În contextul admiterii din această vară la învățământul profesional, mai mulți elevi cu cerințe educaționale speciale (CES) nu au fost repartizați în centre specializate, în ciuda documentelor completate corespunzător, inclusiv la Centrul de Pedagogie Curativă și Terapie Socială „Corabia” din Sectorul 2.
Conform calendarului admiterii, Comisia de admitere a stabilit pentru București un număr de 619 locuri distincte pentru elevii cu CES, destinate unităților de învățământ de masă, alături de 1-2 locuri suplimentare per clasă, acolo unde se aplică aceste prevederi.
Citește și Norma didactică a profesorilor de sprijin și logopezilor crește la 18 ore din toamnă
Cu toate acestea, legislația prevede în mod explicit că nu se alocă locuri suplimentare pentru elevii cu CES la calificările din învățământul profesional în care există preselecție. Acest lucru explică de ce unii elevi încă eligibili și cu dosar complet nu au fost admiși în centre precum „Corabia”.
Părinții mai multor copii cu CES reclamă că planificarea locurilor care le sunt destinate în sistemul de învățământ profesional special pentru anul școlar 2025-2026 nu reflectă numărul de elevi real: „constatăm că Planul de școlarizare elaborat la nivelul municipiului București nu a fost fundamentat pe o analiză reală a nevoilor educaționale existente, neasigurând locuri suficiente pentru această categorie de elevi.
Lipsa de planificare adecvată și de adaptare la necesarul real a generat o situație inacceptabilă în care elevi vulnerabili au fost practic excluși din procesul educațional”, afirmă părinții, într-o petiție prin care cer suplimentarea locurilor, potrivit Edupedu.
Citește și Plata cu ora pentru profesori se va face în funcție de norma de 40 de ore pe săptămână
”Prin prezenta, solicităm cu fermitate:
Reevaluarea de urgență a Planului de școlarizare la nivelul municipiului București, astfel încât să reflecte cu acuratețe nevoile reale ale elevilor cu dizabilități intelectuale și să garanteze accesul la educație specială în condiții de echitate;
Suplimentarea numărului de clase pentru deficiențe mintale severe, profunde sau asociate;Instituirea unor mecanisme clare de coordonare între autoritățile implicate, pentru a evita pe viitor distribuția inechitabilă și situațiile discriminatorii;
Respectarea continuității în actul educațional și formarea profesională, precum și a opțiunii de a urma o alternativă educațională pe care copiii noștri au parcurs-o în cei 11 ani de școlarizare, prin asigurarea suplimentării numărului de clase necesare inclusiv în cadrul Centrului de Pedagogie Curativă și Terapie Socială „Corabia” – structură a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1”, este formulat în petiție.
Situația îi exclude pe acești elevi vulnerabili și îi împinge în afara sistemului, deși au dreptul la un traseu educațional adaptat pentru nevoile lor.
Potrivit surselor Edupedu, dosarele copiilor nici măcar nu au fost acceptate în procesul de înscriere, iar suplimentarea locurilor poate fi solicitată de către școală dacă elevii sunt deja înscriși. Dacă situația va rămâne neschimbată, înseamnă că elevii care au rămas pe dinafară nu mai acces la educație, în condițiile în care sistemul de educație presupune școlarizarea lor până în clasa a XI-a/ a XII-a.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.