O fetiță de 11 luni s-a înecat în toaletă: Un incident care se putea evita

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels

Un bebeluș de 11 luni s-a înecat în toaletă, un accident tragic rezultat în urma distragerii atenției - un simplu dispozitiv de siguranță pentru acasă (un lacăt de toaletă) ar fi putut salva viața acestei fetițe.



Savanna, așa o chema fetiță, s-a târât până la baie, s-a urcat pe toaleta deschisă și, în cele din urmă, și-a pierdut echilibrul scufundându-se involuntar în vas. Nu era singură acasă, fetița fusese încredințată în grija surorii ei mai mari, o adolescentă de 16 ani.

Dopă tragedie, polițiștii au deschis o anchetă în privința incidentului, dar în acest moment ipoteza preferată este aceea a unui accident.

Conform reconstituirilor jurnalistice, totul s-a întâmplat în câteva minute. Moartea prin înec este o moarte fără zgomot care se poate produce chiar și în foarte puțini centimetri de apă. În acest caz concret este de presupus că fetița a căzut cu capul înainte.

Sora ei a fost cea care a alertat serviciile de urgență, la un moment dat când și-a dat seama că micuța lipsea de ceva timp. Când a găsit-o „cu capul în jos” în toaletă a sunat la 911, Când ajutoarele au sosit la fața locului au găsit-o pe micuță deja decedată.

Atenția, înțeleasă ca și un control într-un câmp vizual gestionabil, este prima măsură de siguranță atunci când copiii învață să exploreze lumea. Trebuie spus însă că acest control necesită un efort considerabil, inclusiv efort emoțional. De aceea este bine sa avem in vedere nivelul de disponibilitate și atenție al persoanelor carora le încredințăm în grijă copiii.

Al doilea avertisment care vine din această poveste este siguranța de acasă:

- izolați prizele electrice;

- încuiați ușile bucătăriei sau a băii unde există detergenți, medicamente sau produse de igienă și îngrijire personală;

- încuiați ușile astfel încât copiii să nu-și poată răni degetele;

- eliminați obiectele periculoase și delicate (cum ar fi bijuteriile din sticlă) din zonele joase și accesibile ale casei;

- verificarea faptului că balcoanele nu sunt accesibile copiilor mici și că sunt sigure sunt doar câteva exemple de siguranță a locuinței.

Lăsarea capacului de la toaletă deschis este în sine un risc: copilul ar putea cădea accidental în el din dorința de a explora și, așa cum sa întâmplat cu Savanna, s-ar putea bloca fatal.

Amintiți-vă întotdeauna că centrul de greutate al copilului este dezechilibrat de greutatea capului.

Toaleta poate reprezenta o atracție pentru copil interpretându-o ca pe un coș unde se poate juca sau iși poate arunca lucrurile ca mai apoi să se aplece să le ridice. În acest moment copiii pot  cădea în toaletă, un accident ca cel care s-a încheiat cu o tragedie pentru Savanna.

Prin urmare, amintiți-vă această poveste și traduceți-o într-o experiență care poate împinge fiecare mamă să maximizeze siguranța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





pixel