„Dictatură parentală” sau cadru sănătos de îngrijire? Cele 11 reguli stricte ale unei mame și profesoare care au împărțit internetul în două tabere

Data publicării:
„Dictatură parentală” sau cadru sănătos de îngrijire? Cele 11 reguli stricte ale unei mame și profesoare care au împărțit internetul în două tabere / FOTO: freepik.com @natalierocfort
„Dictatură parentală” sau cadru sănătos de îngrijire? Cele 11 reguli stricte ale unei mame și profesoare care au împărțit internetul în două tabere / FOTO: freepik.com @natalierocfort

O mamă și fostă profesoară a devenit virală pe Instagram după ce a împărtășit regulile foarte stricte pe care le aplică în creșterea celor trei copii ai săi. În timp ce unii utilizatori i-au aplaudat abordarea, alții nu au ezitat să o critice dur.



Lizzie Gaines, fostă profesoară și în prezent agent imobiliar în Texas, nu se aștepta, probabil, ca regulile casei sale să stârnească atâta agitație în mediul online.

Cunoscuta pe Instagram pentru renovările pe care le face în locuința sa de familie, o casă în stil colonial din anii ’90, Lizzie a atras atenția cu un videoclip devenit rapid viral, notează parents.fr.

În clip, ea explică detaliat sistemul riguros de organizare pe care îl aplică alături de soțul ei, Josh, în educația celor trei copii: Jake (13 ani), Will (9 ani) și Birdie (6 ani).

CITEȘTE ȘI „Este neatent!” „Nu se concentrează deloc!” Specialiștii spun că nu ne naștem cu această abilitate, ci o construim pas cu pas

Reguli clare pentru o viață de familie bine organizată

Într-un videoclip care a strâns aproape 19 milioane de vizualizări, Lizzie Gaines a prezentat regulile stricte după care se ghidează familia sa.

„A fi părinte înseamnă să navighezi printre multe nuanțe. Dar nimeni nu vrea să urmărească un clip de 20 de minute în care le explic pe toate, așa că iată câteva dintre regulile noastre”, a declarat ea pentru Today.com.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Printre cele 11 reguli impuse copiilor se numără:

Să răspundă cu „da, doamnă/nu, doamnă” și „da, domnule/nu, domnule” tuturor adulților.

Să-și pună ghiozdanul și pantofii în același loc imediat după ce ajung acasă.

Să fie responsabili pentru reîncărcarea dispozitivelor folosite la școală.

Să-și facă temele fără să fie atenționați de părinți.

Dacă apare o problemă la școală, părinții susțin punctul de vedere al profesorului.

Să-și pregătească singuri prânzul (sau să cumpere de la cantină, dacă l-au uitat).

La cină se mănâncă ce este servit sau deloc, dar toată lumea rămâne la masă.

Cina în familie se ia fără distrageri și într-un climat de respect.

Fiecare copil este responsabil să strângă după el.

Telefoanele sunt un privilegiu, nu un drept: dacă sunt folosite necorespunzător, dispar.

Toate telefoanele se încarcă peste noapte în camera părinților, care le pot verifica.

Metodă apreciată, dar și criticată

Stilul parental al lui Lizzie a stârnit controverse în mediul online. Unii internauți au comparat regulile cu „un regim militar” și au anticipat că „nota de plată de la psiholog va fi mare în viitor”.

Pe de altă parte, mulți au apreciat abordarea fermă, bazată pe respect, responsabilitate și limite clare. Numeroși profesori și specialiști în parenting i-au mulțumit pentru că oferă „un mediu stabil și predictibil pentru copii”.

Cea mai comentată regulă? Cina în familie

Una dintre cele mai discutate reguli se referă la masa de seară. Lizzie spune clar: nu pregătește meniuri separate pentru fiecare copil.

„Nu suntem un restaurant. Dacă nu le place ce am gătit, pot lua o bucată de fruct din frigider. Dar nu fac nuggets pentru unul, în timp ce ceilalți mănâncă o masă echilibrată.”

Ea insistă că toți membrii familiei rămân la masă, chiar dacă nu mănâncă. Pentru Lizzie, gătitul este o formă de iubire: „Gătesc pentru ei, nu pentru mine. Ei știu asta. Este și o chestiune de politețe și recunoștință.” Iar rezultatul, spune ea cu un zâmbet, este că cei trei copii ai săi au „gusturi culinare surprinzător de dezvoltate”.

Telefoanele și controlul parental

Un alt subiect care a generat discuții aprinse: toate telefoanele copiilor se încarcă noaptea în dormitorul părinților, iar aceștia au dreptul să le verifice.

„Ca mamă de adolescent, am văzut prea multe lucruri traumatizante provocate de rețelele sociale. Ce postezi poate să te urmărească toată viața”, avertizează Lizzie.

Încrederea în profesori: un principiu de bază

Fost cadru didactic, Lizzie pledează pentru colaborarea strânsă dintre părinți și profesori: „Când părintele te sprijină, chiar poți ajuta copilul. Dacă însă crede că ești prea dur, totul se transformă într-o luptă inutilă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel