Cu șosete în pat: da sau nu? Avantaje și dezavantaje ale unui obicei pe care chiar și copiii îl au adesea

Data publicării:
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Purtați șosete în pat, da sau nu? Potrivit unor studii științifice ar exista unele avantaje, atâta timp cât sunt respectate unele indicații. În cazul copiilor și sugarilor, este mai bine să acordați atenție.



Dormitul cu șosete în pat este absolut esențial pentru unii: mai ales iarna, fără să ai picioarele acoperite, nu ai putea dormi. De foarte multe ori copiii au acest obicei, pentru că îi imită pe adulți sau pentru că se simt mai bine ținând picioarele bine protejate.

Dar este un obicei bun sau rău? Da la șosete în pat sau nu?

Ca în orice, există argumente pro și contra de care trebuie luate în considerare, pentru a înțelege dacă un gest care poate părea inofensiv nu ascunde, în schimb, ceva negativ. La suprafață, nu pare să fie nimic în neregulă să porți șosete când te duci la culcare. Cu toate acestea, calitatea somnului ar putea fi compromisă.

Purtarea șosetelor în pat poate fi o modalitate de a evita să adormi cu picioarele prea reci. De fapt, este un obicei pe care oamenii îl au în perioada iernii, să evite frigul și să adoarmă liniștit. Aproape nimeni nu poartă șosete în pat vara, deși nu se spune că nu există oameni cu acest obicei.

Purtarea șosetelor în pat în timpul iernii te-ar ajuta să adormi mai repede

De fapt, când suntem pe cale să adormim, temperatura corpului nostru scade ușor. A avea șosete în picioare ne permite să ne simțim mai caldzi și, prin urmare, să adormim mai repede, fără să simțim frig.

Există și studii în acest sens care confirmă o senzație resimțită, în plină iarnă, într-o cameră care este de obicei cea mai răcoroasă din casă și cu caloriferele oprite noaptea. Din acest motiv există persoane cărora le place să poarte șosete în pat, mai ales când afară este foarte frig sau casa nu este încălzită corespunzător.

Beneficiile purtării șosetelor când dormi

Am menționat deja anterior că acest mic accesoriu pus pe picioare ar putea grăbi adormitul. Dar este acesta singurul beneficiu cunoscut? Studiile efectuate de savanți în acest sens dezvăluie întotdeauna toate avantajele de luat în considerare. Șosetele ar ajuta: să dormi mai bine, să adormi mai repede, pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului și să te simți mai puțin obosit când te trezești.

Încălzirea extremităților înainte de a merge la culcare ar putea fi indicată la subiecții delicați, precum bătrânii sau chiar copiii. 

Dezavantajele șosetelor în pat

Până acum am vorbit doar despre avantajele purtării șosetelor în pat, dar sunt cei care arată și cu degetul eventualele dezavantaje. De exemplu, dacă șosetele pe care le purtați sunt prea strânse, circulația sângelui poate fi afectată. Sau dacă purtați șosete care nu sunt din materiale corespunzătore, puteți crește riscul de transpirație, mirosuri neplăcute și infecții.

În primul rând, pur și simplu poartă modele de șosete destul de lejere (mai ales dacă ai probleme cu circulația sau suferi de umflături la picioare), iar în al doilea, folosește doar șosete curate și din bumbac.

Copii care poartă șosete în timp ce dorm, da sau nu?

După ce am văzut avantajele și dezavantajele acestui obicei, încheiem cu o considerație. Studiul citat și alte cercetări se referă doar la un public adult. Nu au fost efectuate studii similare pentru a înțelege dacă beneficiile menționate mai sus există și pentru copii sau nu.

Chiar și în cazul lor, dacă vor neapărat să doarmă cu șosetele este mai bine sa alegi modele comode și lejere, nu prea groase și din material de bumbac 100%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment
Tagurile articolului: copii odihna somn sosete




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel