O mamă și specialist în fericire reflectează asupra celor mai importante lecții de parenting învățate în timp, care contribuie la creșterea unor copii echilibrați, împliniți și de succes.
Descoperă cele mai importante 4 lecții de parenting care te ajută să crești copii fericiți, echilibrați și de succes. De la acceptare necondiționată la prețuirea fiecărui moment, învață cum să fii un părinte conștient și conectat.
Lecțiile vin de la Gretchen Rubin, una dintre cele mai influente observatoare ale fericirii și autoarea bestsellerului „Proiectul Fericirii”. Descoperă cele 4 lecții parentale din noua ei carte, „Secretele vieții de adult”, care te ajută să crești copii fericiți, echilibrați și încrezători, conform CNBC.
SURSA FOTO: freepik.com @dotshock
„Mi-a luat ceva timp să înțeleg, dar am ajuns la concluzia că era inutil să le spun fiicelor mele replici precum: `Uită-te la partea bună!`, `Nu e chiar așa de grav!`, sau `Nu ți-e frică de clovni!`. Încercam să le fac să se simtă mai bine, dar de fapt le făceam să se simtă mai rău”, spune experta.
„În schimb, atunci când le validam emoțiile cu fraze simple, precum `Se vede că ai fost foarte agitată la examen`, `Comentariul acela te-a durut` sau `E greu să înveți tabla înmulțirii`, reacționau diferit: se simțeau ascultate și înțelese”.
Experta susține că a învățat că, paradoxal, îi facem pe oameni mai fericiți atunci când recunoaștem că nu se simt bine.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
„Mult timp m-am întrebat: dacă îmi iubesc fiicele din toată inima și nu vreau să le schimb, de ce le împingeam constant spre mai mult, spre mai bine?
În cele din urmă, am realizat un adevăr: dragostea autentică este necondiționată, dar asta nu înseamnă că nu e și exigentă. Dragostea adevărată înseamnă să accepți copilul exact așa cum este, în timp ce crezi cu tărie în potențialul său și îl încurajezi cu blândețe să-și atingă cele mai bune versiuni”, mai spune Gretchen Rubin.
SURSA FOTO: freepik.com @elenabatkova
Un lucru frustrant despre fericire este că nu putem schimba pe nimeni altcineva. Dar, „am descoperit că, atunci când mă schimbam eu, totul în jurul meu se schimba”.
„Când dormeam suficient și eram mai puțin iritabilă, când îmi luam timp pentru mine și nu mă grăbeam, când reușeam să-mi păstrez simțul umorului în haosul de zi cu zi, fiicele mele deveneau, ca prin minune, mai liniștite, mai vesele, mai cooperante.
Așa am înțeles ceva: nu putem forța oamenii să se schimbe. Dar când ne schimbăm noi, relațiile noastre se transformă, iar ceilalți, inspirați, pot începe să se schimbe la rândul lor”.
SURSA FOTO: freepik.com @davidwarnar
Una dintre cele mai importante lecții de parenting pe care experta spune că a învățat-o: „când fetele mele erau încă mici mă luptam să exprim un paradox care m-a urmărit mereu ca părinte: o zi grea poate părea nesfârșită, dar anii trec cât ai clipi”.
„Îmi amintesc cum stăteam dimineața în pat, copleșită de lista de lucruri pe care trebuia să le fac înainte de culcare. Și totuși, simțeam că imediat după Ziua Muncii venea Ziua Recunoștinței, apoi Crăciunul, iar anul se încheia în zbor.
După multe încercări, am reușit să formulez în cuvinte această senzație trăită de mulți părinți: Zilele sunt lungi, dar anii sunt scurți”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.