Este un „copil obraznic” sau ceva neurologic? Expert: „Uneori există motive mai profunde în spatele reacțiilor lor”

Data publicării:
Este un „copil obraznic” sau ceva neurologic? Expert: „Uneori există motive mai profunde în spatele reacțiilor lor” / FOTO: freepik.com @everyonephoto
Este un „copil obraznic” sau ceva neurologic? Expert: „Uneori există motive mai profunde în spatele reacțiilor lor” / FOTO: freepik.com @everyonephoto

Elaine Taylor Klauss, autoarea cărții „Copii complecși. Ghidul emoțional pentru educarea copiilor cu ADHD, anxietate, autism, dificultăți de învățare și multe altele”, ne sfătuiește să ne schimbăm perspectiva atunci când ne confruntăm cu „obrăzniciile” copiilor noștri. 



În momentele când, după o zi lungă de muncă, ajungi acasă și îi ceri copilului tău să facă ceva, iar el reacționează supărat sau agresiv, este normal să te întrebi de ce nu poate să îndeplinească acele sarcini. În loc să ne gândim la întrebarea clasică „de ce nu poți pur și simplu să...?”, ar trebui să ne punem întrebarea mai profundă: „este un copil obraznic sau este ceva neurologic?”.

Această abordare, preluată din cartea „Copii complecși” de Elaine Taylor Klauss, ne ajută să schimbăm perspectiva asupra comportamentelor considerate nepotrivite la copiii noștri. Este o modalitate de a privi dincolo de aparențe și de a înțelege că uneori există motive mai profunde în spatele reacțiilor lor. Poate fi vorba despre stres, anxietate, dificultăți de învățare sau alte provocări pe care le întâmpină.

În loc să judecăm imediat comportamentul lor, ar fi util să fim deschiși să înțelegem ce se întâmplă în mintea și emoțiile lor. Astfel, putem aborda situația cu mai multă empatie și să găsim împreună soluții care să îi ajute să gestioneze mai bine ceea ce simt. Nu este vorba doar despre a-i învăța să facă o anumită sarcină, ci și despre a-i sprijini în dezvoltarea lor emoțională și socială.

Citește și Principalele simptome ale ADHD. Dr. Georgescu: „Inatenție, hiperactivitate și impulsivitate. Multă lume crede că se vindecă la vârsta adultă” / VIDEO

Creierul, responsabil pentru toate comportamentele și funcțiile executive

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

În situația prezentată anterior, momentul în care copilul tău reacționează cu intensitate emoțională, poate fi o expresie a luptei sale cu emoții puternice, acumulate poate pe tot parcursul zilei: „copilul tău are dificultăți și simte că are un loc sigur în tine pentru a lăsa să iasă ceea ce simte”.

Elaine Taylor Klaus, coach pentru părinți, scriitoare, speaker și mamă într-o familie cu cinci membri afectați de ADHD, subliniază că ajutorul în pregătirea cinei, curățarea camerei sau orice altă acțiune solicitată implică activarea unui număr considerabil de funcții executive ale creierului. „Dacă înțelegi motivul neurologic, s-ar putea să te simți în continuare frustrat, dar vei fi mai dispus să-ți susții copilul decât dacă crezi că el sau ea este nepoliticos”, afirmă autoarea cărții.

Expertul explică că responsabilul este creierul pentru toate comportamentele și funcțiile executive, guvernând gândurile, sentimentele și acțiunile. Conștientizarea faptului că există o explicație neurologică pentru comportament poate fi eliberatoare: „te eliberează de tendința de a învinovăți și a judeca și te conectează cu compasiune și înțelegere”. Desigur, precizează specialistul în educație, există momente când „copiii sunt cu adevărat răutăcioși sau obraznici”. „Dacă are un comportament nepoliticos și pur și simplu implementezi sisteme pentru a corecta comportamentul, este posibil să se schimbe. Dar dacă este de natură neurologică, există șanse ca toți factorii de descurajare din lume să nu-i poată schimba comportamentul”.

Vezi și Cum ne dăm seama că micuțul are autism? Dr. Georgescu: „Semnele se observă și de la 1 an. Părinții trebuie să fie atenți la ACESTE aspecte!”

Sfaturi practice pentru părinți

Dacă reușiți să identificați cauzele neurologice care stau la baza comportamentelor dificile ale copilului și aplicați strategiile propuse de Taylor Klaus în cartea sa, s-ar putea să observați o abordare mai eficientă în gestionarea acestor comportamente.

SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia

Iată câteva recomandări practice:

Activați creierul. Comportamentele sunt adesea influențate de aspecte chimice ale corpului și creierului, atât în cazul copiilor complecși, cât și al părinților copleșiți și stresați. Îmbunătățirea capacității de funcționare eficientă, fie prin exerciții fizice, nutriție, somn, medicație, coaching sau alte metode, este esențială pentru succesul planurilor de intervenție.

Folosește pozitivitatea. Copiii complecși se confruntă constant cu greutăți, pierderi și corectări din partea părinților, fără să realizeze întotdeauna acest lucru. Menținerea unei relații sănătoase cu copiii tăi și păstrarea încrederii în sine a acestora în ciuda greșelilor și îndrumărilor frecvente sunt importante. Caută potențialul unic al fiecărui copil și oferă-le puterea de a-și construi propriul succes, concentrându-te pe ceea ce este realizabil pentru ei.

Schimbă așteptările. Este important să vă stabiliți așteptări adecvate pentru dezvoltarea copiilor, având în vedere diferențele neurologice. Aproximativ 30% dintre copiii complecși se află cu 3 până la 5 ani în urmă față de colegii lor în anumite aspecte ale dezvoltării lor. Stabilirea așteptărilor realiste le permite să se simtă cu adevărat de succes, indiferent de vârstă. Așteptările ajustate nu înseamnă să vă mulțumiți cu mai puțin, ci să oferiți susținere adecvată nivelului de dezvoltare.

Creați sisteme și structuri eficiente. Rutinele și procesele pe care le adoptăm pentru a îmbunătăți și gestiona viața noastră sunt cele mai eficiente atunci când sunt construite cu privire la activarea creierului, posibilitățile și așteptările în schimbare. Sistemele și structurile nu sunt scopul în sine, ci mijloace pentru a ne ajuta în autogestionare, autoreglementare și atingerea succesului personal.

Citește și Dislexia, discalculia, disgrafia. Dr. Ioana Georgescu, despre aceste tulburări: „Trebuie foarte multă repetiție, foarte mult exercițiu și foarte multă răbdare!” / VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel