Cum ne dăm seama dacă e viroză, gripă sau Covid la copii? Pediatrul Ilinca Tranulis lămurește părinții: „Ne place să știm ce circulă ca să fim mai precauți” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Cum ne dăm seama dacă e viroză, gripă sau Covid la copii? Pediatrul Ilinca Tranulis lămurește părinții: „Ne place să știm ce circulă ca să fim mai precauți”. FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @Vika-viktoria007
EXCLUSIV
Cum ne dăm seama dacă e viroză, gripă sau Covid la copii? Pediatrul Ilinca Tranulis lămurește părinții: „Ne place să știm ce circulă ca să fim mai precauți”. FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @Vika-viktoria007

Medicul Ilinca Tranulis, o prezență de seamă în pediatrie, a vorbit în emisiunea Părinți Prezenți despre diferențele subtile, dar importante, dintre o simplă răceală, gripă și COVID la copii.



La o răceală, copilul poate fi doar un pic călduț sau poate avea o temperatură ușor crescută, curge nasul, tușește și poate avea o zi mai puțin strălucitoare. Dar, peste 2-3 zile, deja sare în sus ca nou. Ei bine, la gripă, treaba începe cu un BAM! Copilul, care era sănătos acum, în câteva ore se simte ca și cum l-ar fi lovit un camion. Febra crește, capul doare, mușchii sunt ca niște fiare contorsionate. E o simfonie de simptome neplăcute atât pentru copil, cât și pentru familia care îl înconjoară. Acum, la o viroză obișnuită, suntem în picioare în 2-3 zile, a explicat dr. Ilinca Tranulis la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro. Dar gripa? E o gazdă nesuferită pentru vreo 5-7 zile. Plus că există riscul unor complicații supărătoare. 

„La copii și gripa este tot o viroză. Este dat de virusul gripal Influenza doar că manifestările gripei sunt mult mai puternice, mai severe. Dacă la o răceală copilul poate e puțin călduț, s-ar putea să fie subfebril sau să aibă o temperatură ușor crescută, curge nasul, doare puțin, începe să tușescă, dar starea lui este bunicică și în 2-3 zile deja se simte ca nou. La gripă, gripa lovește din start. Acum e copilul sănătos. În câteva ore se simte foarte rău. Are febră mare, merge spre 40, are dureri musculare, are dureri de cap. Simptomele astea generale sunt mult mai zgomotoase și mai neplăcute și mai deranjante și pentru copil, și pentru familie, și pentru adultul bolnav. 

Dacă la o viroză banală suntem bine în 2-3 zile, la o gripă, 5-7 zile poate să dureze boala și starea proastă. Există complicații mult mai dese la gripă. De aia, dintre toate virozele, alegem să vaccinăm împotriva gripei, ca să ferim populațiile predispuse la complicații: copiii foarte mici, vârstnicii, persoanele cu alte patologii și cu alte boli. Bineînțeles, cu cât ne vaccinăm mai mulți antigripal, cu atât mai bine, pentru că noi vaccinându-ne, nu mai facem boala. E bine și pentru noi, dar nici nu mai împrăștiem boala. La gripă suntem contagioși înainte să știm că avem simptome și atunci putem răspândi fără să avem nicio vină. N-avem de unde să știm că suntem bolnavi”, a excplicat dr. Tranulis.

Citește și De ce răcesc copiii? Dr. Ilinca Tranulis: „NU de la frig, NU de la curent!”. Medicul pediatru a dezvăluit vârsta la care micuții își definitivează sistemul imun! / VIDEO

Ilinca Tranulis: „Este un nou val amplu de Covid fix în perioada asta”

Pe lângă gripă, medicul pediatru a vorbit și despre COVID.

„Covid își tot schimbă caracteristicile. Este un nou val amplu de Covid fix în perioada asta. Și dacă acum câteva luni ajunsese o răceală banală, doar ne prindeam că ar fi COVID, pentru că apărea la copii care nu sunt în colectivitate sau apărea așa din senin, vara, când virozele respiratorii sunt mai rare și ne duceam cu gândul și la COVID. Acum sunt multe viroze de toate felurile, inclusiv COVID și este un COVID cu ceva mai multe simptome, aș zice între o răceală banală și gripă: febră 2-3 zile, stare destul de modificată, gât dureros, nas care curge. Noi nu putem pune diagnosticul doar pe simptome, putem să bănuim. De aceea există și ne folosim de testele de gripă și de COVID care ne dau un răspuns. De multe ori nu facem mare lucru cu răspunsul ăsta, pentru că virozele se tratează cam toate la fel, simptomatic.

Ajut copilul să se simtă mai bine: are temperatură, îl doare capul, îi dau antitermic, îi curge nasul, îi pun picături în nas, îl doare gâtul, îi dau ceva să-i ameliorez durerea de gât. Doar la persoane la care mă aștept ca evoluția să fie foarte agresivă, la aceea mă ajută să aflu cât mai repede despre ce virus este vorba, că pot trata, pot da tratament antiviral țintit, care va ușura puțin simptomele și va scurta durata bolii cu 1-2 zile. Deci, ne place să știm ce circulă ca să fim mai precauți”, a conchis dr. Ilinca Tranulis. 

Urmăriți interviul integral: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel