Crește numărul părinților care le dau melatonină copiilor, fără să fie conștienți de riscuri: „Este un exces acum”

Data publicării:
Crește numărul părinților care le dau melatonină copiilor, fără să fie conștienți de riscuri: „Este un exces acum” / FOTO: freepik.com @nomadsoul1
Crește numărul părinților care le dau melatonină copiilor, fără să fie conștienți de riscuri: „Este un exces acum” / FOTO: freepik.com @nomadsoul1

Tot mai mulți părinți români recurg la utilizarea produselor cu melatonină pentru a calma copiii înainte de somn, iar această practică ridică îngrijorări în rândul specialiștilor. Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la utilizarea excesivă a acestor produse, subliniind riscurile asociate. 



Somnul copiilor în primii ani de viață devine o provocare majoră pentru părinți, iar suplimentele din farmacii par a fi soluția adoptată din ce în ce mai des.

Trendul, pornit în America, a prins amploare și în rândul părinților români. Badea Ionică, asistent farmacie, comentează asupra acestui fenomen la Observator: „Într-adevăr, este un exces acum. Mi se pare că părinții folosesc pe o perioadă mai lungă și nu doar câteva săptămâni. Dacă noi nu îi dăm voie creierului nostru să elibereze acest hormon și îl primește, de ce să-l mai producă?”

Majoritatea părinților decid să cumpere aceste suplimente la recomandarea altor părinți, iar grupurile de pe Facebook devin spații de discuție pentru astfel de întrebări: „Nu reușește să adoarmă seara! Să îi dau picăturile astea?” - se întreabă unul dintre membri. O altă mamă împărtășește: „Noi folosim melatonina și în 10 minute adoarme, e un somn foarte odihnitor”. Cu toate acestea, pericolul crește odată cu faptul că mulți părinți nu cunosc doza sigură.

Bianca Podosu avertizează: „Conform recomandărilor specialiștilor, sticluța de melatonină de 55 de ml ar trebui să le ajungă părinților minimum două luni.”

Cum să stabilești o rutină sănătoasă de somn pentru cei mici?

Creierul uman produce în mod natural melatonină în momentul în care se lasă întunericul, conform medicilor, inducând senzația de somn în corp. Această producție este favorizată într-o mai mare măsură atunci când cei mici au o rutină bine stabilită. Mădălina Bratosin, expert în somnul copiilor, subliniază: „Menirea rutinei de somn este aceea de a-l ajuta pe copil să își relaxeze sistemul nervos, dar și de a se conecta emoțional cu adultul”.

Medicul de familie Eva Cristescu precizează că, în principiu, copiii cu un program normal de somn, veghe, joacă și lecții adorm fără a avea nevoie de suplimente. Totuși, dacă nu se caută și nu se găsește cauza tulburării de somn, există riscul ca aceasta să devină cronică și să ducă la dependența de somnifere de orice tip.

Efectele adverse ale folosirii necontrolate a acestor suplimente se manifestă pe termen lung, inclusiv prin creșterea tensiunii arteriale la vârste fragede. Un studiu realizat în Statele Unite arată că 20% dintre copiii cu vârsta până la 9 ani primesc astfel de suplimente înainte de somn, subliniind preocupările legate de această practică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel