Copiii, victime colaterale ale divorțului și abuzului emoțional: Cum să crești un copil sănătos, împărțind custodia cu un părinte narcisic

Data publicării:
Copiii, victime colaterale ale divorțului și abuzului emoțional: Cum să crești un copil sănătos, împărțind custodia cu un părinte narcisic (sursa foto: pixbay.com)
EXCLUSIV
Copiii, victime colaterale ale divorțului și abuzului emoțional: Cum să crești un copil sănătos, împărțind custodia cu un părinte narcisic (sursa foto: pixbay.com)

Când doi părinți se despart, suferința cea mai mare ajunge, inevitabil, să fie purtată pe umerii fragili ai copiilor. Care nu înțeleg, de cele mai multe ori, de ce mami și tati nu se mai iubesc sau dacă nu cumva au făcut ei ceva de s-a ajuns în situația aceasta.



Mi-ar fi plăcut să vorbesc despre acest subiect sensibil în calitate de jurnalist, jurist sau oricare altă calitate decât cea de parte implicată în mod direct. 

De aproape doi ani am ales ce e mai bine pentru copilul meu și pentru mine, și anume să spun „STOP“ abuzurilor, violenței exercitate la toate nivelurile, alegând ca fiul meu să crească fără un „tată“ generic lângă el. Pentru că un copil nu are nevoie de doi părinți care să fie fizic lângă el, dar de la care să învețe modele de neiubire, necomunicare sau chiar de abuz.

Când „mami și tati“ devin „mami“ și „tati“

De aproape doi ani suntem părinții aceluiași copil, dar nu mai suntem „mami și tati“, ci „mami“ și „tati“.  Și de atunci învățăm, fiecare, să iubim altfel, să comunicăm altfel și să transmitem altfel informațiile, emoțiile și sentimentele către copil.

Însă co-parentingul cu un părinte cu anumite disfuncționalități psihologice (nu îmi permit să merg mai departe, până la afecțiuni psihice) nu este deloc ușor. De celele mai multe ori, pentru că nu există o comunicare sănătoasă între cei doi foști parteneri - dar care rămân însă, toată viața - părinții aceluiași copil - singura opțiune valabilă este parentingul paralel.

Co-parentingul cu un narcisist poate fi o situație extrem de dificilă. Este important să recunoașteți semnele tulburării narcisiste de personalitate și să înțelegeți cum poate avea un impact asupra relației de co-parenting. Dacă vă aflați într-o astfel de situație, este esențial să luați măsuri pentru a vă proteja copiii.

Cum să crești un copil sănătos și demn, alături de un părinte disfuncțional

Iată câteva strategii de luat în considerare, pe care le-am aplicat de la început și continui să mențin fermă poziția:

* Vorbiți cu copilul dumneavoastră: Discutați cu copilul dumneavoastră despre comportamentul celuilalt părinte în funcție de vârsta sa. Ajutați-i să înțeleagă că acțiunile părintelui lor nu sunt din vina lor și că este vorba despre problemele părintelui. Reasigurați-i că sunt iubiți și susținuți.

* Fiți atenți la cuvintele dumneavoastră: Evitați să vorbiți negativ despre celălalt părinte în fața copilului. Comentariile negative pot crea confuzie și conflicte de loialitate pentru copilul dumneavoastră. Fiți atenți la comunicarea non-verbală, cum ar fi limbajul corpului, și evitați să faceți comparații între copilul dumneavoastră și părintele narcisist. Mai ales că, este foarte probabil, ca celălăalt părinte să facă acest lucru cu copilul. Dacă presiune vine din ambele părți, cel mic se va simți strâns ca într-o menghină.

* Fiți atenți la semnele de abuz: Fiți foarte atenți la orice semn de abuz fizic, sexual sau emoțional față de copilul dumneavoastră. Dacă suspectați orice formă de abuz, luați măsurile adecvate pentru a vă proteja copilul, cum ar fi documentarea incidentelor și solicitarea de ajutor profesional.

* Fiți un părinte sănătos: Deși nu puteți controla modul în care celălalt părinte își educă copilul în timpul petrecut împreună, puteți fi o influență pozitivă. Fiți un părinte sănătos și apropiat, oferind un mediu stabil și hrănitor pentru copilul dumneavoastră. Serviți drept model și îndrumați-vă copilul prin orice dificultăți cu care se poate confrunta.

* Căutați sprijin: Poate fi benefic să căutați sprijin din partea unor profesioniști, cum ar fi terapeuți sau consilieri, care vă pot oferi îndrumări cu privire la co-parentingul cu un narcisist și vă pot ajuta să navigați printre provocări. În plus, conectarea cu alți părinți care au experiențe similare vă poate oferi o rețea de sprijin valoroasă.

Nu uitați, copiii pot prospera cu sprijinul a cel puțin un părinte cu capul pe umeri, conștient și prezent. Concentrați-vă pe asigurarea unui mediu sănătos și iubitor pentru copilul dumneavoastră și căutați asistență atunci când este nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Parenting
Tagurile articolului: copii divort parinti prenting





DC Media Group Audience
pixel