”Este ușor, poți să faci!”: Cât de mult rău îi poți face copilului dacă îi spui aceste cuvinte... și nu numai

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Allan Mas/ Pexels
Fotografie de la Allan Mas/ Pexels

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească încrezător și capabil să facă față oricărei situații din viață. Dar uneori, fără să vrea, un adult obține efectul opus pentru că prin cuvinte sau comportament, el sau ea contribuie la distrugerea stimei de sine a copilului.



Copiii trebuie să fie sprijiniți și încurajați de părinți în tot ceea ce fac. Pentru un adult poate părea banal, dar pentru un copil este o problemă foarte serioasă. Încurajare, ajutor pentru a face lucrurile mai bine și multă dragoste sunt tot ce are nevoie un copil.

În unele circumstanțe, un părinte poate spune sau face din neatenție ceva care îl face pe copil să se simtă neapreciat. Sau, și mai rău, le dăunează grav stima de sine. Iată câteva greșeli pe care le facem față de copiii noștri; a fi conștienți de ele ne ajută să nu le mai repetăm.

Făci prea multe lucruri în locul copilului

Copilul tău vrea să-și facă temele singur; dacă, totuși, „le faci pentru el”, va crede că nu este necesar să le faci sau că nu sunt responsabilitatea lui. În felul acesta va înceta să le facă de bunăvoie. Când copiii reușesc să îndeplinească o sarcină, obțin o mare satisfacție și se simt bine cu ei înșiși.

A face lucruri pentru copil poate fi modalitatea ta de a-i arăta afecțiune, dar, în realitate, nu îi faci o favoare. Procedând astfel, îi refuzi copilului posibilitatea de a dobândi abilități de viață, dăunându-i atunci când devine adult.

3. Fotografie... (pexels-kindel-media-7979767_38689100.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

În plus, îi creează o dependență excesivă și îl privează de satisfacția de a realiza lucrurile pe cont propriu. În cele din urmă, a-ți ajuta copilul prea mult îi va da convingerea că nu este capabil să-și atingă obiectivele.

Nu face prea multe pentru copiii tăi, ci ajută-i să se descurce singuri. Dacă greșesc, nu vă faceți griji: vor avea ocazia să repete și să învețe din greșelile lor... iar stima de sine le va fi întărită.

Le spui că este ușor

Când se confruntă cu dificultăți, le spui copiilor tăi: Este ușor! Poate fi foarte ușor pentru tine, dar dificil pentru copilul tău.

Cuvinte precum: „Este ușor, poți să o faci foarte bine”, sunt rostite cu intenția de a motiva și încuraja copilul. În realitate, ele ar putea să-ți facă copilul să creadă că e ceva în neregulă cu el: „Dacă mi-e greu și e ușor pentru mama, poate pentru că sunt prost.” Acest lucru îl face pe copil să se descurajeze și să renunțe. Așa i-am afectat stima de sine fără să ne dăm seama.

4. Fotografie... (pexels-polesie-toys-4488050_90303000.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

În loc să-l încurajezi spunând că e ușor, încearcă: „Poate fi puțin greu” sau „Și mie mi-a fost greu, la vârsta ta, dar cu puțin efort poți obține rezultate bune”. 

În acest fel, copilul care se confruntă cu o dificultate va înțelege că, oricât de greu ar fi la început, muncind din greu poate să o facă. Acesta este un mesaj motivant, care îi întărește stima de sine.

Nu-i lași să facă greșeli

Greșelile fac parte din viață și toți trebuie să învățăm din ele, adulți și copii. Ai putea crede că este o datorie să-ți ajuți copilul să nu greșească. Aceasta atitudine îl va face lipsit de apărare în fața vieții și stima de sine îi va fi semnificativ compromisă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel