic.
Încurajează copilul să dea afară nisipul din gură și să șteargă bine fața și mâinile cu apă curată sau un șervețel umed
Vezi și Cărțile fac vara mai frumoasă: cum îi încurajăm pe copii să citească
Permite-i să spargă puțin timp ghearele sau să mestece obiecte curate pentru a retrage atenția de la nisip
Monitorizează comportamentul copilului în orele următoare pentru a detecta orice simptome gastro-intestinale
Amplasează bebelușul pe un cearceaf mare sau un covor anti-UV, astfel încât să nu între în contact direct cu nisipul.
Stai aproape de copil în timp ce se joacă și limitează accesul la nisip prin jucării și activități distractive oferite lângă el
Explică-i cu calm că nisipul nu se mănâncă, chiar dacă înțelegerea este limitată, e un mod de a începe să distingă ce e comestibil și ce nu.
Citește și Fraze pe care copilul trebuie să le audă în timpul vacanței
Mâncatul unor puțini granule de nisip nu este de obicei periculos dacă bebelușul este atent supravegheat. Riscurile principale sunt ingestia accidentală a obiectelor mari și eventualele infecții bacteriene.
Prin câteva măsuri simple, cum ar fi plasarea copilului pe un suprafață curată, spălarea rapidă a gurii și o bună monitorizare, poți evitat majoritatea incidentelor minore. Totuși, dacă apar simptome sau dacă comportamentul persistă, nu ezita să ceri ajutor medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.