Cu ce începem diversificarea? Le dăm pasat sau bucăți? Dr. Ioana Stavrositu: „Mie nu mi-e teamă de copii, mie mi-e teamă de mămici” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Cu ce începem diversificarea? Le dăm pasat sau bucăți? Dr. Ioana Stavrositu: „Mie nu mi-e teamă de copii, mie mi-e teamă de mămici” / FOTO: freepik.com @inna-zueva5
EXCLUSIV
Cu ce începem diversificarea? Le dăm pasat sau bucăți? Dr. Ioana Stavrositu: „Mie nu mi-e teamă de copii, mie mi-e teamă de mămici” / FOTO: freepik.com @inna-zueva5

Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului este un moment important și plin de emoție pentru orice părinte. Totuși, întrebarea „cu ce începem diversificarea?” rămâne una frecventă. Dr. Ioana Stavrositu, medic specialist în endocrinologie și expert în nutriție, a oferit la Părinți Prezenți câteva sfaturi esențiale pentru a face această tranziție cât mai ușoară și benefică pentru cei mici.



„Nu există un aliment ideal cu care putem să începem!” a spus dr. Stavrositu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro. „Eu sfătuiesc părinții cu care lucrez și mămicile în cabinet să se gândească în primul și în primul rând la rutina familiei și la ceea ce mănâncă ei cel mai frecvent în familie”.

Astfel, este important să alegeți alimente sănătoase, care sunt consumate frecvent în familie și pe care le puteți împărtăși cu bucurie în timpul meselor. 

„Bineînțeles, aici nu ne referim la cartofi prăjiți! Ne gândim la niște alimente sănătoase pe care ne-ar face plăcere să le consumăm împreună cu copilul pentru a lua masa împreună.

Apoi, luăm în considerare sezonul, regiunea în care ne aflăm pentru că, bineînțeles, poate este mai facil să începem iarna cu cartof dulce sau dovleac plăcintar decât în mijlocul verii, când nu prea le găsim.

Mai ținem cont de alergenii principali, astfel încât să lăsăm un spațiu între ei, pentru ca în cazul în care apare o reacție alergică chiar și întârziată, s-o putem semnaliza.

Dar cu ce începem? Nu există până la urmă ceva punctual cu care putem să începem. Putem să începem la fel de bine cu dovlecel, cu cartof dulce, cu avocado, cu morcov, putem să începem și cu fructe.

Într-adevăr, preferința pentru dulce este în general mai mare, pentru că laptele matern sau formula de lapte este dulce și copilul preferă în general un gust dulce.

Dar, asta nu înseamnă că dacă, de exemplu, primul aliment pe care l-am oferit este banana, acum sigur copilul n-o să mai mănânce nimic altceva”, a mai spus dr. Ioana Stavrositu.

Citește și Semnele care arată că bebelușul e pregătit pentru diversificare. Dr. Ioana Stavrositu: „Încă de pe la 4 luni arată interes, dar se interpretează greșit că ar pofti!” / VIDEO

Le pasăm sau le dăm întregi? 

„Le pasăm sau le dăm întregi!” răspunde dr. Ioana Stavrositu. „Eu le spun mămicilor că mie nu mi-e teamă de copii, mie mi-e teamă de mămici. Dacă mămica nu este pregătită pentru a oferi bucățele, cel mai probabil nu va fi nici copilul.

Dacă bebelușul va avea un simplu gag, mama se ridică repede, îl sperie, sare în sus cu el și intervine o întreagă sperietură care nu ajută absolut deloc. Apoi, dacă scoate puțin limba sau tușește, mama o să fugă cu mine pe sus, o să cheme salvarea și încă cinci vecini.

Deci, începem pasat sau începem cu bucățele sau începem mixt, că putem să le oferim în același timp în limita și în toleranța mamei. OMS totuși recomandă ca cel târziu la vârsta de 8 luni să începem oferirea de bucățele. Asta pentru că o dată cu trecerea timpului, copilașii devin destul de reticenți la a mai încerca lucruri noi”, a mai precizat medicul. 

Vezi și Se apropie diversificarea? Ce să cumperi mai exact pentru a începe această etapă? Dr. Ioana Stavrositu: „Ne trebuie mai puține decât ne așteptăm!” / VIDEO

Dr. Ioana Stavrositu: „În jurul vârstei de 8 luni, ar fi bine să începem să introducem și bucățele”

Tranziția de la pasat la bucățele poate aduce provocări și temeri pentru părinți. 

„Cei care sunt hrăniți, de exemplu, pasat mai e și din dorința părinților sau a familiei de a nu se murdări. Dacă ei sunt obișnuiți că n-ar trebui să pună mâna pe nimic că se murdăresc și ar trebui să stea numai cu mănuțele în sus, la un moment dat nu prea mai poți să-i zici `pune mamă mâna`. `Păi, nu mai vreau, că parcă nu era în regulă`. Adică începe să fie cumva contradictoriu ceea ce i-am transmis ca și mesaj.

Deci, în jurul vârstei de 8 luni, ar fi bine să începem să introducem și bucățele, în limita în care suntem ok cu ele.

Apoi ce aliment oferim prima dată bucată? Hai să vedem de care nu ne e cel mai frică. Adică ok, dacă ne e frică de o bucată de carne, copănel de pui, să zicem, ne e frică să-l dăm copilului, dar poate nu ne e frică de banană, hai să-i oferim o bucățică de banană.

Adică lucrurile merg și în ritmul care pot fi duse de fiecare copil și mămică în parte”, a mai spus dr. Ioana Stavrositu.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel