Copii și pisici: boli care se pot transmite

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Tot ce trebuie să știți pentru a lăsa copiii și pisicile să se joace în siguranță și fără alarme false.



Pisicile sunt prietenele ideale de joacă pentru copii: delicate, moi și independente. Dar contactul direct cu aceste animale poate prezenta mici riscuri dacă nu sunt luate măsurile de precauție potrivite. Iată care sunt măsurile de precauție de luat pentru a te proteja de bolile care pot fi transmise de pisicile domestice.

Posibilitatea de a contracta patologii variază foarte mult în funcție de obiceiurile pisicii tale. Dacă animalul trăiește în interior, va fi mult mai puțin expus la agenți patogeni. Dimpotrivă, dacă stă afară toată ziua, este mai probabil ca această să aducă o infecție la întoarcere. Deși majoritatea afecțiunilor care afectează felinele nu sunt transmisibile la om, există unele situații la care trebuie să fii atent.

Boli de la pisici la oameni: care sunt riscurile pentru copii

- paraziți intestinali

- micoză

În general, conviețuirea între pisici și copii este mai degrabă pașnică și nu prezintă riscuri deosebite. Bolile care pot fi transmise la om, numite zoonoze, sunt rare și ușor de controlat. Cei mai des întâlniți sunt paraziții intestinali care proliferează atât în ​​sistemul digestiv al felinelor, cât și la om.

Ciupercile prezente pe corpul animalului pot transmite în schimb micoze, care se manifestă la om cu pete roz pe părțile expuse.

Toxoplasmoza, un pericol pentru gravide

Una dintre bolile care pot fi transmise omului de către pisici este toxoplasmoza. La subiecții sănătoși provoacă de obicei un sindrom gripal. De multe ori îl contractezi fără să-ți dai seama. Stai în pat cu febră și slăbiciune crezând că este o boală sezonieră.

O atenție sporită trebuie acordată femeilor însărcinate, deoarece această infecție poate trece la copil prin placentă. În prezent nu există niciun vaccin împotriva acestei patologii.

Cu toate acestea, riscul de contagiune poate fi evitat acordând o atenție deosebită igienei pisicii tale.

Dacă bănuiți că pisica dumneavoastră are toxoplasmoză, trebuie să o duceți la veterinar și să-l puneți să facă un test de scaun pentru a afla cu siguranță dacă boala este prezentă sau nu.

Pisici și copii, sfaturi generale

După luarea deciziei de a avea o pisică, este de asemenea important să ne asigurăm că relația dintre copil și animalul de companie este creată corect, cu ajutorul și supravegherea părinților.

Iată câteva sfaturi utile:

Alegeți o pisică care poate socializa cu copiii. Alegerea noastră va trebui să cadă asupra unei pisici care socializează corect cu copiii, deci capabilă să tolereze cu răbdare manipulările și contactul fizic. Sfatul este să observați pisica și să încercați să înțelegeți cum se comportă. Dacă este foarte timidă și speriată, e bine. În schimb, dacă este prea agitată, nu va fi candidatul ideal. Nu există rase specifice pentru copii.

Odată aleasă pisica, este esențial ca părinții să supravegheze întotdeauna interacțiunile felinei cu copiii, mai ales când sunt mici. Dacă vorbim de nou-născuți, este bine de știut că pisicile sunt atrase de păturile primitoare și de aceea încearcă aproape întotdeauna să se ghemuiască în pătuțul bebelușului.

Din punct de vedere al sănătății, este o idee bună să vă duceți pisica nou adoptată la veterinar pentru un control clinic și vaccinări de bază. Acestea au scopul de a preveni patologii importante pentru animal, care în orice caz nu au nicio posibilitate de contagiune pentru noi, oamenii.

Este recomandabil să tratați întotdeauna pisicile pentru paraziți externi precum puricii: administrarea lunară a pesticidului este recomandată în special pisicilor care părăsesc interiorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: boli pisici copil pisici





DC Media Group Audience
pixel