Copilul tău adolescent minte des? Iată ce poți face pentru a înlătura acest obicei

Data publicării:
Fotografie de la Kindel Media/Pexels
Fotografie de la Kindel Media/Pexels

În timpul adolescenței, adolescenții trec de la o viață centrată pe familie la una în care prietenii sunt în centru. De fapt, acest lucru poate determina un adolescent să mintă și să încerce să-și exagereze realizările, să justifice greșelile sau să inventeze evenimente. Prin urmare, în acest articol vă vom arăta ce ar trebui să faceți pentru a remedia acest lucru.



Dacă observi că copilul tău minte, primul lucru pe care ți-l recomandăm este să respiri adânc și să încerci să nu te enervezi. Pierderea cumpătului este normală în creșterea oricărui copil sau tânăr. Cu toate acestea, nu este cea mai bună opțiune, deoarece copiii mint de obicei pentru a atrage atenția sau pentru a obține o reacție.

Pentru a preveni acest lucru, este important ca copilul să aibă încredere în tine. Aceasta înseamnă că ar trebui să se simtă confortabil și să se bazeze pe tine în caz de probleme.

Prin urmare, ar trebui să încurajezi onestitatea și să-i lauzi atitudinea atunci când se comportă bine. În acest sens, este esențial să încerci să rămâi la ideile tale și să-ți exprimi gândurile despre importanța onestității, atâta timp cât o faci cu calm.

Ce pot face dacă copilul meu mă minte?

Iată câteva sfaturi pentru a preveni copilul să vă mintă. Acestea sunt, mai mult decât orice altceva, valori care trebuie promovate pentru ca el să se simtă în siguranță și să vă împărtășească experiențele, atât bune, cât și rele.

1. Explică-i diferența dintre adevăr și minciună

Primul sfat este să vorbești cu copilul tău, să-i spui ce este adevărul și să-i explici ce înseamnă minciuna. Indiferent de vârsta unui copil, este foarte important să explicăm diferența dintre a spune adevărul și a spune o minciună. De asemenea, ar trebui să-l avertizați despre posibilele consecințe ale necinstirii.

Cu toate acestea, este la fel de important ca copilul să știe când este potrivit să spună adevărul și când să nu fie extrem de sincer. Aceasta înseamnă că un copil trebuie să învețe că nu trebuie neapărat să vorbească despre lucruri doar pentru că trebuie să fie sincer.

Echilibrarea onestității cu compasiunea și aprecierea contextului este o abilitate socială sofisticată de care are nevoie și pe care o învață cât mai curând posibil. De multe ori, cuvintele nepotrivite provoacă mult rău altora, chiar dacă aceasta nu este intenția celui care a vorbit.

2. Fotografie... (pexels-kindelmedia-8550841_82235900.jpg)

Fotografie de la Kindel Media/Pexels

2. Negociați regulile și limitele

Stabilirea unor reguli și limite convenite este una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce conflictul. Nu uita că unul dintre motivele pentru care adolescenții mint este că ei cred că părinții lor nu îi ascultă. Dacă ei cred că regulile sunt nedrepte și că nu există loc de negociere sau de a face excepții, atunci în mintea lor minciuna va fi singura opțiune.

Așa că atunci când copilul tău pretinde o excepție de la o regulă, este timpul să asculți. Încercați să înțelegeți ce este important pentru el în fiecare caz. Așadar, gândește-te la ce este în joc pentru tine și încearcă să găsești o cale de mijloc.

Desigur, nu vei putea întotdeauna să faci asta. Totuși, dacă nu mai rămâne vreodată loc de negociere, adolescentul va crede că nu are rost să ceară, așa că nu o va face și va recurge la minciună

3. Lăsați copilul să înțeleagă

Ultimul dintre sfaturile din această listă poate părea nerealist, dar ar trebui să îl țineți cont ca unul dintre obiectivele principale. În mod ideal, acei adolescenți care decid să folosească minciuna pentru a evita recunoașterea faptelor își recunosc imediat greșeala.

Fiți conștienți de faptul că un tânăr care este defensiv și intenționează să mintă consideră argumentarea și justificarea ca tehnici manipulative, cu scopul de a evita asumarea responsabilității. Dacă se întâmplă acest lucru, este indicat să te oprești pentru câteva secunde pentru a-l motiva pe copil să se pocăiască și să revină asupra intențiilor sale.

În sfârșit, vă reamintim că faptul că un copil minte este ceva ce se întâmplă multor tineri de vârsta lui. De asemenea, atâta timp cât sunt minciuni albe, nu ar trebui să vă faceți prea multe griji. În orice caz, sfaturile de mai sus vă vor fi de mare ajutor dacă doriți ca copilul dumneavoastră să meargă mereu înainte cu adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel