Criza de cuplu după nașterea unui copil: care sunt cauzele și cum să o tratăm?

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS

Trecerea de la cuplu, la familie este primită cu mare bucurie, dar poate compromite echilibrul atât de mult încât să genereze o criză de cuplu după nașterea unui copil. 



Sosirea unui copil necesită diverse schimbări relaționale: este necesară redefinirea relației de cuplu,  construirea pe sine ca părinți și renegociarea rolurilor și pozițiilor față de familiile de origine.

A deveni părinți presupune o serie de schimbări substanțiale care pot perturba profund calitatea relației de cuplu. Ambii pot experimenta sentimentul de singurătate, oboseală, frustrare, inadecvare și sentimentul de a fi într-o cușcă.

Proaspeții părinți sunt reticenți în a vorbi despre aceste sentimente, deoarece îi caracterizează prin sentimente de vinovăție și sunt diferiți de cele visate și dorite.

Este obișnuit ca aceste experiențe să fie însoțite de nemulțumiri maritale profunde care pot exploda într-o criză de cuplu după nașterea unui copil. Aceasta se caracterizează prin frustrări severe, certuri puternice, distanțe și dezamăgiri reciproce care se pot transforma în despărțiri și trădări.

Ce se schimbă în cuplu după nașterea unui copil?

Cuplul se trezește nevoit să reorganizeze relațiile, funcțiile și sarcinile. Scopul este de a crea un spațiu fizic și psihic pentru copilul dumneavoastră și de a menține un spațiu individual și pentru cuplu.

Investiția masivă de energie și timp pe care o necesită îngrijirea copilului duce la o reducere a dimensiunii romantic-erotică, în timp ce solidaritatea devine prioritate. Acest aspect este necesar pentru îngrijirea micuțului dar, dacă este exagerat, distruge intimitatea și armonia și duce la o criză de cuplu după nașterea unui copil.


Cel mai mare angajament se cere mamei, care își asumă noul rol în detrimentul partenerului, care se poate simți lăsat deoparte. Conflictele vizează adesea împărțirea responsabilităților, așa că se poate întâmpla ca unul să simtă că este mai ocupat decât celălalt și că nu este văzut și apreciat pentru asta, ci lăsat în pace.

Sosirea unui copil poate duce la gelozie neașteptată deoarece devine principalul obiect de dragoste și atenție al partenerului. Te poți simți singur și lăsat deoparte pentru că nu mai găsești apropierea trecutului.

Sexualitatea, mai ales la început, este puternic afectată de sosirea copilului. Într-adevăr, pot exista dificultăți practice în ceea ce privește lipsa de timp și problemele fizice în corpul femeii care reduc frecvența actului sexual.

Pot apărea și unele dinamice psihologice care interferează cu viața sexuală. Schimbările din organism datorate sarcinii și nașterii sunt adesea trăite negativ de către femeie. Chiar și bărbații pot experimenta experiențe neplăcute legate de o viziune diferită asupra corpului și sexualității feminine.

1. Photo by f... (criza-in-cuplu_05833200.jpg)

Sursa Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels

Care sunt motivele care generează criza de cuplu după nașterea unui copil?

Iată câțiva dintre factorii care duc la criza de cuplu după nașterea unui copil:

- Gestionarea dificilă a îngrijirii nou-născutului, a sinelui, a corpului și odihnei cuiva, a căminului și a familiilor de origine. Noii părinți se trezesc echilibrând aceste sarcini și adesea lipsa de sprijin reciproc exacerbează ponderea eforturilor practice care par insurmontabile. 

- Cuplul nu formează o echipă: dificultățile nu se confruntă împreună, cultivând dialogul și ascultându-l pe celălalt. Angajamentele, experiențele și emoțiile cele mai profunde nu sunt împărtășite. Se poate întâmpla să simți un sentiment profund de singurătate și abandon, care poate submina încrederea și un sentiment de unitate.

- Percepția unei  vieți haotice de cuplu  în care nu este posibil să se croiască momente pentru cuplu și se sacrifică intimitatea.

- Gelozia și dezamăgirea mai mult sau mai puțin secretă pe care o are un partener față de celălalt din cauza lipsei de armonie, complicitate și atenție.

- Probleme anterioare de comunicare sau relație. Unele cupluri încearcă chiar să rezolve aceste distanțe odată cu nașterea unui copil în speranța că acesta se va uni. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă, într-adevăr distanțele devin și mai mari.

- Depresie postpartum

3. -imagine fara descriere- (iubire-cuplu-copii_39363000.jpg)

Sursa Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels

Cum să gestionezi criza de cuplu după nașterea unui copil?

- Păstrarea unui spațiu rezervat cuplului trebuie să fie un moment stabil și regulat în care să recuperăm armonia.

- Evitați să faceți un „cuplu fix” cu copilul, păstrând atenția cuvenită și față de partener.

- Să ne ajutăm reciproc și să facem echipă:  poate fi util să stabilim lucrurile de făcut și să ajungem la o subdiviziune comună și motivată a angajamentelor.

- Nu te neglija din punct de vedere fizic și emoțional.

- Sexualitatea tinde în mod normal să scadă, totuși este esențial să se creeze spații de intimitate pentru a găsi un nou echilibru împreună cu partenerul.

- Lucrați la comunicare, vorbind și împărtășind afecțiunea, bucuriile dar și greutățile acestui moment.

- Aprecierea și încurajarea reciprocă în abilitățile parentale va ajuta atât pe proaspăta mamă, cât și pe noul tată să se simtă mai încrezători și mai competenți.

- Solicitați ajutor partenerului și familiei pentru a gestiona oboseala.

- Confruntă-te cu alți părinți  pentru a dilua îndoielile și temerile și pentru a nu te simți singur.

- Protejați-vă noua familie de  intruziunile familiilor de origine,  care pot schimba conceptul de sprijin cu cel de amestec în educația și managementul noului venit. Acest lucru poate crea tensiuni puternice între parteneri care să conducă la revendicări reciproce, este mai bine să clarificați imediat granițele.

Dacă situația este plină de tensiuni, conflicte și dificultăți de comunicare, este util să ceri sprijin psihologic și psihoterapie  pentru a face față crizei de cuplu după nașterea unui copil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: criza de cuplu cuplu nastere copil





pixel