”Fiica mea se vede grasă”: Dacă greutatea devine o obsesie, iată ce NU ar trebui să spui sau să faci

Data publicării:
Fotografie de la cottonbro studio/ Pexels
Fotografie de la cottonbro studio/ Pexels

Începe să se plângă că blugii ei sunt prea strâmți, ține mereu un ochi pe cântar: într-un cuvânt, și-a băgat în cap că vrea să slăbească. Și de aici încep temerile noastre, mamele.Când ajung la preadolescență, toate fetele încep să se privească cu un ochi critic în oglindă, să se compare cu prietenii lor, gata să observe fiecare defect al corpului lor.

În timpul gimnaziului, în special, corpul se schimbă într-un ritm rapid și apare cu ușurință un conflict între a te simți încă copil și a te regăsi cu un corp care ia proporțiile unei fete. Este vârsta la care crește dorința de a se simți plăcut și primit de ceilalți.

Totul este normal (am uitat poate orele petrecute în oglindă analizând punctele tari și punctele slabe până în cel mai mic detaliu?) și în sine nu este nimic în neregulă, dar depinde de noi părinții să ne asigurăm că o lucrurile nu merg la extrem. Iată ce ce să faci și cum să te comporți.

Fără predici

În fața unei fiice care numără gramele de pâine, îndemnul „hai, mănâncă, ești frumoasă așa cum ești” este grozavă, dar....  obținem efectul opus, pentru că fata simte că nu este înțeleasă (din seria: „fiecare gândac e frumos...”).

Așa că nu crede ce spunem noi și nu se simte înțeleasă: în acest fel se face o distanţă şi mai mare și predica noastră nu ajunge nicăieri.

3. Fotografie... (pexels-yaroslav-shuraev-8845069_63884400.jpg)

Fotografie de la Yaroslav Shuraev/ Pexels

Nu te enerva la masă

Mai ales la masă, nu ne aventurăm în lupte sterile. Ora mesei trebuie trăită cu cea mai mare seninătate posibilă: să nu îi dăm senzația că stăm cu ochii pe ea, nu ne enervăm dacă nu mănâncă o anumită mâncare, nu insistăm să termine tot ce punem în farfuria ei, evităm fețele lungi.

Nu medicaliza cu orice preț

Dacă nu este obeză obiectiv, nu cedăm tentației de a o duce la dietetician, chiar dacă ea ne cere. Îndeplinirea unei cereri care nu are nicio bază nu face altceva decât să-i amplifice convingerea că are într-adevăr nevoie de o dietă.

Ne luăm timp cu un „Stai, să vedem cum merge”: dacă pe de o parte s-ar putea să fie iritată că nu i se răspunde, pe de altă parte se simte ușurată pentru că părintele „oficial” a decis că, pentru câteva în plus kilograme, nu este nevoie să meargă la specialist sau să urmeze regimuri alimentare stricte.

2. Fotografie... (pexels-pixabay-53404_16504900.jpg)

Foto: Pixabay

Oglindiți-i îngrijorarea

Ca în toate domeniile educației, prima regulă pentru o comunicare eficientă este oglindirea. Chiar dacă în opinia noastră arată grozav așa și nu are nevoie să slăbească nici măcar un kilogram, arătăm că îi înțelegem îngrijorarea, teama de a nu fi plăcută.

Și mai bine dacă adăugăm exemple de când eram de vârsta ei, pentru că creăm empatie și demonstrăm că suntem capabili să ne punem în pielea ei.

Dacă greutatea devine o obsesie, hai să vorbim cu ea clar


Totuși, dacă ne dăm seama că problema greutății devine o obsesie pentru fată, dacă în opinia noastră ea slăbește mai multe kilograme decât este necesar, dacă îi lipsește menstruația, este mai bine să vorbim clar. Să-i spunem că îi înțelegem temerile, dar continuând în acest fel poate intra într-o spirală de anxietăți care nu sunt bune, că există tulburări de alimentație precum anorexia care pot deveni periculoase. Să stabilim alimentele de care absolut nu trebuie să lipsească în timpul zilei și „gunoaiele” de care se poate lipsi cu ușurință. Fără să te enervezi, dar cu fermitate și calm.

Dacă observăm unele dintre aceste comportamente:

- încearcă să sară peste mese, poate folosind scuza că a luat masa afară

- spune că se simte umflată și plină (și știm că nu a mâncat aproape nimic până acum)

- încearcă să meargă să mănânce în cameră sau în orice caz departe de supravegherea părintească

- taie mâncarea în multe bucăți mici și o mănâncă încet

- bea excesiv la masă pentru a „înșela” senzația de sațietate

- umple farfurii mari pentru alți oaspeți și pune foarte puțină mâncare în propria farfurie

- și, mai presus de toate, aruncă mâncarea în secret sau provoacă vărsături

....este mai bine să consultați un psiholog expert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel