De ce răcesc copiii? Dr. Ilinca Tranulis: „NU de la frig, NU de la curent!”. Medicul pediatru a dezvăluit vârsta la care micuții își definitivează sistemul imun! / VIDEO

Data publicării:
De ce răcesc copiii? Dr. Ilinca Tranulis: „NU de la frig, NU de la curent!”. Medicul pediatru a dezvăluit vârsta la care micuții își definitivează sistemul imun!
EXCLUSIV
De ce răcesc copiii? Dr. Ilinca Tranulis: „NU de la frig, NU de la curent!”. Medicul pediatru a dezvăluit vârsta la care micuții își definitivează sistemul imun!

Una dintre cele mai apreciate figuri din domeniul pediatriei, doctor Ilinca Tranulis, a vorbit în cadrul emisiunii Părinți Prezenți despre motivele pentru care copiii răcesc și dacă acestea chiar îi „călesc” pe cei mici.



Pentru că tot a început anul școlar, a venit și toamna, acești „monstruleți”, care îi sperie mai mult pe părinți decât pe copii, se instalează imediat și ne dau bătăi de cap și griji. Medicul pediatru Ilinca Tranulis ne-a dezvăluit de ce răcesc copiii:

„Pentru că nu au sistemul imunitar complet format. Ca să și-l formeze, de aceea se îmbolnăvesc, de aceea răcesc. Din fericire, când vorbim despre răceli, e vorba de ceva ușurel: curge nasul, îi doare puțin gâtul, poate tușesc, poate fac puțină febră. Trece ușor, în câteva zile. Nu este de la curent! S-a dovedit recent, ceea ce se bănuia de mult, că la frig copiii răcesc, dar nu răcesc de la frig, răcesc de la faptul că atunci când este temperatura scăzută, în nas scade apărarea împotriva germenilor, deci tot de la germeni răcesc, doar că frigul favorizează. Curentul, slabe șanse să fie atât de puternic încât să dea răceli”, a spus dr. Ilinca Tranulis la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro

Citește și Dr. Ilinca Tranulis vine la Părinți Prezenți să dezvăluie secretele „luptei” cu „monstruleții” din sezonul rece. La ce să ne așteptăm și ce fac aceste virusuri copiilor? VIDEO

Răcelile ne „călesc”?

Medicul pediatru Ilinca Tranulis a fost întrebată de gazda emisiunii Loredana Iriciuc dacă zicala că „răcelile ne călesc” este adevărată și dacă este benefică o răceală pentru un copil?

„Un sâmbure de adevăr există în zicala aceasta. O dată ce ai trecut printr-o răceală, cel mai probabil nu te vei mai îmbolnăvi cu același germene. Doar că, germeni sunt sute, poate chiar mii. Și atunci noi s-ar putea să ne îmbolnăvim cu mulți dintre ei pe parcursul vieții. Dar, o dată ce corpul nostru s-a întâlnit cu un germene, l-a integrat, el s-a dezvoltat în corpul nostru și-a făcut damblaua, simptomele, corpul nostru știe să-l recunoască și să-l elimine din start! În majoritatea cazurile, o dată ce am făcut o boală, ea nu se mai repetă. În medicină nu este matematică, nu se aplică la toate la fel, dar de multe ori, o dată ce am făcut o boală, a doua oară nu o mai prea facem. Facem ceva asemănător, dar nu este aceeași cauză”, a precizat medicul pediatru. 

Un alt lucru de ținut minte este că o viroză poate slăbi temporar sistemul imunitar. Deci, chiar dacă te-ai „călit” cu o răceală, după o viroză, poți fi mai sensibil la alți germeni.

„Un alt aspect al acestui `călit` e puțin opus: o viroză scade mult imunitatea. După o viroză, copilul este mult mai sensibil la alți germeni. Deci, el așa ne `călește` pe termen lung, dar pe termen scurt nu ne face bine. Suntem mai predispuși să ne îmbolnăvim sau o viroză care începe banal, poate să se și complice, să ducă la înrăutățirea situației. De obicei apare și o bacterie în peisaj și ea înrăutățește simptomatologia”, a mai punctat dr. Ilinca Tranulis. 

Când își definitivează copiii sistemul imun?

Copiii își construiesc sistemul imunitar pe măsură ce cresc, și cam pe la 4 ani este momentul când acesta începe să fie mai bine pus la punct. Așa că, încă se îmbolnăvesc, dar de obicei, răcelile sunt mai ușoare și trec mai repede pe la cei mici.

„Copiii își definitivează sistemul imun cam pe la 4 ani. Și atunci încă se îmbolnăvesc, doar că fac forme mai ușoare, trec mai ușor peste ele”, a mai precizat dr. Ilinca Tranulis la Părinți Prezenți

Urmăriți interviul integral: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel