Care este de fapt rolul Avocatului Poporului? Renate Weber: ”Noi nu putem să facem așa ceva”

Data publicării:
Fotografie de la KATRIN BOLOVTSOVA/ Pexels
Fotografie de la KATRIN BOLOVTSOVA/ Pexels

Există o instituție în stat al cărei nume ne duce cu gândul imediat la un apărător de nădejde a drepturilor și libertăților oamenilor: Avocatul Poporului. Ce este de fapt această instituție? Renate Weber, Avocatul Poporului, a clarificat rolul acestei instituții într-o emisiune realizată de DC Anima.



În România, Avocatul Poporului este o instituție centrală de stat care are rolul de a proteja drepturile și libertățile cetățenilor față de abuzurile autorităților publice.

Creată prin Constituția din 1991, revizuită în anul 2003, ca o noutate în viața juridico-statală din România, Instituția Avocatul Poporului a fost înființată practic și a început să funcționeze după adoptarea legii sale organice, în anul 1997.

Avocatul Poporului este organizat și funcționează în România exercitând un mandat general de apărător al drepturilor și libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora în special cu autoritățile publice, valorificând tradiția și experiența clasicului Ombudsman vest-european.

Avocat sau Mediator?

”Suntem un mediator în relația dintre autoritățile publice și persoane. Multă lume se adresează instituției noastre cerând fie consultații juridice, fie să-i apărăm în instanțele din România, ceea ce nu este cazul deoarece noi nu putem să facem așa ceva. Dacă o persoană consideră că i-au fost vătămate drepturile și libertățile de o autoritate publică, se poate adresa cu o petiție instituției noastre și, evident, petiția poate fi dată spre rezolvare, rezolvare care înseamnă: mai întâi niște adrese pe care le faci către instituțiile respective, după care s-ar putea să constați că trebuie să te duci și la alte autorități, poți să mergi în anchetă. (...) De aceea suntem un mediator și nu o instituție de sancționare. Cred că în peste 90% din situații, recomandările noastre sunt însușite de autorități”, a clarificat Avocatul Poporului, Renate Weber. 

„În plus, noi ne putem și autosesiza din ceea ce vedem în presă, din ceea ce vedem pe site-uri. Așadar ne putem auto-sesiza din oficiu fie pe chestiuni  punctuale, care privesc o persoană, fie pe chestiuni de sistem”, a completat Avocatul Poporului. 

Citește și:

O iubire responsabilă. Renate Weber, avocata poporului a mărturisit: ”După fiica mea, bineînțeles că ea este cel mai important personaj din viața mea”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel