Cea mai des întâlnită greșeală făcută de părinți: Pericolele acestei tendințe

Data publicării:
Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels
Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

A-ți ajuta copilul atunci când nu are nevoie de el nu îi face viața mai ușoară. În schimb, te privează de oportunități valoroase de învățare. Vă spunem pericolele acestei tendințe.



În general, ultimele generații de părinți sunt mai conștienți și sensibili la parenting. Ei caută să ofere o educație de calitate și să creeze un climat emoțional pozitiv pentru copiii lor pe măsură ce cresc.

Cu toate acestea, uneori acest lucru este confundat cu permisivitatea, lipsa limitelor și supraprotecția, ceea ce provoacă consecințe grave. Pentru ca asta să nu se întâmple în casa ta, vrem să vorbim cu tine despre greșeala de a ajuta copiii atunci când nu au nevoie.

Este posibil să fi văzut videoclipuri, să fi citit articole sau să fi ascultat prelegeri despre stilurile parentale care încurajează autonomia.

În acestea, copiii de până la doi ani se îmbracă, mănâncă singuri, se spală pe dinți și chiar ajută la treburile casnice.

Pentru unii părinți acest lucru provoacă admirație și surprindere, în timp ce pentru alții stârnește milă față de copil. De ce să-i dai atât de multă responsabilitate atât de repede?

Cu toate acestea, mulți părinți încearcă să le facă viața cât mai ușoară posibil pentru cei mici. Apoi, ei înțeleg că îi eliberează de sarcini grele și le permit să se bucure mai mult de copilărie. Cu toate acestea, aceasta poate fi o greșeală gravă.

Tendința de a ajuta copiii atunci când nu au nevoie

Știm că tendința de a ajuta copiii atunci când nu au nevoie de ei are doar intenții bune. Acești părinți intenționează doar să-și demonstreze dragostea față de copiii lor prin aceste acte. 

Mai mult, ei urmăresc să-și ușureze poverile zilnice și să-i facă să se simtă iubiți și sprijiniți.

Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că parentingul ar trebui să fie o pregătire pentru viață. Acesta este un moment în care copiii pot învăța, într-un mediu sigur, de ce vor avea nevoie pentru a fi oameni funcționali, independenți. 

În acest sens, dacă facem totul pentru ei, îi lipsim de aceste oportunități. Așa că atunci când trebuie să înfrunte lumea, nu vor avea instrumentele necesare pentru a face acest lucru.

2. Fotografie... (pexels-august-de-richelieu-4259707_62657500.jpg)

Foto: August de Richelieu/ Pexels

Orice ajutor inutile îl sărăcește pe beneficiar. Prin urmare, vă spunem de ce ar trebui să-i lăsăm să se arunce singuri ori de câte ori este posibil.

De la o vârstă fragedă, copiii manifestă interes pentru a face lucruri pentru ei înșiși. Le place să se simtă utili, productivi și independenți și le place să participe la diverse activități zilnice ca parte a unei echipe.

Un copil căruia i s-au oferit provocări, i s-a permis să greșească și a fost încurajat să continue, va fi mai bine pregătit să facă față singur noilor provocări.

Pe de altă parte, copilul care nu a avut niciodată nevoie să treacă prin acest proces nu va avea instrumentele necesare atunci când va trebui să facă acest lucru.

Când adulții fac totul pentru ei, aceste momente dispar. Astfel cei mici devin un fel de prinți sau prințese iar părinții, lacheii lor. 

În acest fel copiii pierd ocazia de a simți că contribuie la viața de familie, că sarcinile lor sunt necesare, apreciate și recunoscute. Neatingând obiectivele zilnice, se limitează la a avea un rol pasiv.

Au nevoie să exerseze

A avea încredere în tine și în abilitățile și aptitudinile tale este esențial pentru a face față vieții. Cu toate acestea, pentru a dezvolta această încredere, copiii trebuie să exerseze, să facă greșeli și să învețe de la ei într-un mediu sigur precum acasă.

Făcând totul pentru copilul tău, îl vei priva de acea oportunitate de a-și îmbunătăți și de a-și construi stima de sine.

3. -imagine fara descriere- (pexels-tatiana-syrikova-3850036_50235900.jpg)

Foto: Tatiana Syrikova/ Pexels

Ei trebuie să aibă încredere în ei înșiși

Unul dintre cele mai prețioase daruri pe care părinții le pot oferi copiilor lor este acela de a-i ajuta să-și dezvolte încrederea în sine, deoarece aceasta va fi cheia care le va permite să avanseze și să se adapteze în orice mediu și context.

Dar această încredere nu se bazează pe laude goale, ci pe realizări reale. Copilul trebuie să vadă că o poate face și să-și demonstreze singur pentru a câștiga încredere.

Acesta este motivul pentru care a ajuta copiii atunci când nu au nevoie le dă ideea că nu avem încredere în ei. În felul acesta le transmitem ideea că îi considerăm slabi și incapabili.

Ei trebuie să învețe să tolereze frustrarea

În cele din urmă, făcând lucruri pentru ei înșiși, copiii învață nu numai acea abilitate specială, ci și valoarea efortului și capacitatea de a tolera frustrarea. Dacă părinții lor sunt mereu acolo pentru a le rezolva problemele și nevoile, ei nu își exercită această capacitate. Ca urmare, ei pot deveni mai târziu frustrați prea ușor, tind să renunțe și să nu persevereze. În plus, este posibil să se simtă extrem de inconfortabil atunci când sunt refuzați sau când ceva nu merge așa cum era de așteptat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel