De ce se îngrașă bărbatul când partenera e însărcinată. Iată ce spun experții

Data publicării:
Fotografie de la Amina Filkins/ Pexels
Fotografie de la Amina Filkins/ Pexels

De multe ori, atunci când o femeie este însărcinată, se întâmplă ca și partenerul să ia în greutate. Însă asta nu este tot, unii preiau și din simptomele mămicii, având insomnii, pofte și grețuri matinale. 



De fapt, în timpul celor nouă luni de gestație, viitorii tați ar lua în medie aproximativ 5 kg. O creștere în greutate surprinzătoare, care o depășește chiar pe cea a noului nenăscut, care cântărește de obicei până la 3 kg.   

Viitorii tați și sarcina empatică

Această creștere în greutate pare să se datoreze unei reacții empatice din partea bărbaților, care experimentează aceleași simptome pe care le are partenera lor în timpul sarcinii: se îngrașă și suferă de greață și dureri de spate.

Deseori interpretate ca simptome psihosomatice, creșterea taliei, greața și durerile de spate ar putea avea în schimb rădăcini biologice, potrivit rezultatelor cercetărilor publicate în revista Nature.

Sindromul Couvade?

Fenomenul prin care partenerul experimentează manifestările menționate mai sus, specifice sarcinii, poartă denumirea de sarcină simpatetică sau sindromul Couvade, un fenomen psihologic, analizat de oamenii de știință.

După ce mama naște, sindromul se remite, iar bărbatul se va simți mai bine. Specialiștii nu au găsit cu exactitate cauza sindromului Couvade, însă există teorii care susțin că această afecțiune poate fi explicată prin:

- simpatie sau empatie cu mama;

- identificare cu fătul;

- o modalitate prin care viitorul tată solicită atenție partenerei într-un moment în care consideră că este neglijat;

- gelozie ca urmare a capacității mamei de a purta copilul și de a experimenta nașterea.

Un angrenaj mai mare după nașterea copilului

Îngrășarea în timpul sarcinii partenerului, de fapt, ar putea fi o chestiune de hormoni. În timpul sarcinii, bărbații au fluctuații ale nivelului unor proteine, precum prolactina, testosteronul și hormonul stresului (cortizol). Este posibil ca aceste modificări hormonale, din cauza stresului sau a unei noi rutine, să conducă la creșterea în greutate, așa cum susține Katherine Wynne-Edwards, cercetător la Universitatea Queen din Ontario, Canada.

În acest caz, creșterea în greutate l-ar ajuta pe proaspătul tată să facă față mai bine săptămânilor obositoare de după nașterea copilului său, care ar avea astfel un fel de aprovizionare naturală cu nutrienți și energie necesare în viitoarele nopți nedormite.

Sondaj și rezultate

Potrivit rezultatelor sondajului care a implicat 5.000 de bărbați din Marea Britanie, mai mult de o treime dintre participanții la studiu au confirmat că s-au îngrășat în timp ce partenerul lor era însărcinată.

13 % dintre proaspeții tați au recunoscut că și-au schimbat obiceiurile alimentare mâncând mai mult pentru a nu-și face partenera să se simtă inconfortabil și pentru a o face să accepte schimbările din corpul ei. De fapt, un tată din cinci și-a umplut farfuria mai mult.

Mai mult, 22% dintre bărbați au declarat că preferă să își ducă partenera la prânz și la cină, în restaurante, pentru a nu o pune să gătească. În acest caz s-a înregistrat o creștere a meselor nu întotdeauna sănătoase bazate pe pizza, sandvișuri, burgeri și bere. Ca să nu mai vorbim de creșterea gustărilor între mese, cum ar fi ciocolata. Puțini bărbați au urmat o dietă echilibrată cu partenerul lor, ținându-și greutatea sub control.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel