Cel mai dificil examen din lume: În cazul în care copiezi, riști până la șapte ani de închisoare!

Data publicării:
Cel mai dificil examen din lume: În cazul în care copiezi, riști până la șapte ani de închisoare! / FOTO: freepik.com @aleksandarmalivuk
Cel mai dificil examen din lume: În cazul în care copiezi, riști până la șapte ani de închisoare! / FOTO: freepik.com @aleksandarmalivuk

În China, examenul de admitere la universitate se numește gaokao și este considerat cel mai dificil examen din lume. Dacă copiezi, riști până la șapte ani de închisoare.



Examenul de admitere la universitate este unul dintre cele mai importante examene educaționale. Până la urmă, acesta este cel care va decide dacă vom intra la o anumită universitate sau nu.

Acest tip de examen variază de la țară la țară, deși, în majoritatea cazurilor, se evaluează cunoștințele dobândite în timpul liceului și aptitudinile fiecărui elev în diverse domenii academice.

Pentru mulți, este unul dintre cele mai temute examene și generează multă anxietate.

Dar, probabil, cei care au cel mai mare respect și teamă față de acest examen sunt chinezii. În această țară, testul de admitere la universitate se numește gaokao (ceea ce s-ar traduce prin „examen superior”) și este cunoscut drept cel mai dificil examen din lume.

Și aceasta nu este o exagerare: testul exigent durează minimum nouă ore și se desfășoară pe parcursul a două până la trei zile. În unele comunități, durata sa se extinde până la 12 ore.

Un examen de viață și de moarte

Din nou, aceasta poate părea o exagerare, dar în China acest examen nu este doar poarta de acces la universitate: este și cel care determină viitorul social al celor peste 10 milioane de tineri care îl susțin în fiecare an, deoarece ratele de acceptare la universitățile de prestigiu sunt foarte limitate.

De exemplu, dacă intri la universități precum Peking sau Tsinghua (echivalentele chinezești ale Oxford și Cambridge), care acceptă mai puțin de 1% dintre studenții care susțin examenul, îți deschizi automat ușile către mii de oportunități academice și sociale pe care alții nu le vor avea, având astfel viitorul aproape garantat.

Pregătirea pentru examenul care îți va defini viitorul necesită ca elevii să înceapă studiul cu ani înainte. Cu ajutorul profesorilor, candidații la gaokao memorează volume mari de informații și fac nenumărate teste și exerciții practice, pentru a se pregăti cât mai bine și pentru a-și optimiza abilitățile.

Presiunea este atât de mare, încât mulți studenți prezintă simptome severe de anxietate și depresie, și ocazional se întâmplă să leșine în sala de examinare. În cazuri mai extreme, au fost raportate cazuri de studenți care se sinucid din cauza presiunii, motiv pentru care unele școli au instalat bariere speciale pentru a împiedica astfel de tentative.

Dacă copiezi, mergi la închisoare

Gaokao este un examen atât de dificil încât nu este surprinzător că există studenți care au încercat să trișeze pentru a obține o notă mai bună. Din acest motiv, din 2016, copiatul în timpul acestui examen este considerat o infracțiune. Dacă ești prins copiind, riști până la șapte ani de închisoare.

Pentru a se asigura că studenții nu copiază sau nu trișează, au fost implementate diverse măsuri de supraveghere strictă: de la sisteme de recunoaștere facială la camere de supraveghere și drone, precum și detectoare pentru a preveni introducerea dispozitivelor electronice, cum ar fi telefoane, radiouri sau microfoane.

Să obții acces la examen înainte de ziua cea mare este aproape imposibil: testele sunt transportate în camioane de marfă escortate de poliție și sunt trimise la centrele de examinare, urmând același protocol și după finalizarea examenului.

Ritualurile gaokao-ului

Deși toate acestea pot suna foarte pesimist, în China zilele din jurul acestui examen sunt adevărate sărbători și, cum era de așteptat, sunt pline de ritualuri care variază de la memorabile la amuzante, conform unui videoclip TikTok de la Chinese with Mia.

@chinesewithmia For Chinese students, 12 years of education come down to this 3-day exam, which determines their future university, life opportunities, and potential income. In certain provinces, only 1 in every 10k students score well enough to be accepted into top schools like Peking and Tsinghua. #china #chineseculture #university #tsinghuauniversity #pekinguniversity #gaokao #collegeadmissions #chineseparents #asianparents #asianculture #chinese #chinesewithmia #learnontiktok #mia_yilin #fyp #trending #study #universityadmission #exams #asianfamily #chinesefamily #studytok #chineseschool #highschoolstudents #exam #test ♬ original sound - Explore China

În seara dinaintea examenului, toată școala se adună pentru a celebra și a ura succes celor care urmează să susțină gaokao-ul, iar în dimineața examenului, sute de oameni ies pe străzi cu steaguri roșii pentru a-i încuraja pe studenți, care călătoresc în autobuze speciale către centrele de examinare.

După terminarea examenului, studenții se pot relaxa în sfârșit după toți acești ani de pregătire și sărbătoresc rupând paginile din cărțile lor și aruncându-le de pe balcoane.

În același timp, părinții așteaptă de obicei afară, purtând tradiționalul cheongsam sau qipao, în special în culorile roșu, verde și galben, pentru a le ura succes și noroc copiilor lor; în ultima zi, aduc flori copiilor lor, printre care se remarcă floarea-soarelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social





DC Media Group Audience
pixel