Ești tentat să-ți prelungești vacanța cu familia, deși școala va începe la mijlocul săptămânii? Ce RIȘTI dacă al tău copil lipsește de la ore

Data publicării:
Ești tentat să-ți prelungești vacanța cu familia, deși școala va începe la mijlocul săptămânii? Ce RIȘTI dacă al tău copil lipsește de la ore / FOTO: freepik.com @syda_productions
Ești tentat să-ți prelungești vacanța cu familia, deși școala va începe la mijlocul săptămânii? Ce RIȘTI dacă al tău copil lipsește de la ore / FOTO: freepik.com @syda_productions

Luna mai 2024 a început cu o vacanță, cu sărbători legale... este atât de bine poziționată încât poate fi tentant să-ți faci copilul să lipsească de la școală pentru a-ți prelungi vacanța în familie. Dar există un risc implicat! Explicații.



Anul acesta, sărbătorile legale și zilele de Paște din luna mai par să fie favorabile pentru o vacanță frumoasă de câteva zile. Acest lucru poate tenta unii părinți, o reacție umană, să nu își trimită copiii la școală de miercuri, 8 mai, și să își prelungească puțin vacanța.

Cu toate acestea, trebuie amintit că școala este obligatorie în România! Absenteismul constituie o infracțiune, iar orice absență a copilului trebuie justificată (programare medicală, boală, nuntă sau înmormântare a unui membru al familiei etc.).

Sancțiuni severe, dar rar aplicate

Părinții copiilor preșcolari și școlari din România pot răspunde cu închisoare sau amendă penală în cazul în care aleg nejustificat să nu-și ducă copiii la unitățile de învățământ la care sunt înscriși.

În Statutul elevului, actualizat 2023, la articolul 27, se arată că:

- „pentru toți elevii din învățământul primar, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte Bine la Bine, Suficient, Insuficient”

- „pentru toți elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”.

În Statutul elevului, actualizat 2023, apar noi dispoziții privind exmatricularea elevilor care acumulează absențe nemotivate. 

Să nu uităm că în afara sancțiunii, o astfel de abordare, atunci când devine obișnuită și repetată, poate transmite copilului ideea că școala nu este atât de importantă și poate fi absent fără consecințe semnificative, transmit psihologii.

Dacă decizi să profiți de aceste zile libere din luna mai și să nu îți trimiți copilul la școală din mijlocul săptămânii doar pentru câteva zile, ar fi mai bine să subliniezi caracterul excepțional al absenței, să insiști asupra importanței regulii de prezență și a comportamentului adecvat, aspecte care vor fi relevante în viitorul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel