Ducem copilul la grădiniță sau la școală dacă are niște muci, dar nu are febră? Pediatrul Ilinca Tranulis clarifică situația / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Ducem copilul la grădiniță sau la școală dacă are niște munci, dar nu are febră? Pediatrul Ilinca Tranulis clarifică situația. FOTO: freepik.com @tatsy
EXCLUSIV
Ducem copilul la grădiniță sau la școală dacă are niște munci, dar nu are febră? Pediatrul Ilinca Tranulis clarifică situația. FOTO: freepik.com @tatsy

În cadrul emisiunii Părinți Prezenți de pe canalul de YouTube Părinți și Pitici, pediatrul Ilinca Tranulis a adus în discuție un subiect foarte important pentru părinți: când este potrivit să ținem copilul acasă și să nu-l ducem în colectivitate? 



Medicul pediatru Ilinca Tranulis a fost întrebată de gazda emisiunii Părinți Prezenți, Loredana Iriciuc, când ținem copilul acasă și nu-l ducem în colectivitate? „Adică dacă are niște munci, dar nu are febră, pot să-l duc la grădiniță sau la școală?”

„Medicina nu este matematică și nu putem da niște criterii foarte clare. Copilul este contagios câteva ore până la câteva zile înainte să aibă simptome în funcție de germene. La răcelile banale, probabil câteva ore spre o zi înainte de a avea simptome și atunci îl ducem și el este contagios și îmbolnăvește și colegii fără să fie nimeni vinovat. El este foarte contagios în primele zile de boală, 2-3 la o viroză, 5-7 la o gripă, de exemplu.

De obicei, cât are febră e contagios, rămâne acasă! De multe ori aud la părinți că `a avut un episod de febră acasă, dar dimineață a fost bine, l-am dus`. Nu există așa ceva, nu există un episod de febră și atât! Copilul acela are o viroză și îl mai țin măcar o zi acasă să văd ce se întâmplă cu el. Copiii mai mari s-ar putea să nu mai facă febră sau să facă niște valori doar ușor crescute ale temperaturii și să spună părinții că `nu e atât de bolnav`. Nu, Copiii mai mari le duc mai bine, dar asta nu înseamnă că ei nu sunt contagioși sau nu înseamnă că nu trebuie să îi ținem și pe ei sub protecția noastră”, a explicat dr. Ilinca Tranulis.

Citește și Cum ne dăm seama dacă e viroză, gripă sau Covid la copii? Pediatrul Ilinca Tranulis lămurește părinții: „Ne place să știm ce circulă ca să fim mai precauți” / VIDEO

Ilinca Tranulis: „Are copilul niște muci, ar fi bine să mă gândesc!”

Potrivit medicului pediatru, în primele două-trei zile, copiii au nevoie de odihnă și de mâncare care le face plăcere, deoarece pofta lor s-ar putea să nu mai fie la fel ca de obicei. 

„2-3 zile acasă, ei au nevoie să se odihnească, să mănânce ce le face plăcere, că s-ar putea pofta de mâncare să nu mai fie la fel ca de obicei. Poate le facem o supă caldă, poate le dăm un iaurt, poate mănâncă mai multe fructe, ceva care să accepte cu ușurință. Dacă noi îi trimitem în primele zile de boală, chiar dacă ei se simt binișor, dar îi trimitem să facă ora de sport, să scrie o grămadă de lecții, nu le este nici lor bine. Și, în plus, îi îmbolnăvesc și pe ceilalți.

Deci, are copilul niște muci, ar fi bine să mă gândesc. E plin de viroze în clasă, e posibil să fi luat ceva? A fost la o petrecere de copii în weekend și e marți miercuri și s-ar putea să se manifeste? Îl țin acasă și îl urmăresc!”, a mai adăugat dr. Tranulis.

Vezi și De ce răcesc copiii? Dr. Ilinca Tranulis: „NU de la frig, NU de la curent!”. Medicul pediatru a dezvăluit vârsta la care micuții își definitivează sistemul imun! / VIDEO

Care sunt riscurile asociate cu această decizie a părinților de a-și duce copilul, evident bolnav, în colectivitate?

„Riscurile sunt pentru copil să nu se simtă bine și să ne sune după 2 ore că doarme pe covor. Mai există riscul să se suprainfecteze copilul nostru sau să mai capete altă viroză și să se înrăutățească manifestările bolii plus să-i îmbolnăvească pe toți ceilalți din jur. Copiii transmit foarte ușor germenii ăștia, oricum se transmit foarte ușor prin aer, chiar printr-un simplu vorbit. Dar copiii strănută, tușesc, șterg nasul pe o mânecă, iar urmele secrețiilor lor ajung peste tot. Ei nu știu să se spele responsabil pe mâini, nici ca timp, nici ca frecvență. Ar trebui să tușească și să strănunte toți în cot, nu în palmă, că palma după aia o pun pe creionul colegului, pe clanță. Și așa ei transmit germenii foarte ușor. Deci, aici ține de fiecare părinte în parte.

La grădiniță regulile sunt mai stricte. Cumva cineva îi verifică și s-ar putea să nu-i primească. E o decizie foarte corectă. La școli, în puține locuri se întâmplă asta. Să fie verificați înainte de prima oră. Da, trebuie gândit, măcar pentru copilul tău. Comunică cu o mătușă, cu o vecină câteva ore, să să-l supravegheze cineva, să rămână acasă”, a conchis dr. Ilinca Tranulis.

Vezi emisiunea integrală:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel