Cum să explicăm copiilor și adolescenților riscurile și daunele fumatului

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Ultimele date disponibile cu privire la relația dintre minori și fumat indică faptul că a devenit de primă importanță începerea unui dialog corect privind prevenirea fumatului în familie, pentru a putea explica copiilor și tinerilor riscurile și daunele fumatului pe sănătatea lor.



Fumul de tutun este primul factor de risc la nivel mondial pentru bolile cronice netransmisibile și, din nou la nivel mondial, afectează aproximativ un miliard de oameni.

Fumatul în rândul tinerilor este un fenomen extrem de îngrijorător, iar familiile trebuie să fie pregătite să abordeze această problemă cu fiii și fiicele lor înainte de a împlini vârsta de 11 până la 14 ani.

Fumatul este rău pentru toată lumea: dar sub 20 de ani este mai rău

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul European Hearth, expunerea prelungită la fumatul activ a subiecților sub 17 ani ar duce, deja la această vârstă, la o rigiditate arterială mai mare și la progresia aterosclerozei în comparație cu colegii nefumători.

Rigiditatea arterială este o leziune și este predictivă a bolilor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale în cursul vieții.

Un studiu de 9 ani care a implicat 5.000 de băieți și fete cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani relevă efectele înspăimântătoare ale fumatului activ la o vârstă fragedă: consumul a 15 țigări pe zi corespunde unei reduceri a capacității pulmonare a adolescenților cu 5% și o afectare a maturizării complete a plămânilor, mai ales la fetele care, fiziologic, ajung la dezvoltarea totală a acestui organ înaintea băieților, în jurul vârstei de 18 ani.

Expunerea prelungită la fumatul activ în adolescență face mai dificilă renunțarea

În timpul adolescenței creierul este mai sensibil la proprietățile farmacologice ale nicotinei, cu consecința că adolescenții dezvoltă dependență mai ușor decât în ​​cazul consumului la vârsta adultă.

Acest lucru explică, de asemenea, de ce expunerile din ce în ce mai devreme la fumatul activ corespund cu rate de succes tot mai scăzute în renunțare. Cu alte cuvinte, cu cât se începe mai devreme fumatul activ, cu atât mai mult devine dificil să renunți la fumat, cu o creștere exponențială a ratei de eșec.

Fumatul în copilărie limitează semnificativ dezvoltarea cognitivă a creierului.

Studii recente asupra a 20.000 de adolescenţi recruţi din armata israeliană au arătat că IQ-ul recruţilor nefumători a fost semnificativ mai mare decât cel al recruţilor fumători.

În special, grupul de fumători cu cea mai mare rată de consum de produse din tutun a fost caracterizat de cel mai scăzut coeficient de inteligență global, cu aproximativ 7,5 puncte, comparativ cu subiecții care au fumat mai puțin sau nu au fumat deloc.

Acestea sunt informații foarte importante pentru a le împărtăși fiilor și fiicelor noastre pentru protecția sănătății lor. 

Dar cum îi spui unui fiu sau unei fiice să nu fumeze? Cum putem face cu adevărat înțeleasă importanța acestui avertisment, pentru ca ciocnirea generațională tipică vârstei preadolescente și adolescenței să nu transforme acest subiect într-o rebeliune seducătoare împotriva părinților?

Cum să vorbim despre riscurile fumatului cu fiii și fiicele noastre: sfaturi de specialitate

Dialogul cu fiii și fiicele noastre este întotdeauna important, dar în unele cazuri este suficient de esențial pentru a caracteriza diferența dintre succes și eșec.

Prevenirea fumatului la adolescenți este exact unul dintre aceste cazuri: nu ne vom putea convinge niciodată pe fiii și fiicele noastre că fumatul este rău dacă nu construim cu ei un dialog productiv, lipsit de interdicții sterile (din partea noastră) și fără sens.

Prin urmare, trebuie să ne întrebăm în primul rând: cum îmi fac fiul sau fiica mea să mă asculte cu adevărat?

Creșterea fiilor și fiicelor preadolescenți sau adolescenți este o mare furtunoasă dificil de navigat dacă nu te pregătești corespunzător.

Din acest motiv, este indicat să îți structurezi cunoștințele despre fiziologia evoluției, să înțelegi cu adevărat ce se întâmplă cu personalitatea și creierul în aceste două momente de creștere.

În timpul adolescenței, ceea ce considerăm în mod obișnuit acte de răzvrătire insuportabile și de îmblânzit sunt de fapt faze normale în structurarea personalității individului  dacă le cunoaștem, le putem înțelege și învăța să dialogăm cu acești noi indivizi de nerecunoscut uneori.

Să dăm un exemplu bun

Nu este posibil să luăm în serios avertismentele și învățăturile unei persoane dacă aceasta, în viața lui, se comportă exact opusul a ceea ce ar dori să ne învețe.

Prin urmare, ca părinți, nu am putea fi niciodată credibili dacă ne-am preface că ne convingem fiii și fiicele de pericolele fumatului, în timp ce fumăm un pachet de țigări pe zi.

Dacă nu am reușit să renunțăm la fumat înainte de a se naște, măcar încearcă să o faci înainte de a discuta cu ei.

Nu este vorba despre libertatea de alegere, ci despre a fi convingător în ceea ce avem de spus. Pe lângă considerația de bază că fumatul pasiv - acum este sigur - produce daune nu mai puțin grave decât fumatul activ. Prin urmare, nu am putea explica cu succes că fumatul este rău, dacă mai întâi îi rănim prin fumat.

Oferim informații punctuale, precise și obiective cu privire la datele oficiale

Încercăm să ne asigurăm că nu este o lecție frontală, să nu ne plasăm ca autoritățile care dau interdicție.

Să stabilim un dialog care să fie și colaborativ în căutarea informațiilor, să ne punem de partea lor. În acest scop, să evităm și predicile excesiv de moralizatoare sau interdicțiile rigide și nemotivate: ambele atitudini ar putea declanșa un efect de rebeliune contraproductiv.

Explicăm rezultatele informațiilor medicale disponibile în cuvinte simple potrivite vârstei lor, încercând totuși să nu le îndulcim: ei trebuie să poată avea acces la informații ușor de înțeles, dar absolut fidele adevărului. Le oferim apoi tot materialul de cercetare.

Experiment de efectuat cu adolescenții

Alberto Pellai, doctor, psihoterapeut de dezvoltare și cercetător la Departamentul de Științe Biomedicale al Universității din Milano, recomandă efectuarea unui experiment simplu cu aceștia pentru a demonstra impactul fumatului asupra epiteliului plămânilor.

Pentru experiment avem nevoie de: o sticlă de plastic, bile de vată albă sau roz, un cilindru realizat cu plastilină, un pai, o țigară.

Luați sticla și goliți-o. Când este complet uscată, umpleți-o cu niște bile roz sau albe de vată. Apoi închideți sticlele cu un cilindru de plastilină. Luați un pai și treceți-l prin capacul de plastilină care vă închide sticla, străpungându-l. Paiele, așadar, vor fi jumătate în interiorul sticlei și jumătate afară. Acum cereți unui fumător adult să fumeze o țigară, dar să expire fumul, odată inhalat, suflându-l în paie, astfel încât să fie adus în interiorul sticlei. La sfârșitul țigării, când tot fumul expirat a fost suflat în sticlă, scoateți capacul de plastilină și extrageți bumbacul pe care l-ați introdus înăuntru.

La sfârșitul experimentului, copiii noștri vor putea vedea singuri cum bumbacul și-a schimbat culoarea, devenind gri și este încrustat cu bucăți de reziduuri solide din fumul expirat.

După observație, le vom sublinia că acest lucru se întâmplă în legătură cu expirarea unei singure țigări: ce s-ar întâmpla cu bumbacul după o zi întreagă petrecută fumând un pachet întreg?

Prin acest experiment este posibil să le arătăm practic copiilor și adolescenților că fumatul ne poluează cu adevărat corpul, compromițând și alterând caracteristicile membranelor care acoperă plămânii.

După ce am vorbit și ne-am informat, după ce ne-am educat asupra unui stil de viață sănătos, oferind obiceiuri bune și oportunități sănătoase de relație și creștere, este esențial să ne întrebăm: cum reușesc fiii și fiicele noștri adolescenți să obțină țigări?

Vine un moment în viața noastră ca părinți când acel control, pe care îl uram atât de mult când eram copii, trebuie exercitat. 

Controlul modului în care fiii și fiicele noștri minori reușesc să obțină țigări este responsabilitatea noastră, exact ca cele pe care le-am descris în acest articol. Și dacă vrem să le protejăm sănătatea, este o responsabilitate de care nu ne putem eschiva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: adolescenti fumat tigari




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel