Copilul transpiră foarte mult pe cap atunci când doarme. Ar trebui să te îngrijorezi?

Data publicării:
Fotografie de la Dobromir Dobrev/ Pexels
Fotografie de la Dobromir Dobrev/ Pexels

Fiecare copil, la fel ca și adulții, poate transpira mai mult decât alții. Este posibil ca nou-născuții să fi moștenit această trăsătură de la părinții lor. 



În acest articol vă oferim câteva răspunsuri la preocupările dumneavoastră. Vă explicăm de ce nou-născutul transpiră excesiv pe cap, ce puteți face cu transpirațiile nocturne și când să vă faceți griji.

Copilul transpiră mult când doarme: De ce?

De ce nou-născutul transpiră pe cap când doarme?

Transpirația este o afecțiune normală atât la adulți, cât și la copii. Transpirația în exces poate fi observată la copii în diferite momente ale zilei: când mama îl alăptează pentru că necesită o activitate și un angajament mai mare din partea sa, noaptea în timp ce doarme pentru că tinde să doarmă mereu în aceeași poziție sau pentru că temperatura este destul de ridicată.

Ce cauzează transpirația pe cap când copilul tău doarme? Să aflăm împreună.

Glandele sudoripare: Glandele sudoripare la copii sunt concentrate în zona capului. Așadar, este complet normal să observați transpirație excesivă sau hiperhidroză în acea parte a corpului. Doar pe măsură ce glandele sudoripare îi vor crește, acestea vor crește și la axile, mâini și alte zone ale pielii.

Mișcări în timpul nopții: Nou-născutul face puține mișcări în timpul nopții și tinde să doarmă în aceeași poziție aproape toată noaptea. Așadar, se poate întâmpla să îi găsești capul transpirat și perna udă, nu ai de ce să-ți faci griji. Este pentru că bebelușul și-a menținut capul în aceeași poziție în timpul somnului.

Alăptarea și transpirația nocturnă: Alăptarea este o activitate care necesită un oarecare efort fizic pentru nou-născuți, așa că dacă simți că copilul tău are părul ud și transpira în timpul alăptării, mai ales noaptea, știi că aceasta este o situație complet normală. În cap se află sistemul nervos autonom și activitatea parasimpatică care se ocupă de digestie. De fapt, dacă sistemul nervos este stimulat în timpul hrănirii, rezultatul este o creștere a transpirației.

Temperatura corpului pe timp de noapte a copiilor: Temperatura corporală nocturnă a nou-născuților, în comparație cu cea a unui adult sau a unui copil mai mare, este puțin mai mare și are dificultăți mai mari de adaptare la schimbările bruște de căldură și frig. Acest lucru îi determină să transpire mai mult noaptea cât și ziua și de aceea este IMPORTANT să nu crești temperatura camerei și nici să îi dai prea multe haine.

Copil care transpira mult noaptea: Ce să faci?

Acum că știi care sunt posibilele cauze ale transpirațiilor nocturne ale bebelușului tău, iată care sunt remediile pe care le poți folosi pentru a-l ajuta.

Folosiți cearșafuri de bumbac

Prima soluție de implementat pentru a preveni copilul să transpire mult noaptea este să folosești cearșafuri din bumbac și lenjerie de pat cu țesături respirabile. Aceeași soluție este valabilă și în timpul zilei: este important să nu acoperiți nou-născuții cu strat peste strat de haine, preferați întotdeauna țesăturile respirabile și fibrele naturale.

Ai grijă la deshidratare

Fă-l să bea, ai grijă să fie hidratat bine.

Reglați temperatura în casa dvs

Reglați temperatura din casa dvs. și nu supraîncălziți camera în care doarme copilul, chiar dacă credeți că ar putea fi frig. Temperatura corpului nou-născutului este cuprinsă între 36 și 37 de grade și de aceea nu este necesar să păstrați temperaturile ridicate acasă.

Trebuie să vă asigurați că mențineți o temperatură ideală a camerei între 20 și 22 de grade.

Evitați să-l acoperiți

În mod obișnuit, tendința mamelor este de a-și acoperi prea mult bebelușii pentru că ele cred că ar putea simți frig. Diferența față de adulți este că nou-născutul are o temperatură a corpului ușor ridicată și acoperirea lui cu straturi de haine îi poate crește temperatura corpului și îl poate face să se simtă foarte fierbinte.

Preferați întotdeauna body-urile, treningurile, lenjeria intimă și cearșafurile din țesături naturale și respirabile, cum ar fi bumbacul.

Când să-ți faci griji

Transpirațiile nocturne la copii sunt o afecțiune normală. Totuși, atunci când este în exces se numește hiperhidroză și dacă acest lucru te îngrijorează este o idee bună să consulți medicul pediatru care poate exclude o serie de tulburări care o provoacă: pavor nocturnus (teroarea nocturnă), apnee obstructivă, reflux, boli de tiroidă și modificări ale glicemiei.

Citește și: Ce să faci dacă copilul se dezvelește noaptea? Cum putem înțelege dacă îi este sau nu frig

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel