Europa, la doar un pas de o epidemie. Această boală contagioasă afectează în special copiii: „La început am crezut că e o simplă răceală”

Data publicării:
Europa, la doar un pas de o epidemie. Această boală contagioasă afectează în special copiii: „La început am crezut că e o simplă răceală” / FOTO: freepik.com @tatsy
Europa, la doar un pas de o epidemie. Această boală contagioasă afectează în special copiii: „La început am crezut că e o simplă răceală” / FOTO: freepik.com @tatsy

Europa este pe cale să se confrunte cu o epidemie!



Europa este pe cale să se confrunte cu o epidemie de tuse convulsivă, iar numărul cazurilor confirmate crește rapid, informează Observator. Această afecțiune, cunoscută popular sub numele de tuse măgărească, prezintă riscuri semnificative.

În România, doar în primele patru luni ale anului, au fost raportate 35.000 de cazuri, iar în județul Bihor numărul celor diagnosticați este de 13 ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Copiii sunt cei mai vulnerabili.

Tusea convulsivă - ce este și care sunt simptomele

Tusea convulsivă, o infecție bacteriană care afectează plămânii și căile respiratorii, este deosebit de periculoasă pentru sugarii care nu au fost complet vaccinați. Simptomele se manifestă, de obicei, la 7-10 zile după infectare, dar pot apărea și la 21 de zile.

Totul începe cu simptome asemănătoare unei răceli obișnuite. Dr. Ondine Fodor, medic la DSP Bihor, menționează că anul trecut au fost raportate doar două cazuri de tuse convulsivă, iar anul acesta au apărut 40 de suspiciuni, dintre care 25 au fost confirmate și alte două sunt considerate probabile, aducând totalul la 27 de cazuri.

„La început am crezut şi noi că e o simplă răceală. A început cu o tuse normală şi treptat s-a agravat. Au început ca nişte crize de tuse prelungite, inspiraţii pentru că rămâneau fără aer parcă, fetele, şi în final vărsau”, spune o mămică, potrivit sursei citate.

Dr. Ondine Fodor avertizează că adulții pot fi purtători ai bolii și pot infecta copiii nevaccinați sau sugarii. Printre complicațiile posibile se numără pneumonia, encefalopatia – o afecțiune a creierului, convulsiile și, în cazuri grave, decesul.

„De 10 ani suntem părinţi, până acum nu am mai întâlnit o asemenea stare, să îţi vezi copilul că tuşeşte până la epuizare şi că aproape, aproape îşi dă duhul e ceva înfiorător”, spune un tătic.

Vaccinarea, soluția cea mai eficientă pentru prevenirea tusei convulsive

Dr. Ondine Fodor, medic DSP Bihor, subliniază că această boală provoacă o tuse extrem de chinuitoare. Tratamentul constă într-o cură de antibiotice de 7 zile, alături de măsuri simptomatice și hidratare.

Cea mai sigură modalitate de a preveni tusea convulsivă rămâne vaccinarea.

Dr. Ondine Fodor subliniază că ideal ar fi să atingem o acoperire vaccinală de peste 90%. În prezent, rata de vaccinare este mult mai mică, situându-se sub 80%.

Cu toate acestea, chiar și în condiții de vaccinare ridicată, specialiștii avertizează că ne putem confrunta cu o epidemie de tuse convulsivă la fiecare 3-5 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel