Dacă te-ai născut în aceste luni, ai șanse mai mari să ajungi la 100 de ani, potrivit unui studiu

Data actualizării: | Data publicării:
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai șanse mai mari să ajungi la 100 de ani, potrivit unui studiu / FOTO: freepik.com@irinafoto
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai șanse mai mari să ajungi la 100 de ani, potrivit unui studiu / FOTO: freepik.com@irinafoto

Mai multe studii au încercat să afle modul în care luna nașterii influențează speranța de viață a unei persoane, dar acesta este, fără îndoială, cel mai amplu realizat în Spania.



Grupul de lucru „Analiza longevității” al Colegiului Actuarilor din Catalonia a analizat un total de 17,2 milioane de date privind decesele în Spania între 1975 și 2022 și au ajuns la concluzia că „Majoritatea centenarilor care au avut loc în Spania, aproximativ 113.000 de persoane s-au născut în primele patru luni ale anului”, a spus Jaime García Moral, directorul grupului de lucru.

Citește și „Obiceiurile simple care te vor face să zâmbești în fiecare zi”

Adică persoanele care au împlinit vârsta de 100 de ani sau mai mult în Spania s-au născut între lunile ianuarie și aprilie.

„Avem cu 40% mai mulți oameni născuți în ianuarie decât în ​​iulie, cele două luni extreme. Pentru fiecare doi centenari născuți în iulie, avem trei născuți în ianuarie", detaliază studiul.

Câți ani trăim?

Sursa foto: freepik.com@freepik

Vârsta morții în Spania a crescut cu 10 ani într-o jumătate de secol, cu o rată de doi ani pe deceniu, devenind țara din Uniunea Europeană (UE) cu cea mai mare speranță de viață.

Dar există o limită? „Deși tendința va continua să crească, cifrele par să indice că din punct de vedere biologic oamenii nu pot trăi mai mult de 115 ani”, subliniază autorii studiului.

Cu toate acestea, există câteva excepții. Pe 20 august, María Branyas, cea mai în vârstă persoană din lume, a murit la 117 ani și jumătate.

Recordul mondial este deținut de o franceză: Jeanne Louise Calment, care a murit la vârsta de 122 de ani și jumătate.

Vezi și „Lucruri care îi fac pe părinți mai fericiți. Zâmbetul bebelușului lor este pe primul loc”

O limită care va fi depășită în curând. Vârsta morții va crește, dar mai încet. Potrivit dr. Iván Ibáñez, expert în medicina nutrițională, sportivă și metabolică, limita de vârstă între 115 și 120 de ani „pare a fi legată” de factori genetici și de uzura celulară care se acumulează în timp.

„Progresele în medicina regenerativă și tehnologiile anti-îmbătrânire ar putea provoca acest plafon de 115 ani într-un viitor nu prea îndepărtat”, spune Iván Ibáñez – doctor în medicină nutrițională, sportivă și metabolică, potrivit Bebe y Mas.

Unde locuiești cel mai mult și unde locuiești cel mai puțin în Spania?

Sursa foto: freepik.com@dinoprajapati2003

Studiul a analizat, de asemenea, orașele în care oamenii au trăit cel mai mult și cel mai puțin, Zamora, Segovia și Soria fiind cele trei orașe cu cea mai mare vârstă medie de deces (84,5 ani), în timp ce Cádiz, Málaga și Almería, cele mai puține (78,3).

Diferența este de până la șase ani.

La rândul său, trebuie menționat că cei mai în vârstă oameni din lume trăiesc în regiunile rurale din Ourense.

Este provincia Spaniei cu cei mai mulți centenari. Explicația este că dieta și stilul de viață mai rural „pot fi asociate cu obiceiuri mai sănătoase”.

Ce factori influențează longevitatea?

Unele dintre variabilele care influențează dacă o persoană trăiește mai mult decât alta sunt: ​​dieta, exercițiile fizice, zona în care trăiește, puterea de cumpărare și sănătatea.

„În ultimele secole, progresele în medicină, igiena și nutriție au fost principalii factori ai acestei creșteri”,
explică Ibáñez. În viitor, inovațiile în medicina personalizată și biotehnologie sunt, de asemenea, de așteptat să aibă un „impact semnificativ”.

Pe de altă parte, există factori care influențează negativ longevitatea, precum schimbările climatice, inegalitatea socioeconomică și apariția de noi boli.

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații

„Ceea ce ne-au spus că odată cu accesul lor la lumea muncii acest decalaj s-ar reduce nu a fost cazul. Există încă o diferență de cinci ani între speranța de viață a unei femei și cea a unui bărbat", spune principalul autorul studiului.

Dovada este că speranța de viață în Spania este de 86,1 ani pentru femei și 80,8 pentru bărbați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel