Ce trebuie să faceți dacă copilul dumneavoastră este înțepat de o meduză

Data publicării:
Ce trebuie să faceți dacă copilul dumneavoastră este înțepat de o meduză / FOTO: freepik.com
Ce trebuie să faceți dacă copilul dumneavoastră este înțepat de o meduză / FOTO: freepik.com

Sezonul concediilor a început, iar foarte multe familii cu copii aleg să-și petreacă vacanța la mare, acolo unde copii pot fi expuși, uneori, la riscuri.



Ce trebuie să faceți dacă, de exemplu, copilul dumneavoastră este înțepat de o meduză.

Meduzele sunt animale marine din familia celenteratelor, cu un corp convex în formă de disc și o consistență gelatinoasă, de marginea căruia atârnă numeroase tentacule. Ele trăiesc în ape deschise în largul mării și se hrănesc cu plancton. Creșterea temperaturii apei, schimbările climatice și curenții le influențează mișcările și, vara, odată cu creșterea temperaturii, se apropie de coaste, invadând uneori plajele.


Există o multitudine de specii și sunt animale marine foarte abundente. Cele mai frecvente pe coastele noastre sunt noctiluca pelagică și aurelia flavidula. Ambele sunt de dimensiuni mici și nu sunt foarte toxice.

Toate au tentacule care conțin un număr mare de celule "urticariene" cu un puternic toxic care, dacă intră în contact cu pielea umană, atât în apă, cât și în afara ei, dau naștere la leziuni urticariene locale de amploare variabilă și, atunci când contactul este intens, la reacții generale și la alterări grave ale sănătății.

Importanța și transcendența pe care sosirea meduzelor pe coastele noastre le produce asupra petrecerii timpului liber pe plajele noastre a determinat mai multe organisme oficiale să inițieze campanii de control și eradicare a acestora, cu scopul de a reduce sau anula agresiunile meduzelor în anumite localități de coastă, în timpul sezonului estival de scăldat.

Efectele înțepăturii de meduză asupra copiilor și adolescenților (precum și asupra adulților)

Leziunile locale și alterările generale după contactul cu tentaculele unei meduze depind de mai mulți factori: sensibilitatea persoanei afectate, amploarea și locul contactului, reacția organismului la atac și toxicitatea meduzelor care au provocat atacul. Copiii în general și persoanele deosebit de sensibile, cu tendință la reacții alergice la înțepături, vor prezenta leziuni locale mai vizibile și reacții alergice mai severe.

Reacția cutanată se caracterizează printr-o senzație de arsură, înțepătură, mâncărime intensă și durere cu reacție inflamatorie ulterioară a pielii. Leziunile cutanate și disconfortul pot dura zile, săptămâni și, în unele cazuri, până la luni.

Reacția generală este de obicei legată de sensibilitatea organismului, fiind ușoară în majoritatea cazurilor, dar poate apărea "șocul anafilactic", în special dacă înțepătura sau contactul are loc pentru a doua oară și a existat deja o sensibilizare anterioară.

Simptome locale care pot fi cauzate de o înțepătură de meduză

Simptomele cutanate pe care le poate provoca o înțepătură de meduză, secvențial, sunt:

arsură
Înțepătură, edem și umflătură.
Roșeață locală și eritem.
Leziuni veziculoase.
Ulcerații.

Cum să preveniți o înțepătură de meduză sau să evitați contactul?

Este posibil să preveniți o înțepătură de meduză sau cel puțin să luați anumite măsuri de precauție pentru a evita contactul. Cele mai elementare sunt următoarele:

Nu vă scăldați dacă sunteți sigur sau bănuiți existența meduzelor pe plajă.
Utilizarea a tot felul de bariere fizice: costum de baie, tricouri, încălțăminte, costum de neopren, etc.
Folosirea de cremă solară sau creme speciale pentru înțepăturile de meduze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Homepage





pixel