Cum creștem copii geniali? Cele 6 „C”-uri pe care părinții ar trebui să le cultive. Cercetător: „Vor avea un impact major peste 20 de ani!”

Data publicării:
Cum creștem copii geniali? Cele 6 „C-uri” pe care părinții ar trebui să le cultive. Cercetător: „Vor avea un impact major peste 20 de ani!” / FOTO: freepik.com @yarruta
Cum creștem copii geniali? Cele 6 „C-uri” pe care părinții ar trebui să le cultive. Cercetător: „Vor avea un impact major peste 20 de ani!” / FOTO: freepik.com @yarruta

Modul în care părinții își cresc copiii astăzi va avea un impact major peste 20 de ani.



Există numeroase modalități de a educa un copil, iar mulți părinți își cresc copiii în speranța că vor deveni persoane de care să fie mândri. Cu toate acestea, ceea ce mulți părinți trebuie să înțeleagă este că fiecare copil este unic, iar metodele unui părinte pot să nu funcționeze pentru altul.

Unii oameni pot numi o mamă „părinte elicopter” doar pentru că este preocupată de binele copilului ei, sau pot considera un tată iresponsabil atunci când acesta dorește să își învețe copilul să fie independent.

Dar aceasta este frumusețea parentingului, nu-i așa? Îți cunoști copilul, descoperi ce funcționează și ce nu și, uneori, înveți chiar și de la alți părinți. Iar nimic nu se compară cu mândria pe care o simți atunci când copilul tău face ceva cu adevărat remarcabil.

Cum creștem copii geniali? Ei bine, părinții trebuie să înceapă devreme.

Citește și Copiii care fac aceste greșeli devin adulți de succes! Cercetătoare: „Fac mizerie, iau note proaste sau îți răspund? Așa devin mai puternici, mai independenți”

Modul în care părinții își cresc copiii astăzi va avea un impact major peste 20 de ani

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Kathy Hirsh-Pasek, profesor la Universitatea Temple (Philadelphia, SUA), și colega ei, Roberta Golinkoff, de la Universitatea din Delaware (SUA), au scris cartea Becoming Brilliant: What Science Tells Us About Raising Successful Children (n.r. - Devenind geniali: Ce ne spune știința despre creșterea copiilor de succes) un ghid destinat părinților, conceput pentru a-i ajuta să dezvolte abilitățile de învățare ale copiilor lor, bazându-se pe știința învățării și dezvoltării.

Într-un interviu acordat NPR, citat de Your Tango, Hirsh-Pasek a declarat că modul în care părinții își cresc copiii astăzi va avea un impact major peste 20 de ani.

„Dacă nu faci lucrurile corect, vei crea un mediu de viață insuportabil. Aceasta este criza pe care o prevăd”, a spus ea pentru NPR. Soluția, potrivit celor două autoare, constă în dezvoltarea a șase abilități esențiale, denumite „cele 6 C-uri”, pe care părinții ar trebui să le cultive la copiii lor.

Vezi și Cel mai puternic compliment pe care să-l spui copilului tău, conform unui psiholog

SURSA FOTO: freepik.com @andrey.a.v

Colaborare

Collaboration

„Colaborarea include totul, de la a te înțelege cu ceilalți, până la a-ți controla impulsurile, astfel încât să poți coopera și să nu dai pe cineva jos de pe leagăn”, explică Hirsh-Pasek.

Aceasta presupune construirea unei comunități diverse și multiculturale, iar inițierea acestui proces acasă va influența atitudinea copilului în exterior.

Comunicare

Communication

Vorbirea, scrisul, cititul și ascultarea sunt toate forme de comunicare esențiale pe care copiii trebuie să le învețe.

Conținut

Content

„Conținutul este construit pe baza comunicării”, afirmă Hirsh-Pasek.

Pentru a colabora și comunica eficient, copiii trebuie să dobândească abilități lingvistice de bază și să învețe să citească.

Gândire critică

Critical thinking

Aceasta se bazează pe conținut și necesită ca părinții să nu le ofere copiilor doar informații, ci să-i încurajeze să gândească singuri.

„Dacă vrei ca un copil să dezvolte gândirea critică, nu-l vei opri atunci când pune o întrebare”, spune Hirsh-Pasek. „Nu te vei mulțumi cu răspunsul ‘pentru că’. Îl vei stimula să ceară mai multe explicații și să înțeleagă cum gândesc ceilalți.”

Inovație creativă

Creative innovation

Aceasta presupune să ai cunoștințe pentru a crea ceva nou.

„Nu poți fi doar o maimuță care aruncă vopsea pe o pânză”, afirmă Hirsh-Pasek.

De exemplu, pentru a crea muzică, nu este suficient doar să știi să cânți sau să memorezi câteva note. Este nevoie să înveți să cânți la un instrument, să explorezi diverse stiluri muzicale și să combini versuri. Cu cât știi mai multe, cu atât muzica pe care o creezi va fi mai frumoasă.

Încredere

Confidence

Acest concept este de la sine înțeles. Ai nevoie de încredere pentru a-ți asuma riscuri și a reuși.

Părinții pot cultiva încrederea în copii prin încurajare și prin permiterea lor să își asume riscuri de la o vârstă fragedă.

Toate aceste abilități îi permit părintelui nu doar să-și învețe copilul, ci și să fie prezent în momentul respectiv alături de el.

„Nu suntem împotriva tehnologiei, dar subliniem importanța interacțiunii sociale directe între părinte și copil, care joacă un rol esențial în dezvoltarea acestor abilități”, conchide Hirsh-Pasek.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel