Copii aroganți și sfidători. Ce se ascunde de fapt în spatele acestor atitudini și cum să le corectați înainte de a fi prea târziu

Data publicării:
Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels
Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels

Aroganța la copii, ca și în ceilalți oameni, este strâns legată de stima de sine și mândrie. Ambele, în măsura lor corectă, sunt semne de personalitate și caracter. Totuși, dacă le avem în exces, poate fi un indicator al prezenței unor deficiențe, care ajunge să devină un defect major.



Acești copii aroganți pot fi violenți, dominatori și chiar iresponsabili. Uneori, aceste tipuri de comportamente au fost învățate acasă, prin exemplul părinților care au și ei aceste caracteristici.

Arogantul se simte special și se comportă ca și cum ar fi mai valoros, mai demn și mai important, subestimându-i pe ceilalți.

Este centrat pe sine și lipsit de empatie, compasiune și respect. Se simte îndreptățit să aibă drepturi și privilegii speciale și nu se supune principiilor de reciprocitate care conduc interacțiunile sociale sănătoase. 

Aroganța la copii, ce se află în spate?

Aroganța sau mândria în exces la copii ne poate spune multe lucruri. Printre acestea, prezența acestor caracteristici ne spune că în copil există o serie de temeri și nesiguranțe. De exemplu, teama de a fi respins, teama de critici sau frica de a nu fi cel mai bun, printre altele.

Așadar, modul în care cei mici ascund aceste emoții este să se prefacă a fi ceva ce nu sunt. În acest fel, ei încearcă să se plaseze deasupra celorlalți.

Când copilul adoptă un comportament arogant acesta caută de fapt afecțiune și recunoaștere, dar nu știe să se exprime în alt mod și o face cu acel comportament.

În plus, în spatele acestei caracteristici a unui copil se află stima de sine scăzută. Este un sentiment de inferioritate pe care încearcă să-l ascundă lăudându-se cu tot ce fac bine pentru a obține recunoașterea mult dorită.

Cum se manifestă un copil arogant și mândru

Sunt copii care se laudă cu succesele lor pentru a fi recunoscuți și, în plus, îi disprețuiesc pe ceilalți, pentru că îi percepe ca fiind superiori. Prin urmare, le pasă doar de ceea ce li se întâmplă, dar au nevoie de restul pentru a-și exercita puterea și a se arăta deasupra. În acest fel ei încearcă să-și mascheze nesiguranța, temerile și stima de sine scăzută prin comportamente care umilesc alți copii.

4. Fotografie... (pexels-mikhail-nilov-7929446_02416600.jpg)

Foto: Mikhail Nilov/ Pexels

Sunt minori care au nevoie să fie recunoscuți în mod constant pentru a se dovedi că nu sunt inferiori. Acesta este motivul pentru care îi critică pe alții în încercarea de a-și ascunde propriile defecte.

Este important ca părinții să corecteze  aceste comportamentele arogante pentru că altfel, educația pe care o dau copilului nu va fi de nici un folos.

Caracteristicile copiilor aroganți

Printre trăsăturile copiilor aroganți regăsim:

- Este autoritar, violent și iresponsabil.

- Este nerespectuos și cinic.

- Are stima de sine scăzută, nesiguranță și frică (încearcă să ascundă aceste trăsături).

- Au nevoie să se simtă iubiți, dar în același timp resping afecțiunea.

- Îi atacă pe cei mai slabi pentru a se simți superiori.

- Ei au nevoie constant să fie flatați.

Ce ar trebui să facă părinții

Pentru a-și educa copiii să nu fie aroganți, părinții trebuie mai întâi să se analizeze pe ei insăși și să își dea seama dacă și ei au acest tip de comportament. În acest caz, vor trebui făcute unele modificări. Iată câteva sfaturi pentru corectarea copiilor aroganți:

3. Fotografie... (pexels-george-chambers-19817270-1_74487000.jpg)

Foto: George Chambers/ Pexels

- Stabiliți reguli și  limite asupra cărora întreaga familie este de acord, precum și consecințele nerespectării acestora.

- Promovați educația emoțională.

- Petrece timp de calitate cu copilul tău. Promovează distracția în familie. Râsul este unul dintre cele mai bune medicamente pentru rănile emoționale, deoarece cu el putem avea mai puține gânduri negative.

- Încercați să creați o atmosferă pozitivă acasă, cu legături emoționale bune între toți membrii familiei.

- Nu critica copilul în fața nimănui. Dimpotrivă, trebuie să-i explicăm că nu este corect să-i critici pe alții, din moment ce fiecare este așa cum este. Mai mult, înainte de a face vreo critică, trebuie să ne analizăm neajunsurile.

2. Fotografie... (pexels-kat-wilcox-923657-3_38927000.jpg)

Foto: Kat Wilcox/ Pexels

- Explică-i conceptul de empatie și învață-l să se pune în locul celorlalți. 

Dacă o persoană spune ceva jignitor, atrage-i atenția. Spune-i cum te simți. Învață, astfel, în primul rând să pui tu limitele sănătoase pentru tine. 

Ea tinde să fie atât de centrată pe ea însăși încât nici măcar nu își dă seama de răul pe care îl face altora. Subliniază-i că ceea ce spune este părerea ei și că alții pot avea alte puncte de vedere. Nimeni nu deține adevărul absolut.

”Când uiți de propriile tale defecte devii mândru”

- Democrit-

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel